24 Şubat 2018 00:15

İzmir takımları sponsor kıskacında

İzmir takımları sponsor kıskacında

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Geçtiğimiz hafta, son aylarda İzmir takımlarında yaşanan sponsor geriliminin doruğa tırmanmasına işaret eden bir haberle bizleri buluşturdu. Habere göre, İzmir takımlarından Menemen Belediyespor sezon başında göğüs reklamı için anlaştığı bir inşaat firmasıyla; başka bir inşaat firmasının reklamıyla maça çıktığı için hukuki süreçle karşı karşıya kaldı.

Sezon başında imzalanan ve detayları 250 bin TL artı KDV olarak medyaya lanse edilen anlaşmanın yanı sıra aynı firma toplamda 7 İzmir kulübüne göğüs reklamı sponsoru olmuştu. Keza aynı firma, 2013’te Pınar Karşıyaka’nın Eurochallange Cup finaline sponsor olmuş; geçtiğimiz sezon ise aynı ligde yer alan Göztepe ve Karşıyaka’ya göğüs reklamı vermişti…

Bu sezon ise ciddi anlamda atağa çıkan firma yedi İzmir takımına da göğüs sponsoru olmuş, sezon başında başka bir inşaat firmasının kapsamlı sponsorluk sözleşmesi imzalamak istediği Karşıyaka ile de geçtiğimiz hafta Menemen Belediyespor’la yaşanan gerginliğin bir benzerini yaşamıştı. Üstelik, diğer firmanın Karşıyaka için teklif ettiği sponsorluk meblağı, imzalanan 250 bin TL’lik rakamın birkaç katını kapsıyordu. 

Hikâyenin devamı, biraz farklı gerçekleşti. Üçlü görüşmeler sonrası iki inşaat firması ile KSK; yüksek meblağı teklif eden firmanın yönetim kurulu başkanını futbol şubesinin başına getirdi. 1 Ağustos 2017’de duyurulan bu birliktelik uzun ömürlü olmadı ve 2017’nin Eylül ayında futbol şube sorumlusunun zehir zemberek açıklamalarının eşlik ettiği istifasıyla sonlandı.

Bu maceranın asıl kahramanını medya yakından tanıyor aslında.

2014 yılında, bu firmaya ait 24 bin 473 metrekarelik arazide yapılan imar değişikliği ile arazinin değerinin 20’ye katlandığı iddia edildiğinde isimlerini duymuştuk.

2013’te ise ciddi hacme sahip karayolları arazisini 76 milyon liraya satın alan firmanın işlemine, satıştan hemen önce imar planının değiştirilmesi ve yüksek katlı konut ile AVM yapım izni çıktığı için iptal davası açılmasıyla gündeme gelmişlerdi. Keza aynı firma, aynı yıllarda 150 milyon dolarlık yatırımla Bayraklı’ya Avrupa’nın beşinci yüksek kulelerini inşa etmişti.

Aynı firmayı, 2015 yılında haklarında açılan bir davayla daha işitmiştik…Çeşme’de otel ruhsatı aldıkları araziye konut inşa ettikleri iddiasıyla, işin içine Çeşme belediye başkanının da karıştığı bir yığın hadiseyle adları anılmıştı.

Aslında onları medya çok yakından tanıyor.

Öyle ki bir dönem medyaya ‘neredeyse’ hükmeden bir isimden, daha doğrusu onun bir akrabasından, bahsediyoruz.

Peki, 4 milyonu aşkın nüfusa sahip İzmir’in profesyonel liglerde mücadele eden tüm takımlarına 250 bin TL gibi nispeten “formalite” olarak nitelendirilebilecek bir rakamla göğüs reklamı verebilen ve yukarıda derlenmiş eski haberlerden anlaşılabileceği üzere iktidara da yakın olan bu firmaya sportif alanda neden hiç rakip çıkmıyor? 

Yoksa çıkarılmıyor mu?

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...