6 Temmuz 2018

Geride bıraktığımız iki haftada, “Sona Bir Kala” başlığı altında önce 2. Lig’de, ardından 3. Lig’de kıl payı kümede kalan kulüplerin sonraki yıllardaki akıbetlerini iki yazıda ele almıştım. Bu hafta ise, bu iki yazının ardından bazı çıkarımlar gerçekleştirerek bu seriyi nihayete erdireceğiz.

2014’ü başlangıç varsayarak ele aldığımız bu konuyu, dilerseniz önce kısaca özetleyelim…

2. Lig’de 2014’ten bu yana kıl payı kümede kalmış kulüpler arasından bir tek Kahramanmaraşspor, Fethiyespor ve Bugsaş Spor halen aynı ligde yollarına devam ederken Tarsus İdman Yurdu, Tepecikspor, Anadolu Üsküdar 1908 ve Bucaspor ise küme düşen kulüpler oluyordu. Ancak, kümede kalanlar arasından sadece Bugsaş Spor sonraki sezonlarda sıralamada daha üstlere kendisini taşımayı başardı.

Bu durumu 3. Lig kapsamında incelediğimiz takdirde Ayvalıkgücü Belediyespor ve Tekirdağspor’u amatör liglere düşerken görüyoruz. Ancak ‘kıl payı’ ligde kalabilme konusunda bir marka değeri oluşturan Bergama Belediyespor’u bu minvalde ‘başarılı’ kabul edebiliriz zira İzmir temsilcisi 2014-2015’te ucu ucuna ligde kaldıktan sonra iki ve yedi puanla kümede kaldığı 3. Lig’de 2017-2018 sezonunda da averajla ligde kaldı! Kıl payı ligde kalan diğer 3. Lig temsilcileri ise (Kozan Belediyespor, Payasspor ve Van BBSK) orta sıralarda yollarına devam etti.

Bugsaş Spor’un, ligde güç bela kaldıktan sonra playoffu beş puanla kaçırdığını düşünecek olursak klişe bir tabirle “Yapan yapıyor” diyebilir miyiz? Veyahut, biz böyle bir kolaycılığı tercih edersek yapamayanların hakkını yemiş olur muyuz?

Bunun için ilk olarak Bugsaş Spor’u incelemek gerekir. Öyle ya, kimdir bu Bugsaş Spor? Eski adıyla Polatlı Bugsaş, 2013 yılında ulusal spor kamuoyunun da gündemine taşınmıştı. O vakitler küme düşürülmüş Ankaraspor’un yer aldığı 1. Lig’e yükselebileceği bir fırsatı vardı: Playoffa kalmıştı! Ancak Ankara futbolunun çarpık yönetim ağından nasiplenmiş kulüpler arasında o da vardı. Ankaraspor niye düşürülmüştü sahi?

Ankaragücü ile organik bir bağı tespit edildiği için.

Bugsaş niye playofftan çekilmek zorunda kaldı?

Ankaraspor ile aynı yönetime sahip olduğu, haliyle aynı ligde mücadele edemeyeceği için.

Aradan yıllar geçti, neler oldu?

Ankaraspor tekrar liglere döndü. Hatta adını Osmanlıspor FK yaptı ve Avrupa kupalarında dahi mücadele etti. Ankaragücü hakeza, yaşadığı yoğun buhranlara rağmen yeniden yükselişe geçti. Bugsaş bu yıl playoffu kaçırdı, muhtemelen birkaç yıla üst liglerde görürüz.

Bu hikayenin tek kaybedeni kim oldu dersiniz?

Nazilli Belediyespor!

Çünkü, Bugsaş’ın playofftan çekildiği 2012-2013 sezonunda averajla bir alt basamağında yer aldığı için Aydın temsilcisi playoffa sokuldu. Tek golle elendikten sonra uzun yıllar boyunca playoffun hep ya bir, ya iki basamak altında ligi tamamladı. Nitekim 2016-2017 sezonunda da bir alt basamaktaydı.

Ancak 2017-2018’de sondan üçüncü sırayı alarak 2. Lig’den düştü!

Yani demem o ki…

Ligde kalmak, düşmek; yükselmek, yükselmeyi ucu ucuna kaçırmak vesaire… Bunlar futbolun içinde olan şeyler. Fakat Türkiye’de, futbolu sadece futbolun içinde doğal haliyle var olan unsurlara bırakmıyorlar.

Futbolu, bırakmıyorlar.

Bıraksalar, biz de sadece maçların sonuçlarına endeksli başarı / başarısızlık kıstaslarını belirleyebiliriz ancak o meşhur filmin, meşhur repliğinde de söylenegeldiği gibi: “Futbol feci halde hayata benzer, hayat da futbola…”*

Hele ki Türkiye’de!

* Dar Alanda Kısa Paslaşmalar.

Evrensel'i Takip Et