10 Mart 2018 00:50

Webi hızlandırmak

Webi hızlandırmak

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Google, geçtiğimiz gün yayımladığı bir blog gönderisi [0] ile kökenleri AMP teknolojisine dayanan ve web sayfalarının yüklenmesini hızlandıracak bazı önerilerini standart haline getirmek istediğini duyurdu. Web sayfalarının yüklenmesini hızlandırmak kullanıcı deneyimi açısından elbette önemli ancak Google’ın AMP deneyimi web için belli sıkıntı ve tehlikelere de işaret ediyor. 

Başlangıçta AMP Google’ın Apple Haberler ve Facebook Anında Makaleler gibi sistemlere yanıtıydı. Ana fikir neredeyse anında yüklenebilmeyi tüm webe uygulanabilir kılmaktı. Apple ve Facebook’un salt kendi kontrollerinde kalması için tasarladığı başka platformlarla uyumsuz bu formatlar karşısında AMP Google’ın ana ürünü Google Search’e entegre edilmesinin de katkılarıyla kolayca başarılı oldu. Şimdi Google, AMP’den öğrendiklerini tüm webe yeni ve açık bir standart olarak getirmek istiyor. Bu noktada gündeme gelen ilk soru ise Google’ın bu olası yeni standart üzerinde ne kadar kontrolü olacak? AMP projesi gibi neredeyse tüm kontrolü Google’a ait bir proje olmayacağı kesin. Ancak perde arkasından Google tarafından yönetilecek bir standartın da kullanıcının çıkarlarından ziyade Google’ın çıkarlarını gözeteceği neredeyse kesin.

Elbette daha hızlı bir web için daha iyi standartlara ihtiyacımız var. Ancak bu standartların merkezine neden Google’ı oturtalım ki? Eğer Google’ın asli derdi web sayfalarının daha hızlı yüklenmesini sağlamak olsaydı arama motorları, web reklamcılığı ve tarayıcı pazarlarındaki hakim konumundan da yararlanarak yapabileceği pek çok şey mevcut. Örneğin web sayfalarının yüklenmesini zulüm haline getiren reklamlardan kurtulmakla işe başlayabilir, düşük performanslı javascript kodlarına ve bu kodları içeren sitelere karşı açıktan bayrak açabilir ya da sitelerin yüklenme hızlarının arama sonuçlarındaki sıralamaya etkisinin ağırlığını ciddi oranda arttırabilir. Sadece kötü yazılmış javascript ve reklamlardan kaynaklı yavaşlığı çözmek bile webi birkaç kat hızlandırabilir. İnanmıyor musunuz? Tarayıcınıza bir reklam engelleyici ve bir de script engelleyici yükleyerek bir süre kullanmayı deneyin. Webin aslında o kadar da yavaş bir yer olmadığını bir anda fark edeceksiniz. 

[0] https://goo.gl/jqAVbv

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...