05 Mayıs 2018 00:15

İki adımdan kaç mağlubiyet çıkar?

İki adımdan kaç mağlubiyet çıkar?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bölgesel Amatör Lig’de daha önce 2011-2012 ve 2013-2014 sezonlarında uygulanan playoff, günümüzdeki hâline 2015-2016 sezonunda geldi ve üçüncü sezonuna girdi. Mevcut uygulamada grup liderlerinin kendi aralarında yaptıkları ilk maçlarda kazananlar doğrudan 3. Lig’e çıkarken, yenilenler kendi aralarında ikinci bir maç oynayarak profesyonel liglere adım atmak için ikinci bir şans elde ediyor.

2015-2016’da Afjet Afyonspor, Kütahyaspor, Elaziz Belediyespor, Kocaelispor, Türk Metal Kırıkkale ve Erbaaspor ilk maçlar sonrasında 3. Lig’e yükselen kulüpler oldu. Bu ekiplerin yendikleri takımların kendi aralarında yaptıkları maçlar sonrasında ise Halide Edip Adıvar SK, Muğlaspor ve 12 Bingölspor profesyonel liglere çıkma başarısı gösterdi.

2016-2017’de ise Turgutluspor, Osmaniyespor FK, Karaköprü Belediyespor, Ergani Velimeşe, Yeni Orduspor ve Utaş Uşakspor ilk maçlar sonrasında; Erokspor, Yeni Altındağ Belediyespor ve Arsinspor ise ikinci maçlar neticesinde 3. Lig’e yükseldi.

Geride bıraktığımız 2017-2018 sezonunda Adıyaman 1954 SK, Kırşehir Belediyespor, Fatsa Belediyespor, Gebzespor, Serik Belediyespor ve Şile Yıldızspor ilk maç ile 3. Lig’e yükselerek sezonu zirvede taçlandırdı. Bu takımların yendiği kulüplerin kendi aralarında yaptıkları maçlarda yükselme başarısı gösteren ekipler ise Alibeyköy, Artvin Hopaspor ve Nevşehirspor GK oldu.

HATALARDAN DERS ÇIKARTMAK VEYA ÇIKARTMAMAK

2016-2017 sezonunda ikinci maçta profesyonel liglerin kapısından dönen takımlardan Modafenspor bu sezonu 5. sırada, Bucak Belediyespor 10. sırada, Mardin 47 Spor ise sondan ikinci sırayı alıp küme düşerek noktaladı. 

Aynı durumdaki takımların 2015-2016 versiyonlarına bakacak olursak Konya temsilcisi Sarayönü Belediyespor iki sezondur zirvenin en az 10 puan uzağında sezonu tamamlıyor. Keza Sultangazispor da… Üstelik Sultangazispor, 4 Mayıs 2018 Cuma günü playout maçı oynadı ve bu yazı yayına girdiği sıralarda henüz Bölgesel Amatör Lig’deki kaderi belli olmamıştı. Araklı 1961 SK ise, 2016-2017 sezonunda playout maçı neticesinde Süper Amatör Lig’e düştü.

Belirtmekte fayda var ki, bu takımlar playoff oynadıkları sezonu doğal olarak gruplarında zirvede noktalamıştı. 

PLAYOFF SON ADIM MI?

Sezonu tek maça indirgemek veya başarı endeksini doksan dakikalık bir sınıra hapsetmek ne kadar yanlışsa, bu takımlar o yanlışı fazlasıyla yaptı. Bu bağlamda, 2017-2018 sezonunda playoff maçlarında profesyonel lige yükselme başarısı gösterememiş olan kulüplerin yakın geçmişlerine bir göz atarak, gelecek sezonlarına dair kısa öngörüler elde edebiliriz. 

Altınova Belediyespor, 2012-2013 sezonunda Yalovaspor’a yenilerek Bölgesel Amatör Lig’den düşmüştü. Bir sezonu Süper Amatör Lig’de geçirdikten sonra geri yükseldiği BAL’da her sezon bir-iki basamak yükselerek ilerledi ve en nihayetinde 2017-2018’i zirvede noktaladı. Playoffun kapısından dönmek, onlar için bir kayıp veya umulmadık bir yıkım anlamına gelmeyecektir.

Ağrı 1970 SK da, 2015-2016 sezonunda Süper Amatör Lig’den playout maçı ile Ağrı Gençlerbirliği’ni yenerek yükseldi. İlk sezonunda grubu dördüncü sırada noktaladı ve playout maçı ile Bölgesel Amatör Lig’de kaldı. Zirvenin 24 puan gerisinde ligi noktaladığı bu sezon sonrasında ise 2017-2018’i lider tamamlayarak bir şok etkisi yarattı. Önümüzdeki sezon, Ağrı ekibinin bundan sonraki sürecinin de göstergesi olacak. Tarihin derinliklerine karışabilecekleri gibi, bu zıplamadan yeterli dersi alıp yola daha sağlam ve kalıcı bir şekilde devam edebilirler…

Profesyonel liglerde en son 1992-1993 sezonunda boy gösteren Ödemişspor ise 2015-2016 sezonu itibarıyla tekrar BAL’a dönüş yapmıştı. İlk sezonunu zirvenin 16 puan ve üç basamak gerisinde, ikinci sezonunu ise zirvenin 12 puan ve dört basamak gerisinde tamamlamıştı. İkinci sezonunun bitiminde oynamak zorunda kaldığı playout maçını ise 10 kişi kalmasına rağmen 3-2 kazanarak Bölgesel Amatör Lig’de devam etme hakkını elde etti. Playoff ile profesyonel liglerin kapısından döndüğü 2017-2018 sezonunu ise üç puan farkla şampiyon noktalamıştı… Bu zıplayış onlarda rehavete neden olmazsa, Ödemiş temsilcisini en az üç sezon içinde profesyonel liglerde görürüz gibi geliyor.

Her ne olursa olsun, C. S. Lewis’in dediği gibi ilerliyor bu süreçler… “Deneyim, en acımasız fakat en iyi öğretmendir.” demiş İrlandalı Yazar. Deneyim, öğretir fakat ancak istersek. Yüz yılı aşkın kulüplerin bugün içlerine düştüğü darboğazları hangi deneyime, hangi öğrenmeye yorabiliriz ki?

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...