09 Haziran 2018 00:11

Alt tarafı liglerin sonu

Alt tarafı liglerin sonu

Fotoğraf: Envato

Paylaş

XavierDolan’ın yönettiği, Jean-LucLagarce’ın tiyatro eserinden uyarlama 2016 yapımı “Alt Tarafı Dünyanın Sonu” filmi; öleceğini öğrenen baş karakterin, uzun zamandır görmediği ailesine veda etmek için evine dönmesinin hikayesini anlatır. Fakat film boyunca, baş karakteri kendisine ailesiyle arasının neden bozulduğunu sık sık[RTF bookmark start: _GoBack][RTF bookmark end: _GoBack] hatırlatmaya çalışırken görürüz. Peki 2. Lig’den 3. Lig’e düşen kulüpler, profesyonel liglerin son basamağı olan bu statüye tam olarak neden ve nasıl düştüklerini anlayabiliyor mu?

3. Lig’de son dört sezon içinde 2. Lig’den düşmüş olan takımların verdikleri mücadelelere kısaca göz atarsak bu sorunun cevabını bir nebze netleştirebiliriz.

2017-2018’de 3. Lig’de mücadele eden takımlar arasında Ofspor, Büyükçekmece Tepecikspor, Anadolu Üsküdar 1908, Aydınspor 1923, 1461 Trabzon ve Kayseri Erciyesspor; bir önceki sezonda 2. Lig’de gruplarında son üç sırayı almıştı.

Bir puanla küme düşen Anadolu Üsküdar 1908 (şimdiki adıyla Anadolu Bağcılar SK) 3. Lig’de 49 puan toplayarak grubunu sekizinci sırada, playoffun iki basamak altında, tamamladı. Keza Tepecikspor, topladığı 52 puanla playoff barajına ulaştı ancak averajla bir basamak altta kaldı. Tıpkı 55 puanlı Ofspor gibi!

2. Lig’den averajla küme düşen Aydınspor 1923, 3. Lig’den de altı puan farkla küme düştü. Bir dönem UEFA Kupası’nda da mücadele etmiş olan Kayseri Erciyesspor ise, -6 puanla amatör liglere indi… 1461 Trabzon ise playofftan da düşme hattından da uzakta ligi rahat bir şekilde tamamladı.

İşin ilginci, 3. Lig’den çıkmaya dönük iddialı konumlarda ligi tamamlayan üç takım da 2. Lig beyaz gruptan düşmüştü. Ligden düşen veya iddiasız konumda ilerleyen üç ekip ise, 2. Lig kırmızı grup temsilcisiydi.

Bir önceki sezona baktığımızda, 2016-2017’de 2. Lig’den düşen Kartalspor, Ankara Demirspor, Tarsus İdman Yurdu, Bayrampaşa, Pazarspor ve Orduspor’u 3. Lig’de mücadele ederken görüyoruz.

Bir puanla 2. Lig’den düşen Kartalspor, 3. Lig’den de ilk sezonda averajla küme düştü. Aynı şekilde, Orduspor da 3. Lig’de son sırayı aldığı 2016-2017 sezonunun akabinde bir de 2017-2018’de Süper Amatör Lig’de de son sırayı alarak maalesef şimdilik tarihe karışma yolunda adımlar attı… Pazarspor ise ilk sezonunda altı puanla ligde kalabilmişken, ikinci sezonunda üç puanla playoffu ıskaladı.

Ankara Demirspor ise hem düştüğü sezonda hem de bir sonrakinde playoffa kalmayı başardı, lakin elendi. Tarsus İdman Yurdu ise ilk sezonunda playoffu ıskalasa da ikinci sezonunda playoffa kalmayı ve hatta playoff ile tekrar 2. Lig’e yükselmeyi başardı. Bir puanla 2. Lig’den düşen bir diğer takım olan Bayrampaşa ise ilk sezonunda sonunu getiremediği playoff yolculuğunun, ikinci sezonda finalini oynamak ve kazanmak suretiyle 2. Lig’e geri yükseldi.

Statüler gereği bir gruptan dört, diğerinden üç takımın küme düştüğü 2014-2015’ten 3. Lig’e adını yazdıran takımlar ise Körfez İskenderun, Turgutluspor, Ofspor, Tavşanlı Linyit, Gölbaşı, Düzyurt ve Altay olmuştu.

Bu takımlardan Gölbaşı, Körfez İskenderun, Tavşanlı Linyitspor ve Turgutluspor 3. Lig’deki ilk sezonlarında Süper Amatör Lig’e düştü. Bu takımlar arasında bir tek Turgutluspor, düştüğü sezonda tekrar 3. Lig’e yükselmeyi başardı ve 2017-2018’i 3. Lig’de orta sıralarda tamamladı.

İzmir temsilcisi Altay, orta sıralarda geçirdiği ilk sezonun akabinde önce playoffa kalıp final oynadı, 2017-2018’de ise 3. Lig’i lider tamamlayarak 2. Lig’e yükseldi. Ofspor ise ilk sezonunda playoffa kalmayı ve playoff ile yükselmeyi başarmışsa da 2. Lig’e döndüğü sezonda tekrar düşmeyi “başardı”. 2017-2018’de ise averajla playoffu ıskaladı… İlk sezonunda playoffa kalabilen bir diğer takım olan Düzyurtspor ise sonraki iki sezonu 3. Lig’de orta sıralarda tamamladı.

Geldik, inceleyeceğimiz son sezona. 2014-2015’te 3. Lig’de mücadele eden takımlar arasında Dardanelspor, Gaziosmanpaşa, Çankırıspor, Eyüpspor, İstanbul Güngörenspor ve Bozüyükspor; bir önceki sezon 2. Lig’de son sıraları alan takımlardı.

Bu takımlardan Bozüyükspor, İstanbul Güngörenspor ve Çankırıspor ilk sezonlarında; Gaziosmanpaşa ise ikinci sezonda Süper Amatör Lig’e düştü. 3. Lig’de ilk üç sezonu orta sıralarda tamamlamış olan, liglerimizin köklü takımlarından Çanakkale Dardanelspor ise dördüncü sezonunda küme düştü. 2017-2018’de düşen Dardanel’i hariç tutarak söylemek lazım gelir ki; bu takımlardan henüz profesyonel liglere dönen olmadığı gibi, Gaziosmanpaşa hariç hepsi bir alt kümeye daha düştü veya kapandı.

Peki ya Eyüpspor? 3. Lig’e düştüğü sezonu, şampiyon olarak taçlandıran İstanbul temsilcisi ardından 2. Lig’de devam ettiği üç sezonda da 39-45 puan arasında puanlar toplayarak düşme hattının kâh üç, kâh dört puan üstünde ligi tamamlayıp 2. Lig’e tutunmayı başarmış görünüyor.

Sonuç Niyetine

2017-2018’e bakarak, 2013-2014 ve sonraki iki sezona nazaran 2. Lig’den düşmüş olan kulüplerin “daha başarılı” olduğunu söylemek pek tabii ki mümkün. Ancak kAğıt üzerinde! Zira son dönemin 3. Lig’den düşen takımlarına bir göz attığımız zaman 12 Bingöl, Tekirdağ, Arsinspor, Türk Metal Kırıkkale, Dersimspor ve Kütahyaspor gibi (Bazıları bir dönem profesyonel liglerde mücadele etmişse de) ortak noktası son dört veya üç yıl içinde Bölgesel Amatör’den 3. Lig’e yükselmek olan “yeni” takımları görüyoruz. Bunların haricinde Beylerbeyi, Maltepe ve Manavgat gibi uzun zamandır 3. Lig’de mücadele eden ve gidişatı artık amaçsızlığa sürüklenmiş kulüpleri düşme hattında görüyoruz. Bir nevi “metal yorgunluğu” yani!

Yani’si şu, futbolumuz iyiye gitmiyor. “Düşenin de düşeni” listemiz daralıyor olsa da, “yeni çıkanların düşeni” listemiz gitgide kabarıyor. Sonuçta bu bir Marvel evreninin iyi-kötü savaşı filmi değil; hepsi üzerinde emek harcanmaya değen, futbolcunun sezon sonundaki alacaklarının “Zaten düştük” denilerek üstünün çizildiği yahut bir sonraki sezon için imzalayacağı sözleşmenin daha alt meblağdan önüne sürüldüğü kulüpler. Bu işlere, “Alt tarafı liglerin sonu” olarak değil; her takımda en az 20’şer futbol emekçisinin yer aldığı bir mücadele alanı olarak bakmaya başlamadığımız sürece rakamlar, istatistikler, sıralamalar göz boyamaya devam edecektir…

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...