31 Mart 2018 01:00

Yükselen belediye futbolu

Yükselen belediye futbolu

Fotoğraf: Envato

Paylaş

2018-2019 sezonunda Bölgesel Amatör Lig’de mücadele edecek takımlar, sezonun bitmesine birkaç hafta kala netleşmeye başladı. Takımların 32’si belli olurken, profesyonel liglere geçiş basamağı kabul edilen Bölgesel Amatör Lig’de belediye akımının sürecek oluşu ise düşündürücü.

DAĞILIM NASIL BELİRLENİYOR?
İl kontenjanı isimli, başlatıldığından bu yana neden olduğu hak gasbının hiç konuşulmadığı bir uygulama var. Bu uygulamaya göre her şehrin Bölgesel Amatör Lig’de belli bir kotası var ve o kontenjana göre sıralamada en sonda olan kulüpler doğrudan düşebiliyor. 3. Lig’den o şehrin bir takımı BAL’a düştüğünde ise, kontenjan esniyor. Örneğin; BAL için 4 kontenjanı olan Ankara’nın bir temsilcisi 3. Lig’den BAL’a düştüğünde kontenjan dışı oluyor ve Ankara beş takımla BAL’da temsil ediliyor. Ancak sezon sonunda bu kulüplerin en alt basamağında kalan takım otomatik olarak Süper Amatör Lig’e düşerken, diğer takımlar playout oynamak zorunda kalabiliyor. Ankara takımları grupta ilk beşi peş peşe alsalar dahi, beşinci sıradaki takımın küme düşeceği kesin yani!

KESİNLEŞEN KULÜPLER VE DİĞERLERİ
Üç temsilci hakkı olan şehirlerden Adana’dan Adana Büyükşehir Belediyespor ve Adana Kiremithanespor, Antalya’dan Konyaaltı Belediyespor, Aydın’dan Sökespor, Balıkesir’den Ayvalıkgücü Belediyespor, Denizli’den Serinhisarspor, Konya’dan Sarayönü Belediyespor ve Karapınar Belediyespor, Mersin’den Mut İdman Yurdu Belediyespor ve İçelspor, Sakarya’dan Karasuspor ve Samsun’dan Ladik Belediyespor ile Havza Belediyespor’un önümüzdeki sezon BAL’da yer alması kesinleşti.

İki hakkı olan Afyonkarahisar’dan Sandıklıspor, Çanakkale’den Bigaspor, Diyarbakır’dan Diyarbakır Yolspor, Düzce’den Kaynaşlı Belediyespor ve Çilimli Belediyespor, Eskişehir’den Anadolu Üniversitesi, Giresun’dan 1926 Bulancakspor, Hatay’dan Arsuz Karaağaçspor 1967, Kırklareli’den Kavaklıspor, Malatya’dan Malatya Yeşilyurt Belediyespor, Rize’den Kendirli Belediyespor ve Tekirdağ’dan Çerkezköy 1911 Spor önümüzdeki sezon Bölgesel Amatör Lig’de mücadele edecek.

Tek kontenjanı olan Ağrı’dan Ağrı Gençlerbirliği, Bayburt’tan Bayburt Belediyespor, Erzincan’dan Ulalar Belediye Gençlikspor ve Uşak’tan Sivaslı Belediyespor şimdiden Bölgesel Amatör Lig’i garantilemiş durumda…

Bir de, dört kulüple temsil edilecek olan Ankara’dan Ankara DSİ Spor, 12 temsilci hakkı olan İstanbul’dan Vefaspor, iki temsilci hakkı olmasına rağmen profesyonel liglerden şehrin takımı düştüğü için üç kulüple temsil edilecek olan Kayseri’den Kayseri Erciyesspor da önümüzdeki sezon Bölgesel Amatör Lig’de göreceğimiz takımlar arasında yer alıyor.

Henüz elli dört şehrin hiçbir temsilcisi belirlenmemişken, bu kulüpler arasındaki kontenjan dağılımı da çok ilginç. Zira kalan 54 şehirden İzmir’in 5; Bursa ve Kocaeli’nin dörder; Kütahya, Manisa ve Trabzon’un üçer; Edirne, Elazığ, Gaziantep, Kahramanmaraş, Muğla, Ordu, Şanlıurfa, Yalova ve Zonguldak’ın ise ikişer takım hakkı var. Birer takımla temsil edilecek olan 39 şehrin temsilcileri, henüz belli olmadı.

SÖZÜN ÖZÜ:
Şimdiye dek netleşen ve yukarıda listesini de paylaştığım 32 kulübün 14’ü, belediyespor. Neredeyse yarısı! Yerel politikanın, bir futbol kulübüne tahakkümü üzerinden oy peşinde koşuyor olması bir ülke gerçeği haline dönüşmüş durumda. Hem de kangren olarak, futbolun yaralı uzvu gibi önümüzde apaçık, kapkara bir tablo şeklinde belirerek…

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...