13 Nisan 2018 23:06

Bugün bitse, yarın var

Bugün bitse, yarın var

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Richard Henry Tawney, “Bir dönemin çözümleri, bir sonraki dönemin sorunlarıdır.” demiş. Pek tabii ki, kendisi bu sözü TFF’den uçak bileti parası alıp otobüsle maça giden kulüpler için söylememiştir ama biz günümüz futboluna uyarladığımız zaman kıyafet tam oturuyor.

Geçtiğimiz hafta bu satırlarda “Playoff çözüm mü?” diye yazarak, 2. ve 3. Lig’de playoff hattına girmek için yarışan kulüpleri yazmıştım. Ancak ligler şampiyonluk, playoff ve küme düşme olmak üzere üç ayrı ateş hattından oluşuyor. Haliyle, bu hafta da düşmemek için mücadele eden kulüplere yer vermek gerekti…

2. Lig’de pek çok kulüp, küme düşmeyi liglerin bitimine haftalar kala garantiledi. Liglerin son dört haftasında 2. Lig beyaz grupta Fethiyespor düşme hattından altı puan ve bir sıra uzakta yer alıyor. 2012-2013 sezonunda Birinci Lig’de iki puanla küme düşen Fethiyespor, 2. Lig’de tekrar mücadele ettiği ilk sezonda dört, geçtiğimiz sezon ise bir puanla ligde kalabilmişti.

2. Lig kırmızı grupta iki puan ve bir basamak farkla küme düşme hattında yer almayan Tuzlaspor ise 2012-2013’te BAL’da iki puan farkla şampiyon olmuş, 3. Lig’de ilk sezonunda playoffa kalmayı başarsa da Menemen Belediyespor’a elenmekten kurtulamamıştı. İkinci sezonunda altı puan farkla şampiyon olarak 2. Lig’e yükselmiş, bu statüdeki ilk sezonunda da playoffa kalmayı başarmıştı. playoffta Keçiörengücü’ne elendiği sezon sonunda ise düşüş evresine geçmiş; geçtiğimiz yıl iki puanla kümede kalabilmişti.

3. Lig 1. grupta küme düşme hattının bir basamak ve bir puan üstünde yer alan 12 Bingölspor; 2013-2014 sezonunda Çapakçurspor adıyla futbol arenasına giriş yapmış, BAL’da beşinci sırada bitirdiği sezonda playout maçıyla kümede kalmıştı. Bir sonraki sezon bir puanla şampiyonluğu kaçırmış ve düşmemek için gene baraj maçı oynamıştı. Birer birer ilerlediği futbol serüveninde 2015-2016 sezonunda bir puan farkla lider tamamladığı BAL’da playoff maçlarında tek golle şampiyonluğunu ilan etmiş ve profesyonel liglere “merhaba” demişti. Profesyonel liglerdeki ilk sezonunda yedi puanla kümede kalabilen 12 Bingölspor bu sezon şimdilik kümede kalıyor ancak kalan dört hafta ne gösterir, bilinmez.

Kümede kalma yolunda en şanslı görünen kulüplerden 3. Lig 2. grupta sondan dördüncü sırada yer alan Ergene Velimeşe’nin küme düşme hattıyla arasında altı puan fark var. Kalan dört maçından birisini dahi kazansa kümede kalacak olan Ergene temsilcisinin son maçı, halihazırda hiç galibiyeti olmayan Kayseri Erciyesspor ile. 2013-2014 sezonunda Süper Amatör’den baraj maçı ile Çerkezköy’ü mağlup ederek BAL’a yükseldiği sırada adı Velimeşe Belediyespor olan kulüp, üç sezon mücadele edip birisinde baraj maçıyla kümede kaldığı BAL’dan geçtiğimiz sezon playofflar ile 3. Lig’e yükselme başarısı göstermişti.

3. Lig 3. grupta dört puanla küme düşme hattının üstünde yer alan Osmaniyespor FK, Osmaniyespor 2011 adıyla mücadeleye başladığı Bölgesel Amatör Lig’de 2013-2014 sezonunda Kadirlispor’u, 2014-2015’te Kadirli İdman Yurdu’nu, 2015-2016’da ise Kadirli Demirspor’u yenerek kümede kalabilmişti. 13 puan farkla lider tamamladığı 2016-2017 sezonunda ise playoff maçıyla 3. Lig’e yükselmişti.

SONUÇ NİYETİNE

Kulüplerimizin profesyonellikten uzak yönetimlerini pek çok mecrada dile getiriyor, yazıyoruz; yetmiyor çeşitli çözüm önerileri de getiriyoruz bittabi. Profesyonel liglerde ilk sezonunu tecrübe eden Ergene Velimeşe ve Osmaniyespor FK veya ikinci sezonunu yaşayan Bingölspor 12 örneklerini bu bağlamda değerlendirmek gerekirse; yeni bir statüye yükselmiş kulüplerin hızlı koşmadan, çok açılmadan veya en basit tabirle “güç sarhoşluğu” yaşamadan ilerlemesi, haliyle ilk sezonlarında alt sıralarda korku dolu anlar geçirme pahasına geleceğe sağlam yatırımlar yaparak yol alması makul bir yaklaşımdır.

Ancak hem Birinci Lig görmüş Fethiyespor hem de peş peşe ciddi adımlar atarak ilk izlenim olarak “sağlam” yükselmiş Tuzlaspor bugün bu durumdaysa; başladığımız noktaya geri dönmemiz de şarttır. Yani, Tawney’in “Bir dönemin çözümleri, bir sonraki dönemin sorunlarıdır” sözüne!

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...