16 Haziran 2018 00:45

E3 Notları

E3 Notları

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Oyun endüstrisinin en büyük etkinliği Elektronik Eğlence Fuarı (E3 2018) geçtiğimiz gün sona erdi. Geçen yılın E3’üne göre duyurulan dikkate değer oyunların sayısının epeyce fazla olduğunu rahatça söyleyebiliriz. MineCraft: Story Mode’un Netflix’e gelmesi, Doom Eternal, Cyberpunk 2077, Battlefield 5, Fallout 76, Assasin’s Creed Odyssey, The Elder Scrolls VI, Death Stranding ve Ghost of Tsushima bu yıl öne çıkan oyunlardan sadece bir kısmı. Her birinin yayınlanan fragmanlarını izlemenizi ve takip etmenizi şiddetle tavsiye etsem de burada sadece ilk oyunlarından beri sıkı bir takipçisi olduğum Fallout ve The Elder Scrolls serilerine değineceğim.

Nükleer kıyamet sonrasının dünyasını konu alan Fallout serisi, 1997’de yayınlanan ilk Fallout’tan bugüne her oyunu ile ses getirmeyi başardı. Oyun stilinde yapılan değişiklikler benim gibi bir kısım eski fanatiği biraz rahatsız etse de ortaya çıkan ürün her dönem oldukça kaliteliydi. Başından beri tek oyunculu oynanışa odaklanan seriye yeni eklenecek olan Fallout 76, nükleer savaş sonrasının dünyasına arkadaşlarımızla birlikte dalabilmemizi sağlayacak.

Fallout’un atmosferini arkadaşlarımızla birlikte yaşama teklifi çekici gelse de endişelerim yok değil. Sunumda yayınlanan fragmandan hareketle oyun motorunun Fallout 4 motorunun biraz daha cilalanmış hali olduğunu söyleyebiliriz. Ne kadar iyi olursa olsun üç yıl önceye ait bir grafik motoru biraz cilalama ile güncel grafik motorları ile ne kadar yarışabilir tartışmalı. Eski Fallout’çular tarafından “Fallout’u MineCraft’a çevirdiniz” bağırışlarıyla yoğun bir eleştiri bombardımanına tutulan Fallout 4’ün üs inşaatı kısmının daha da geliştirilerek Fallout 76’nın ana eksenine oturtulmuş olması ise yine serinin hayranlarını rahatsız edebilecek bir değişiklik. Çok oyunculu oynama deneyiminin nasıl olacağını, diğer çoğu çevirim içi oyunda olduğu gibi “arıza” oyuncuların diğerlerinin oyunlarını -mesela sunumda da gösterilen nükleer bombaları kullanarak- tahrip edip edemeyeceğini ise Fallout 76’nın açık beta testleri sırasında birlikte göreceğiz.

Gelelim The Elder Scrolls’a (TES). Bethesda Oyun Stüdyoları, TES serisi için iki yeni oyun duyurdu: TES VI ve TES: Blades. Serinin bir önceki ana oyunu TES V: Skyrim yayınlanalı neredeyse yedi yıl oldu. Her ne kadar Skyrim oynamak hâlâ fazlasıyla keyifli olsa da artık yeni bir TES oyununun zamanı gelmişti. Henüz yayınlanma tarihi ve hatta başlığı bile belirli olmasa da TES VI’ya dair beklenti öncellerinin başarısı nedeni ile oldukça yüksek. TES VI’yı beklerken oyalanmamız maksadıyla önümüze konulan TES: Blades ise mobilde pek de alışık olmadığımız kaliteli grafikleri ile kendini merakla beklememize yol açıyor. Öncelleri gibi her biri birer klasik olmaya aday bu oyunları yayınlandıklarında birlikte göreceğiz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...