19 Mayıs 2018 00:15

Konum bilgilerimiz güvende mi?

Konum bilgilerimiz güvende mi?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Kişisel verilerimizin güvenliği ve bize çeşitli çevrimiçi hizmetleri sağlayan şirketlerin bu verilerimize dair tutumu Cambridge Analytica skandalı sayesinde kamuoyunda daha fazla tartışılır oldu. Teknoloji devlerinin bizi son kullanıcı lisans sözleşmeleri ve servis koşulları gibi hukuki metinlerle bilinçli olarak anlaşılmaz kılınmış detaylı gizlilik ayarları ile dolandırarak verilerimize nasıl el koyduğu ve bu veriler üzerinden nasıl kâr ettiğini sanırım artık bilmeyen kalmamıştır. Öte yandan güvenlik güçleri ve istihbarat örgütlerinin kişisel verilerimize ne ölçekte ve ne kadar erişebildiği, bu erişim sırasında yasal sınırların aşılıp aşılmadığı pek tartışılmamıştı. Son gelişmeler bu durumu da kamuoyu açısından daha tartışılır hale getirecek cinsten. 

Geçtiğimiz hafta Mississippi County eski şerifinin 2014-2017 yılları arasında Securus Technologies’in LocationSmart adlı servisini bir hakimin ve çalışma arkadaşlarının konumunu tespit etmek için kullanması nedeniyle yargılandığı ortaya çıktı. LocationSmart, bir web sayfası üzerinden güvenlik güçleri ve istihbarat örgütlerine telefon numarasından konum bilgisi almaya yarayan bir servis. Bunu yapabilmek için konum sorgulaması yapacak kişinin buna hakkı olduğuna dair yasal dokümanı sisteme yüklemesi gerekiyor. Görünen o ki yüklenen yetki dokümanları kontrol edilmeden sorgulama işlemlerine direkt onay verildiği için LocationSmart’a erişimi olan herhangi biri kolayca istediği kişinin konum bilgilerine ulaşabiliyor.  Bu haber üzerine ABD Senatörü Ron Wyden, Federal İletişim Komisyonuna (FCC) bir mektup [0] yazarak konum bilgilerini servis eden Securus Technologies’in ve bu veriyi Securus’a sağlayan telefon operatörlerinin incelenmesini istedi. 

Yetki denetimi yapmadığı için güvenlik güçleri ve istihbarat örgütlerine pratikte insanların konumunu sınırsızca takip etme yetkisi veren bir şirket ve bu şirketle insanların konum verilerini paylaşan telefon operatörleri zaten yeterince kötü. Ancak olaylar bununla da sınırlı kalmadı. Bu haberlerin yayınlanmasının ardından bir hacker, Securus sunucularına sızarak [1] 2 bin 800 kullanıcının hesap bilgilerine ulaşmayı başardı. 
Kısaca özetleyecek olursak ABD’deki telefon operatörleri yasallığı oldukça tartışmalı bir şekilde Securus’a kullanıcıların konum bilgilerine gerçek zamanlı erişim hakkı veriyor. Securus bu konum bilgilerine erişmek isteyenlerin yasal olarak buna hakkı olup olmadığını kontrol etmiyor.  Sistemin güvenlik güçleri tarafından yasa dışı olarak kaç kişiyi izlemek için kullanıldığı henüz meçhul. Securus’un sistemlerine sızılabildiği kanıtlandı. Dolayısıyla güvenlik güçleri ve istihbarat örgütleri dışındaki üçüncü şahısların da konum verilerine erişmiş olması mümkün.
Securus vakası salt ABD’de yaşayanları etkilese de Adalet Yürüyüşü sırasında telefonlara kimliği henüz meçhul kişi ya da gruplar tarafından istihbarat servislerine satılan FinFisher adlı casus yazılımın bulaştırıldığı ve görüşmeler ve yazışmaların izlendiği iddiasını [2] göz önünde bulundurduğumuzda bazı soruları sormamız gerekiyor: FinFisher ya da benzeri casus yazılımların müşterisi miyiz? Türkiye’de izleme/dinleme süreçleri ne kadar yasal yürütülüyor? İzleme/dinleme işlerinin teknolojik ayağı taşerona veriliyor mu? Veriliyorsa bunların denetimi nasıl yapılıyor? Bütün bu süreç içinde yetkilerin kötüye kullanımını engellemek için alınan tedbirler neler? 
 
[0] https://goo.gl/MMR3eL
[1] https://goo.gl/XYfWCu
[2] https://goo.gl/guQt7t

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...