24 Şubat 2018 00:15

Trump, oyunlar, şiddet…

Trump, oyunlar, şiddet…

Fotoğraf: Envato

Paylaş

17 kişinin öldüğü Parkland, Florida’daki okul saldırısının ardından Beyaz Saray’da okul güvenliği ile ilgili yapılan bir toplantıda konuşan ABD Başkanı Donald Trump video oyunlar ve filmlerdeki şiddetin gençlerin düşüncelerini biçimlendirmede etkili olduğunu iddia etti [0]. Benzer bir açıklama bir hafta kadar önce Kentucky Valisi Matt Bevin’den gelmiş ve Bevin okul saldırılarından oyunları sorumlu tutmuştu [1].

Bu tip saldırıların ardından oyunların sorumlu tutulması ilk değil. 1999’daki Columbine Lisesi Katliamı faillerinin Doom oyununun hayranı olduğunun ve katliamın planlanması sırasında “Tıpkı Doom oynamak gibi” cümlesini kurduklarının ortaya çıkmasından beri bu tip her olayda oyunlardaki şiddet, başta ABD’deki politikacılar olmak üzere politikacıların elinde gerçeği örtbas etmenin bir aracı olarak sonuna kadar kullanılıyor. Oysa bu alanda yapılan çeşitli çalışmalardan hemen hiç biri oyunlardaki şiddet ile gerçek hayattaki şiddet arasında doğrudan bir bağ bulamadı [2][3][4][5]. Oyunlardaki şiddet ile gerçek hayattaki şiddet arasında bir bağ bulunduğunu iddia eden ender çalışmalardan biri olan ve Amerikan Psikoloji Birliği tarafından yayınlanan çalışma ise 230 akademisyenin imzaladığı açık bir mektupla [6] yerin dibine sokulmuştu.

Sorumlunun oyunlar olmadığında hemfikir olduğumuza göre esas sorulması gerekenlere dönelim. Bu çocuklar nasıl bu kadar kolay yarı otomatik hücum tüfeklerini ve bu tüfeği otomatik hale getiren dipçik eklentisini edinebiliyor? ABD federal yasasına göre bir tabanca edinebilmek için yaş sınırı 21 iken neden bu sınır yarı otomatik tüfekler için 18? Bireysel silahlanmanın yaygınlaşması ile okul vb. saldırılar arasındaki bağ ne? Hücum tüfeği satışları ile bu tip saldırılar arasındaki bağ ne? ABD’de hücum tüfeklerinin yasaklı olduğu 10 yıllık dönemdeki (1994-2004) benzer saldırı sayısı kaç? Gerçek hayattaki şiddetin (aile içi, okulda vb.) saldırganların hayatındaki ve saldırılardaki rolü ne? 

Bu tip saldırılarda suçlama sırası oyunlardaki şiddete gelmeden önce bütün bu soruları ve daha da fazlasını sormak gerek. Eğer Donald Trump illa ki de oyunlar hakkında da bir şeyler yapmak istiyorsa yapabileceği en iyi şey IMDB’de 10 üzerinden 3,4 puan alan “Donald Trump’s Real Estate Tycoon” gibi kötü oyunları yasaklamak iyi bir başlangıç olabilir. 

[0] https://goo.gl/keJDxC 
[1] https://goo.gl/waUUnw
[2] https://goo.gl/X6L24M
[3] https://goo.gl/u2rJ7r
[4] https://goo.gl/LcR96r
[5] https://goo.gl/iTrf4G
[6] https://goo.gl/GYaLNK

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...