31 Mart 2018 01:01

Verilerimizi varsayılan olarak emanet ettiklerimiz

Verilerimizi varsayılan olarak emanet ettiklerimiz

Fotoğraf: Envato

Paylaş

İki hafta önce, Cambridge Analytica’nın Facebook verilerini nasıl kullandığı ifşa edilmiş, Facebook dört bir koldan eleştiri bombardımanına tutulmuş, Facebook CEO’su, ifade vermek üzere ABD Kongresi ve İngiltere Parlamentosu’na “davet” edilmişti. Zuckerberg, ABD Kongresi’nde ifade vermeyi kabul etti ve gizlilik kontrollerini daha basit hale getireceklerini duyurdu. Facebook, Zuckerberg’in açıklamasını detaylandırarak kişisel verilerinizi kontrol etmek, bulmak, indirmek ve silmek için yeni araçlarını duyurdu. Bu tedbirlerin yanı sıra Facebook data broker olarak anılan üçüncü parti veri sağlayıcılarından kullanıcıları daha iyi tasnif etmek için veri almaya son verdiğini açıkladı. 

Hemen önden söyleyelim, bütün bunlar Facebook’un iş modelinde bir değişiklik olduğu anlamına gelmiyor. Bunlar temelde Facebook’a karşı yükselen tepkileri yumuşatmak ve muhtemel cezaları azaltmak yani görüntüyü kurtarmak için alınan tedbirler. Kullanıcı gizlilik ayarları ne kadar değişirse değişsin varsayılan ayarlar kullanıcının aleyhine. Kullanıcılar ayarlarında herhangi bir değişiklik yapmadığı sürece “varsayılan” olarak kendi verilerinin detaylıca takibini kabul etmiş sayılıyor. Ve öngörebileceğiniz üzere iki milyarı aşkın Facebook kullanıcısının büyük bir kısmı bu ayarlara dokunmuyor bile. Bu tip bir ayarın olası sonuçları kullanıcıya açıkça bildirilmeden, kullanıcının onayı açık ve net bir şekilde alınmadan varsayılan olmasının etik açıdan sıkıntıları ortada. 

Şimdi Facebook’un karşı karşıya kaldığı süreçten istifade etmek isteyen teknoloji devlerinin her biri bir yandan Facebook’a verip veriştirirken bir yandan da kendilerinin kişisel veriler konusunda ne kadar titiz olduklarını aktarıyor. Oysa ki çok da farkları yok birbirinden. Örneğin Google’ın hakkınızda topladığı verinin küçük bir kısmı için reklam ayarları sayfanızdaki [0] “beğendiğiniz” ve “beğenmediğiniz” konulara bir göz atabilirsiniz. 

Verilerimiz salt reklam verenler için değil, iktidarlar için de oldukça değerli. Bizdeki “Yerli ve milli” arama motoru tartışmaları tesadüfi ya da boşa değil. Derin paket analizi gibi yöntemler ve Phorm gibi araçlarla kullanıcıların takip edilmesi de yeni değil. Vize başvurularından iş başvurularına pek çok alanda sosyal medya hesaplarınız soruluyor.  Devasa veri setleri el altından yüksek meblağlar karşısında elden ele satılıyor. Sorunu kökünden çözmese de hangi verilerimizi nereyle ne kadar paylaştığımıza dikkat etmek gerek. 

[0] https://goo.gl/uuKYUR

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...