17 Mart 2018 00:15

Sıfırın altında

Sıfırın altında

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Futbolun matematiği, bilimsel ölçülebilecek koşu / pas yüzdeleri benzeri hesapların haricinde en temel unsura dayanıyor: Rakamlara. Bu da, kendisini puan tablosunda gösteriyor. Ancak bazı takımlar var ki, onlar için puan durumu sadece sıfıra yükselmek anlamına geliyor.
Ne demek istediğim anlaşılmıştır muhtemelen. Bu haftanın konusu, profesyonel liglerde puan silme cezasına çarptırılan kulüpler.
3. Lig’de yer alan üç grup içinde bir tek Kayseri Erciyesspor, ki 2. grupta grup sonuncusu, -3 puan silme cezasına çarptırıldı. Toplayabildiği üç beraberlikle puanını sıfıra yükselten köklü kulüp; bir dönem UEFA Kupası’nda mücadele etmişti.

2. Lig beyaz grupta mücadele eden Karşıyaka ise, 2016 yılında eski transferlerinden Ofoedu’ya olan borçları nedeniyle iki dönem transfer yasağı almıştı. 2012-2013 sezonunda İzmir’de top koşturan Banahene’nin alacakları yüzünden ise 2017-2018 sezonu başında tarihinde ilk kez üç puan silme cezasına çarptırılan Karşıyaka, sonrasında tanınan süre zarfında da istenenleri gerçekleştirmedikleri için üç puan daha silinme cezasına çarptırılarak toplam 6 puandan oldu. Halihazırda 15 puanla sondan ikinci sırada olan Karşıyaka eğer puanları silinmeseydi gene aynı konumda olacaktı ama bir üst basamakla arasında bir puan fark kalacaktı…

KAYBEDENLER GRUBU

2. ve 3. Lig’deki toplam beş grubun dördünde iki takım puan silme cezasına çarptırılmışken, 2. Lig beyaz grupta tablo “biraz” değişiyor. 
Ligin 19. haftasında Sivas Belediyespor deplasmanında maça çıkmadığı için hükmen mağlubiyet ve üç puan silme cezasına çarptırılan Amed Sportif, puanı silinen takımlar arasında grupta 12. sırada yer alarak sıralamada en üstte olan kulüp konumunda.

Onu, topladığı 26 puanla bir diğer üç puanı silinen kulüp Bucaspor takip ediyor. İzmir ekibinin geçtiğimiz sezon 2. Lig’de Kayseri Erciyesspor ile beraber puanı silinen iki takımdan birisi olduğunu belirtmek gerekir.

Bucaspor ile aynı dönemde üç puan silme cezasına çarptırılan bir diğer 2. Lig beyaz grup temsilcisi ise grubun sondan ikincisi, bir dönemin ciddi iktidar desteğini arkasına almış olan Kocaeli Birlikspor. Kocaelispor’un yerine parlatılmaya çalışılan Kocaeli Birlikspor dokuz puanla, bir üst basamağının on puan gerisine düşmüş durumda.

2010-2011 sezonunda Süper Lig’e yükselmiş, 2012-2013 sezonunda düşmüş; bir sonraki sezon ise tekrar Süper Lig’e yükselme başarısı göstermişti… İki sezon sonra 1. Lig’e tekrar düşen Akdeniz ekibi, üç puan silme cezası aldığı ilk sezonunda 2. Lig’in yolunu tutmuştu. Sezonu ise rekorlarla kapattı.Mersin İdman Yurdu’ndan bahsediyorum.Çok eskide değil, 2014-2015 sezonunda Süper Lig’i yedinci sırada bitirmişti. Üç yılda dört kez başkan, sekiz kez de teknik direktör değiştiren Mersin ekibi toplamda 70 milyonu aşan borcu ve transfer yasağı ile bitime 10 haftadan fazla süre varken 3. Lig’e düşmeyi garantiledi. Üstelik 21 puanı silinmiş, grubun en çok gol yemiş ve en çok mağlubiyet almış takımı olarak…
Sonuç niyetine

Cezalar, münferit transfer hamlelerinden dolayı olduğu kadar; işini bilmez yöneticiler ve temel hesapları yapmaktan aciz, gündelik zafer sarhoşluklarıyla günü kurtarma peşinde; futbolu “kartvizit” olarak kullanan isimler yüzünden gerçekleşiyor. Her ne kadar bu yazıda geçmese de 1. Lig’de dahi Balıkesir Baltok, Eskişehirspor ve Gaziantepspor -3; Manisaspor ise -9 puan silme cezasına çarptırılmış durumda… Öyle ya, CAS’ta en çok dosyası bulunan ülke olmak da kolay değil. Hep çalışmak gerekiyor!

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...