06 Mayıs 2018 00:15

Sert lider, tek tip çocuk

Sert lider, tek tip çocuk

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Dünya, “Kanunlar işlemiyor; düzen bozuk,” türünden sözler ile ortaya çıkan ve topluma çeki düzen vermek gerektiğini söyleyen siyasetçiler ile dolmaya başladı. Tek tek saymak zor. Bu siyasetçilerin bazıları çok ünlü, bazıları ise Türkiye’de pek tanınmıyor. Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte bunlardan biri.

Duterte sözünü hiç sakınmayan, “sert ve mert erkek” rolünü oynamaya bayılıyor. Tıpkı Trump vb. gibi “güçlü başkan” izlenimi vermek için sürekli konuşarak medyanın ilgisini bir gün olsun yitirmemenin önemine inanıyor. Duterte, “Hitler 3 milyon Yahudi’yi katletti. Ülkemde 3 milyon uyuşturucu bağımlısı var. Onları Hitler gibi katletmekten memnuniyet duyarım,” diyecek denli korkunç biri. İktidara geldikten kısa süre sonra uyuşturucuya karşı savaş açan Duterte’nin, Filipinler’i hızla kan gölüne çevirmesi bu nedenle pek şaşırtıcı değil.

Duterte’nin başlattığı temizlik kampanyası, devletin hukuk, mahkeme, savunma hakkı gibi kavramlardan sıyrılmasına dayalı. İktidar güçlü; suçluları biliyor ve hemen cezalandırıyor. Acımasızca ve geri dönüşü olmayacak şekilde, yani öldürerek. Öldürülen kişinin yanına çoğu zaman bir de not bırakılıyor.

Bugüne dek 10 binden fazla insanın öldürüldüğü bu ölümcül kampanyanın Filipinler’e verdiği zararın ne denli büyük olduğunu kestirmek zor olsa da, “büyük temizlik” yakıştırması ile başlatılan birçok benzeri kampanyada olduğu gibi iktidarın temiz görmediği her kesimi hedef alması kaçınılmaz. Topluma çeki düzen verilmesi, hemen her zaman güçsüzlere ve dışlanmışlara büyük zarar verileceği anlamına geliyor. Filipinler’de çok sayıda çocuk ve gencin öldürülmesi bu bağlamda önem taşıyor. 

Nisan başında çocuk hakları savunuculuğu yapan bir kuruluş (Children’s Legal Rights and Development Center) tarafından yapılan açıklamaya göre, yaklaşık 1.5 yıllık bir süre içerisinde öldürülen ve henüz reşit olmayan bireylerin sayısı 75 kadar. Öldürülenlerin arasında 18 kadar kız çocuk da var. Bu cinayetlerin failleri ya polisler, ya da iktidar tarafından kullanılan bazı gruplar.

Duterte yönetimi çocukların hedef alınmadığını, öldürülenlerin “istenmeden” öldürüldüğünü iddia etse de, çeşitli kaynaklardan alınan bilgiler bunun tam tersini gösteriyor. Reşit olmayan bireylerin tutulduğu merkezlerden gelen bilgiler bunlar arasında. Uyuşturucu kullandığı gerekçesi ile göz altına alınan ve bu merkezlerde tutulanların hedef alındığı ve serbest bırakılır bırakılmaz öldürüldüğü bildiriliyor. 

Uyuşturucuya karşı savaş kampanyasının çocuklara verdiği zararın büyümesi bekleniyor çünkü iktidar ceza ehliyeti yaşının 15’den aşağıya, 9 yaşa dek indirilmesini de amaçlıyor. Bu değişiklik için sunulan gerekçeler, Duterte ve destekçilerinin çocuklara hiç değer vermediğini çok açık olarak gösteriyor.

Duterte sık sık, uyuşturucuya karşı savaş kampanyasının gelecek kuşaklar için çok önemli olduğunu söylüyor. Oysa ne öldürülen çocukların, ne de çocukların öldürüldüğü bir toplumun geleceği olabilir. Duterte ilk bakışta çok uç bir örnek, çok kendine özgü bir cani gibi görünüyor. Oysa o sözünü sakınmayan, “sert ve mert” siyasetçilerin istedikleri düzen, gayet basmakalıp bir düzen. Bu basmakalıp düzen, tek tip çocuk üretmeyi ve bu kalıba uymayan çocukları, er ya da geç, yok etmeyi amaçlar. Dünyanın çocuklar için giderek daha tehlikeli bir yere dönüştüğünü söyleyenler haklılar.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...