12 Mayıs 2018 00:14

Google Duplex insan olmadığını bildirmeli mi?

Google Duplex insan olmadığını bildirmeli mi?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Google’ın geliştirici konferansı Google I/O’nun bu yılki en dikkat çekici sunumu yapay zeka destekli telefon görüşmeleri yapabilen ve bu görüşmelerde karşıdakine bir robot ile görüştüğünü fark ettirmemeyi başaran Duplex’ti. Gerçek dünya şartlarında yapay zekanın doğal bir diyaloğu sürdürmesi ve her hangi bir iş için randevu alması oldukça zor bir iş. Dilin kendi zorluklarının yanı sıra yarım kalan cümleler, yutulan ya da atlanan kelimeler ve aşırı karmaşık cümleler gibi konuşmaya ait sorunlar da hesaba katılmak zorunda. Üstelik karşısındakine robot olduğunu fark ettirmemek salt insan sesinin mekanik olarak taklidi ile mümkün değil. Vurgular ve konuşmada verilen boşluklar gibi çeşitli ufak detaylar gerçek bir insandan gelen çağrı ile robotlardan gelen çağrıları birbirinden kolayca ayırt edebilmemizi sağlıyor. Ya da daha doğrusunu söylemek gerekirse Duplex’e kadar sağlıyordu.

Google CEO’su Sundar Pichai Duplex’in becerilerini göstermek üzere dinlettiği kuaför ve lokanta rezervasyonu ses kayıtları robot çağrılarda yeni bir döneme geçtiğimize işaret ediyor. Duplex doğal bir diyaloğu inandırıcı bir ses tonu ve uygun boşluklar ve makul kararlar ile sürdürerek karşısındakine kendisinin insan olmadığını hissettirmeden rahatça bir randevu alabiliyor. Bu büyük bir teknik başarı sayılabilir ancak karşıdakine görüştüğünün bir robot olduğunun bildirilmemesi ciddi sıkıntılar taşıyor. Sanıyorum ki her birimiz yaptığımız telefon görüşmelerinde karşımızdakinin bir robot olup olmadığını bilmek isteriz. Ki zaten Google da yükselen kamuoyu tepkisi üzerine Duplex’in görüşmenin başında robot olduğunu karşısındakine bildireceğini açıkladı. Ancak bu başka bir şirketin aynı sorumlulukla davranacağını ve benzer bir teknolojiyi gizlice kullanmayacağını garanti altına almıyor.

Robot çağrıları engelleme üzerine çalışan YouMail’ın verilerine göre ABD’de geçtiğimiz nisan ayında yapılan robot çağrı sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre 900 milyon artarak 3.4 milyara yükseldi. Sadece ABD’deki Çinlileri hedefleyen bir dolandırıcılık vakasında 21 Çin vatandaşı 2.5 milyon dolar civarında dolandırıldı. Robot çağrıların sayıları hızla artıp dolandırıcılık amaçlı kullanımları da giderek yaygınlaşırken gerçek insandan ayırt edilemeyen robot çağrılar oldukça tehlikeli olabilir.

Google’ın geliştirici konferansında gerçekleşen konuşmanın videosu. (Soldaki Google Asistan, sağdaki kuaför görevlisi)

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...