12 Mayıs 2018

Geçtiğimiz yıl bu sayfalarda, henüz Köşe Gönderi yokken, “2017 Model Playout” başlığıyla Bölgesel Amatör Lig’in “tamam mı devam mı” maçlarını haberleştirmiştim. Bu yıl ise Köşe Gönderi aracılığıyla bu misyonu sürdürüyorum.

Son olarak 8 Mayıs’ta oynanan Karlıova Yıldırımspor -Sekeranspor maçı ile toplamda 65 playout maçı gerçekleşti. Bu senenin çıkarımlarına geçmeden önce, geçtiğimiz sezonun kısa bir özetini iletelim fakat ilk olarak, kısaca “playout” mantığını özetleyelim.

İl kontenjanı nedeniyle Bölgesel Amatör Lig’de her şehirden belli sayıda takım mücadele etmek zorunda. Lig sonunda bu takımların kendi aralarındaki sıralamaları, o şehrin baraj maçı oynayacak veya doğrudan bir alt lige düşecek olan temsilcilerini belirliyor. Doğrudan bir alt lige düşmeyenler, baraj maçıyla Bölgesel Amatör Lig’de kalmak için o şehrin Süper Amatör Lig’ini zirvede noktalayan takımıyla bir maç yapıyor.

2017’DEN KALANLAR

2016-2017 sezonunda oynanan 60 playout maçının dördü hükmen sonuçlanmıştı.

Süper Amatör Lig’den, ikisi hükmen olmak üzere toplamda 13 takım playout maçları sonrası bir üst lige yükselmeye hak kazandı.

2018’DEKİ ‘TAMAM/DEVAM’ DURUMLARI

2017-2018 sezonunda ise, yazımın girişinde de belirttiğim üzere 65 playout maçı oynandı. Geçtiğimiz yıl Süper Amatör’den 13 takımı bir üst kademeye çıkartan baraj maçı uygulaması, bu yıl 11 takımla sınırlı kaldı. Yani, oynanan maç sayısındaki artışa rağmen yükselen takım sayısında azalma oldu. Bu da Süper Amatör Lig’in kalitesinde bir düşüşe yorulmadıkça veya “baraj maçı” uygulamasının mantığı sorgulanmadıkça playout sisteminin Türkiye futboluna sunduğu / sunacağı katkıların eleştirilmesini sürdürecek bir istatistik.

Grup bazında bakıldığında 1. ve 3. grupta 8’er; 4., 5. ve 6. grupta 6’şar; 9., 10. ve 12. grupta 4’er; 2., 8. ve 11. grupta 3’er playout maçı oynanırken 7. grupta ise 5 maç oynandı. Yani, ilk sıradaki takımın playoff oynadığı, son ikinin doğrudan düştüğü gruplarda neredeyse “final maçı” oynamayan takım yok gibiydi! Üstüne üstlük, bir de son ikiyi almadığı halde il kontenjanı nedeniyle doğrudan düşenler var ancak onlar, önümüzdeki haftanın konusu…

Playout maçlarının can alıcı skorlarını ise Yeni Hozatspor’u 14-1’le geçen 62 Pertekspor ile Süleymanhacı GK’yi 8-0 yenen Karaman Belediyespor elde etti.

2018-2019 sezonu için Süper Amatör Lig’den yükselerek adını Bölgesel Amatör Lig listesine yazdıran kulüpler ise şu şekilde:

Mardin BŞBLD, Şanlıurfa BŞBLD, Pütürge Belediyespor, Salihli Belediyespor, Haçkaspor, Muş Menderesspor, Sarıkamış Gençlerbirliği, Hendekspor, Gaziantep Ankas İstiklal ve İzmirspor.

Bu takımlar arasında en dikkat çekeni ise şüphesiz İzmirspor. Mavi beyazlılar, 10 yıl boyunca en üst kademede İzmir’i temsil etmiş, ardından yaşadıkları düşüşlerle en nihayetinde 2010 yılında profesyonel liglere, 2016’da ise Bölgesel Amatör Lig’e veda etmişti…

Bir diğer dikkat çeken SAL ekibi Salihli Belediyespor geçtiğimiz yıl da playout oynamış fakat yükselmeyi başaramamıştı. Salihli temsilcisi, bu sezon şeytanın bacağını kırdı…

KARS’TA GENE ŞİDDET KONUŞULDU

2016-2017’de oynadıkları Sarıkamış Belediyespor maçında doksanıncı dakikada sahada çıkan olaylar nedeniyle 2-1’lik skorla maç tatil edilmiş, Sarıkamış’tan 18, Kars 36 Spor’dan iki futbolcunun ifadelerine başvurulmuştu. Sonuç olarak maçın galibi Kars 36 Spor olmuş ve BAL’a devam etmişti. Bu yıl Sarıkamış Gençlerbirliği’ne yenilerek Süper Amatör’e düşen Kars 36 Spor’da maç sonrası yöneticilerin futbolcuları soyunma odasına kilitleyerek fiziksel şiddet uyguladıklarına dair iddialar sosyal medyaya düştü. Yani, Kars’ta gene skor değil şiddet konuşuldu…

EZELİ PLAYOUTLAR

Bölgesel Amatör’deki evveliyatı köklü olmasa da playout maçları yavaş yavaş “ezeli rekabet” doğurmaya başladı. En basit örneklerle bu durumu açıklayalım:

2011-2012’de Merzifon’u yenerek ligde kalan Yeni Amasyaspor, bir sonraki sezon aynı takıma yenilerek SAL’a düştü. 2013-2014’te Merzifon’u yenerek BAL’a tekrar yükselen Amasya temsilcisi, bu sezon itibarıyla peş peşe dördüncü sezonunda da Merzifon’u yenerek ligde kalmayı garantiledi!

Bu sezon playout ile Hakkari Zapspor’u yenerek BAL’da kalan Yüksekova Belediyespor; 2013-2014’te Hakkarispor’la baraj maçı oynamış ve BAL’da kalmış, 2015-2016’da ise gene aynı takımla oynayıp yenilerek SAL’a düşmüştü. 2016-2017 sezonunda ise baraj maçında üçüncü kez karşılaştığı Hakkarispor’u mağlup ederek BAL’a yükseldi…

Keza bu sezon Yahyalıspor’u mağlup ederek BAL’da kalan Talasgücü Belediyespor da 2010-2011’de Kayseri Yolspor’u yenerek BAL’a yükselmiş, 2015’te bu ligden düştükten sonra 2015-2016’da gene Kayseri Yolspor’u yenerek ikinci kez BAL’a yükselmişti… Hatta ve hatta bir sonraki sezon oynadığı baraj maçında bir kez daha Yolspor’u mağlup ederek BAL’da kalmayı garantiledi.

Bu kapsamda Görelespor’a da bir parantez açmak gerekir. Profesyonel liglerde en son 1990-1991 sezonunda boy gösteren Görelespor, 2012-2013’te 1957 Espiyespor ile ilk kez karşılaştı ve yenilerek BAL’a yükselemedi. Bir sonraki sezon bu kez kazandı ve BAL’a yükseldi. Aradan dört yıl geçtikten sonra gene playout’a kalan Görelespor’un rakibi gene 1957 Espiyespor’du ve bu kez de kazanarak ligde kaldı…

Bir de, iki sezondur Sorgun Belediyespor’u yenerek ligde kalan Yozgatspor 1959 FK örneği de önümüzde duruyor…

PLAYOUTTA SERİYE BAĞLAYANLAR

Yakutiyespor, playout konusunda hayli tecrübeli bir takım haline geldi. Bu sezon oynadığı beşinci playout ile ligde kalan Erzurum ekibi; 2011-2012’de ilk kez oynadıkları baraj maçıyla BAL’a yükselmiş, 2012-2013’teki baraj maçıyla BAL’da kalmış, 2013-2014’te ise Süper Amatör’e düşmüştü. İki sezonluk SAL süreci sonrasında 2016-2017’de bir başka baraj maçı ile tekrar BAL’a yükselmişti.

Tabii bir de peş peşe üçüncü kez baraj maçı ile BAL’da kalan 1960 Silopispor da artık bu statünün tecrübeli takımı oldu.

SONUÇ NİYETİNE

Profesyonel liglerin en bilindik İstanbul takımları Beylerbeyi ve Kartalspor’un yanı sıra geçtiğimiz sezon playoffla 3. Lig’i ıskalayan Sultangazispor bu yıl playout ile ligde kalabildi. Bu durum İstanbul için ciddi bir açmaz yaratıyor zira bundan sonraki süreçte de bu takımlar sahip oldukları güçle playouta kalmaya devam ederlerse Süper Amatör’den uzun bir süre İstanbul takımı yükselemeyecek…

Benzer açmazlar, pek çok şehir için geçerli. Bugün gelinen noktada, bir ligin 2. veya 3. takımının düşmemek için maç oynadığı ve bu maçlarda nadiren amaçlanan sonucun (Alt gruptan takım yükselmesi) gerçekleştiği göz önüne alınırsa, playout sisteminin topyekün elden geçirilmesi şart olmuştur…

Evrensel'i Takip Et