25 Mart 2018 01:18

Silahlar sussun!

Silahlar sussun!

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Çocukların ve gençlerin dertlerini ve isteklerini dolaysız olarak dile getirmeleri dünyanın hemen her yerinde sürekli olarak engelleniyor. Siyaset denilen çark içerisinde gücü az olanlara, güçsüz kılınanlara biçilen rol sessiz kalmak. En iyi okullarda okudukları söylenen çocuk ve gençlerin durumu da aynı. Onlardan beklenen öğrenci olmaları, tüketici olmaları, uysal olmaları, vb. Doğrudan siyasete katılmaları kimi zaman anlamsız bir talep, kimi zaman büyük bir yanlış, kimi zaman ise erişilmez bir ütopya olarak gösteriliyor.

Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Amerika Birleşik Devletleri’nde de çocukların ve gençlerin sesleri duyulmuyor. Ama bu sessizlik, daha doğrusu bastırılmışlık 14 Mart Çarşamba sabahı bozuldu. Ülkenin bir ucundan diğer ucuna binlerce öğrenci saat 10’da okullarını terk edip sokaklara çıktılar. Çocuk ve gençlere ancak kötü şeyler olduğunda yer veren büyük medya kuruluşları okulların önünden canlı yayın yapmak durumunda kaldılar. 14 Mart sabahı çocuk ve gençlere değer verenler için oldukça önemli bir sabahtı.

Eyleme internet üzerinden yayın yapan kuruluşlar büyük yer ayırdılar. Kimi büyük kentlerde, çoğu büyük medya kuruluşlarına bağlı yerel kanallarda okulların üzerinde uçan helikopterlerden canlı yayın yapıldı. 

Helikopterlerden yapılan canlı yayın oldukça heyecan vericiydi. Helikopterlerden çekim yapılması daha çok okullara yönelik saldırılar sırasında veya sonrasında gerçekleştiği için çocuk ve gençlerin televizyon ekranlarında bu kez kitlesel bir şekilde taleplerini dile getirirken görüntülenmeleri çocuk ve gençlere değer verenleri mutlu etti. 

Eyleme katılan öğrenciler Şubat ayında Florida eyaletinde bir liseye yapılan saldırıyı ve bu saldırının bir katliama dönüşmesine neden olan silahları protesto ediyorlardı. Eylemin süresi Florida’da öldürülen 17 öğrenciyi anmak üzere 17 dakika olarak belirlenmişti. Eyleme katılan öğrenciler büyük bez afişler, el yapımı karton pankartlar taşıdılar. Aynı sırada twitter’da #EnoughIsEnough (YeterArtık!) başlığı altında kitlesel katılımlı eylem gerçekleştirildi. 

Okulu terk eden öğrencilerin çoğunluğu ortaokul ve lise öğrencilerinde oluşsa da, eyleme ilkokul ve üniversite öğrencileri de katıldılar. İlkokul öğrencilerinin bir bölümü derslerine ara verip sessizce anma gerçekleştirirken, bir bölümü kısa süreyle sınıflarını terk ettiler. Eyleme katılan öğrencilerin yüzlerinden kararlılık okunuyordu. Bu eyleme yol açan saldırı korkunç olsa da, öğrencilerin haklarını aramaktan memnun oldukları çok açıktı.

Eyleme katılan çocuk ve gençlerin talepleri oldukça basitti. Silahların denetim altına alınmasını istiyorlardı. Birçok yerde, “Bir daha asla!” sloganı dile getirildi. Florida’daki katliam, tıpkı daha öncekiler gibi otomatik silahlar aracılığı ile gerçekleştirildiği için sorunun ne olduğu apaçık ortadaydı.

Silah üreticileri ve destekçileri, militarizmi her zaman tek çözüm olarak sunan siyasetçiler ve silahsız yaşanamayacağına inandırılmış milyonlar eyleme karşı olsalar da, karşılarında haklı olduklarını bilen çocuk ve gençler olduğu için alttan almak zorunda kaldılar. Deneyimli siyasetçiler getirilen talepleri küçümsemek veya karalamak yerine başka yollardan susturmak gerektiğini çok iyi biliyorlardı.

Öte yandan, öğrencileri susturmak için devreye yöneticiler ve eğitimciler girdiler. Birçok okulda öğrencilere ceza alacakları söylendi. Var olan eğitim sistemi öğrencileri susturmak üzerine kurulu olduğu için öğrencilerin ceza ile tehdit edilmesi hiç zor olmadı. Ceza almaktan çekinen birçok öğrenci eyleme katılamadı.

Eylem öncesinde kimi üniversite yönetimleri örnek bir tutum takındılar ve silahları protesto etmek için okullarını terk edecek öğrencileri desteklediler. Öğrencilerin ceza ile tehdit edilmesine tepki olarak, silah protestosu eylemine katılan öğrencilere verilen cezaların üniversite başvuru sürecinde dikkate alınmayacağını açıkladılar. 

Günümüzde silahlar dünyanın her yerinde çocuk ve gençleri tehdit ediyor. Günlük yaşamın silahlardan arındırılması bugün artık Türkiye gibi birçok ülke için de önemli bir mesele. Orduların elinde bulunan ölümcül araçlar ise dünyayı birkaç kere yok edebilecek güçte. Bu nedenle barış talebinden hiç vazgeçmemek ve silahlara karşı çıkmak çok önemli. Silahlar sussun ki, çocuklar ve gençler konuşabilsinler, seslerini duyurabilsinler!

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...