11 Ağustos 2018 00:13

Batı cephesinde yeni bir şey yok

Batı cephesinde yeni bir şey yok

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bu satırlarda yaklaşık olarak bir yıl bir ay önceki zamana* denk gelen Köşe Gönderi yazısında, isim değiştiren ve Anadolu Bağcılarspor adını alan Anadolu Üsküdar’dan hareketle yeşil sahaların fenomen isim değiştirme vakalarını yazmıştım.

Aradan bir yılı aşkın vakit geçti ve 1930 yapımı, Oscar ödüllü filmin adına nazire yaparcasına yeşil sahalarda hiçbir şeyin değişmediğini Bölgesel Amatör Lig’de isim değiştiren beş kulüp ile tecrübe ettik.

İsim değiştiren kulüpler ve neden değişiklik yapmış olabilecekleri, bu haftanın konusu.

İlk olarak 62 Pertekspor’u ele alalım. İki yıl önce Bölgesel Amatör Lig’de boy göstermeye başlayan Tunceli temsilcisi, sezon bitiminde düşmemek için baraj maçı oynamış ve Tunceli Gençlik’i 5-0 yenmişti. Geride bıraktığımız 2017-2018 sezonunda bir önceki sezonundan tam 30 puan fazla topladı, dahası ligi ikinci bitirdi ancak il kontenjanı gereği baraj maçı oynamak zorunda kaldı ve Yeni Hozatspor’u 14-1 mağlup ederek ligde kaldı. Yaptığı isim değişikliği ile, 2018-2019 sezonundan itibaren Dersim62Spor olarak liglere katılacak…

Bunun sebebi ise mâlum, birkaç yıl öncesine dek profesyonel liglerde mücadele eden Dersimspor geride bıraktığımız 2017-2018 sezonunda 62 Pertekspor ile aynı ligde yer aldı, aynı puanı toplayarak grubunu üçüncü sırada tamamladı ancak il kontenjanı nedeniyle doğrudan küme düştü. Bir dönem Dersimspor’u bölgenin bayrak takımı yapmak için maddi – manevi destek sunan gruplar, muhtemelen desteklerini geri çekti. Bu da,Dersimspor’un tarihe gömülme ihtimalini yükselten bir faktör. Bu da yeni bir “bayrak takım” ihtiyacı doğurdu… İsim değişikliğinin altında yatan neden, pek âlâ bu olabilir.

İsim değiştiren Bölgesel Amatör Lig temsilcileri arasında, Adana Vefa 01 SK adını alan Adana Büyükşehir Belediyespor da var. İlk olarak, 1994 -1995’te “Adana Köy Hizmetleri” adıyla 3. Lig’de rastladığımız Akdeniz temsilcisi, aradan yıllar geçtikten sonra Adana Büyükşehir Belediyespor ismiyle 2016-2017’de BAL’a dönüş yapmıştı. İki sezonda da grubunu dördüncü sırada tamamlayan, il kontenjanı ile de bir sıkıntı yaşamayan belediye ekibi, ismini Adana Vefa 01 SK yaparken belki de alt liglerdeki “belediyespor” hegemonyasının olumsuz etkisini fark etmiştir, kim bilir?

2016-2017’de, playout (baraj) maçları neticesinde Süper Amatör Lig’den, bir üst ligdeki Araklı 1961 SK’yi penaltılarla yenerek yükselmeyi başaran Hekimoğlu Doğanspor da isim değiştiren takımlar arasında yer alıyor. Sekiz takımın playout oynadığı grupta, dördüncü sırada tamamladığı ligi playout oynamadan sonlandıran, böylece il kontenjanına kalmadığı da ayan beyan ortaya çıkan Karadeniz ekibi, yeni ismini Trabzon Doğanspor olarak belirledi. Böylece, şehir takımı hüviyetini ön plana çıkarmayı hedeflediği düşünülebilir. Yahut, Karadeniz’deki hemşehricilik sahiplenmesinin etkisinden, 1938 kuruluşlu olmasına rağmen bilinirliği az olduğu için deplasmanlarda tribünü doldurmakta zorlandığından ötürü de bu tercih gerçekleşmiştir belki…

Trabzon ekibiyle aynı grupta olan, 2013-2014’te playout maçıyla yükseldiği Bölgesel Amatör Lig’de il kontenjanı nedeniyle lig ikincisi olarak noktalandırdığı sezonlarda dâhi düşmemek için playout maçı oynamak zorunda kalan Iğdır Arasspor ise yeni ismini Iğdır Es Spor olarak belirledi. Bunun sebebi ise, kulübün 2018’in Mayıs ayında yaptığı bir açıklamada gizli… Kulüp yönetimi, Iğdırspor’un borçlarının zaman aşımına uğraması nedeniyle TFF’ye başvurarak isimlerini Iğdırspor yapmak istediklerini ifade etmişti. Bu talepleri reddedilince, franchisingmisâli araya bir “Es” takısı atmak suretiyle yeni bir isimle liglere devam etmeye karar vermiş görünüyorlar…

Kayyum atanan Türk Metal Sendikası, profesyonel liglerdeki tek sendika takımı olan Türk Metal Kırıkkalespor’un düşüşünü seyretmekle yetinmişti. “Yetmez ama evet” diyerek bir de kulübün adını değiştirmişler: Kırıkkale Büyük Anadoluspor!

Sözün özü şu ki sendikalara düşmanız, mirasçılığı kendimize yedirebiliyoruz, rekabette her yolu mubah görüyoruz… Ama sporcuyuz. Sporcu yetiştiriyoruz.

Batı cephesinde ‘hakikaten’ yeni bir şey yok… Bu gidişle de olmayacak!

* “Adını Sen Koy”, 8 Temmuz 2017

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...