02 Temmuz 2018 09:05

4 soruda LeBron James’in Los Angeles Lakers’a transferi

4 soruda LeBron James’in Los Angeles Lakers’a transferi

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Şimdiden NBA’in gelmiş geçmiş en iyi oyuncularından biri olarak kabul edilen LeBron James, tarihi efsanelerle dolu Los Angeles Lakers’a katılmaya karar verdi. Lakers’la 4 yıllık bir sözleşme imzalayan 33 yaşındaki James, bu kontratın karşılığında 153.3 milyon dolar kazanacak. NBA’deki dengelerde önemli değişikliklere yol açması beklenen bu karara dair merak edilenleri yanıtlayalım.

1) NEDEN LAKERS?

15 yıllık başarılarla dolu kariyerinde 3 şampiyonluğu bulunan LeBron James, 2 yıl önce yaptığı açıklamada en büyük motivasyonunun “Chicago’da oynayan hayaleti yakalamak” olduğunu söylemişti. Mevzubahis hayalet elbette Michael Jordan. LeBron James’in 6 NBA şampiyonluğu bulunan Michael Jordan’ı yakalaması zor olsa da farklı bir hikaye çizerek “Gelmiş geçmiş en iyi oyuncu” tartışmasında kendine yer edinebilir. 3 farklı takımda şampiyonluk yaşayan ilk yıldız oyuncu(Robert Horry ve John Salley bunu başaran tek isimler) olmak bunlardan biri örneğin.

Peki madem öyle Lakers’a göre çok daha iyi kadroları olan Philadelphia 76’ers ve Houston Rockets’ı neden tercih etmedi? Her şeyden önce -76’ers halen genç oyuncularıyla gelişme kaydeden bir takım olmakla birlikte- her iki takım da oturmuş ekipler ve LeBron James olmadan da başa güreşebileceklerini gösterdiler. James, Philly’e gitse meşhur ‘sürecin’ bir parçası olacaktı. Houston’da ise James Harden ve Chris Paul’un takımına şampiyonluk için katılan bir “yancı” olarak görülecekti.

Los Angeles Lakers, tarihi, genç oyuncuları, yeni yıldızları ikna etme potansiyeliyle James için en uygun seçenek oldu. Herkes biliyor ki yeni Lakers’ın mimarı bundan sonra LeBron James olacak ve elde edilecek başarılar da onun hanesine yazılacak.

Ancak Lakers tercihi saha içiyle sınırlı değil. LeBron James’in kariyerinde attığı her adımın onun başta iş dünyası olmak üzere saha dışı faaliyetleriyle de ilgisi vardır. Bu açıdan, ABD’nin en büyük ikinci kentinde, eğlence dünyasının başkentinde, Hollywood’da olmak Cleveland’da olmaktan çok daha cazip.

2) NEDEN DÖRT YILLIK SÖZLEŞME?

LeBron James, Miami Heat’le 2010’da imzaladığı sözleşmeden bu yana ilk kez uzun erimli bir anlaşmaya imza atıyor. James bugüne kadar hep 1+1 sözleşmeler imzalayarak hem kendi seçeneklerini açık tutuyor hem de yönetimi şampiyonluk kazanacak bir takım oluşturma konusunda baskı altına alıyordu. Bu kez Lakers’la 4 yıllık bir sözleşme imzaladı ve Magic Johnson’a ‘Acele etmene gerek yok’ dedi. James, 33 yaşında olsa da henüz yaşlılık emaresi göstermiyor üstelik kariyerinin en iyi sezonlarından birini geride bıraktı. Belli ki fiziksel olarak kendine güveniyor ve organizasyona gerekirse 1 yıl bekleyebileceğini söylüyor.

4 yıllık sözleşmenin bir diğer anlamı da Lakers’ı tercih etmesinin 3. sebebi aslında. James, “basketbol yıldızı” ve “iş insanı” kimliklerinin yanı sıra ailesine verdiği önemle tanınıyor. En büyük oğlunun liseye Los Angeles’ta başlayacağına dair haberler daha önce medyaya sızmıştı. Oğlunun lise eğitimini ve müstakbel basketbol kariyerine hazırlığını kesintisiz olarak sürdüreceği bir çevre onun için önemliydi.

3) LAKERS’IN BİR SONRAKİ ADIMI NE OLUR?

LeBron James’le birlikte Lance Stephenson ve Javale McGee’nin de kadroya eklendiği duyuruldu. Ayrıca Kentavious Caldwell-Pope’un sözleşmesi 1 yıl uzatıldı. Ancak bunlar James’in hedeflediği şampiyonluk kalibresindeki takım için sadece tamamlayıcı parçalar olabilir. Lakers’ın asıl hedefi Kawhi Leonard. San Antonio Spurs’ta mutsuz olduğu bilinen oyuncunun kadroya katılması için Kyle Kuzma, Brandon Ingram, Lonzo Ball gibi genç yeteneklerden en az ikisiyle yolların ayrılması gerekecek ve bu da kadro derinliğinin epey yara alması demek. Bunlarla birlikte 2019 yazında yeni bir süper yıldızın da peşine düşülmesi muhtemel.

4) LAKERS BU SEZON ŞAMPİYON OLABİLİR Mİ?

LeBron James kariyeri boyunca Doğu Konferansı’ndaydı ve burada tam anlamıyla bir krallık kurmuştu. Bu krallık, 8 yıldır NBA finali oynuyordu ancak artık denklem değişti. Batı Konferansı, Doğu’ya göre çok daha rekabetçi. Üstelik halihazırda NBA tarihinin en komple takımlarından Golden State Warriors’a ve geçtiğimiz normal sezonun en iyi ekibi Houston Rockets’a sahip. Lakers kadroya Kawhi Leonard’ı katsa dahi karşılığında Ingram ve Kuzma gibi parçalarla vedalaşmak zorunda kalacağı için Warriors ve Rockets’ı ilk etapta geçmesi mümkün görünmüyor. Bu yüzden LeBron James’in tarihi “8 yıl üst üste NBA finali” serisi bu yıl bitecek gibi duruyor. Ancak James’in 4 yıllık Los Angeles kariyerinin bir noktasında şampiyonluğa ulaşacağını düşünüyorum.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...