04 Şubat 2018 00:15

Militarizmin pençeleri

Militarizmin pençeleri

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Çocuk haklarının karşısında yer alan tehlikelerin en büyüklerinden biri, hiç kuşkusuz savaşlar ve militarizm. Dünyada her geçen gün daha fazla silah üretiliyor. Fabrikalarda üretilen ölüm ve yıkım makinaları her gün çocukların karşısına daha fazla ölüm sürüyor. Ama bu yetmiyor. Dünya ısrarla daha fazla silah, daha fazla militarizm isteyen siyasetçilerle dolu. Çocuklar ve çocuk hakları için çalışanlar bu durumla nasıl baş edebileceklerini bilemiyorlar.

Militarizmin çocukları tehdit ettiği ülkelerden biri Almanya. Yaklaşık bir buçuk yıl önce, ordunun gençleri orduya yönlendirmek için Almanya çapında çalışmalar yürüttüğü ve 2016 içerisinde bir milyon broşür dağıttığı ortaya çıkmıştı. 16-17 yaşlarındaki öğrencilere gönderilen broşürlerde, topluma hizmet etmenin en iyi yolunun orduya katılmak olduğu gibi yalanlar ve parlak fotoğraflar eşliğinde 837 Avro tutarında başlangıç maaşı verileceği söyleniyordu.

Ordunun öğrencilere yönelik kampanyası yalnızca broşürlerle sınırlı değil. Ordunun çocuklara erişmesi için hem internet, hem de televizyon ekranları kullanılıyor. Bu amaçla hazırlanan ve yayımlanan özel bir televizyon programı var. Öte yandan, kitlesel reklam kampanyalarının önemli bir eksiği olan doğrudan teması sağlamak üzere okullara askerler gönderiliyor ve her yıl 100 binden fazla öğrenciye okullarda ulaşılıyor. Savunma Bakanlığı, okullara gönderilen askerlerin öğrencileri ordu hakkında bilgilendirdiğini iddia ediyor. Oysa amaç, 18 yaş altındaki öğrencilere erişmek ve onları olabildiğince erkenden yaşlarda orduya yönlendirmek.

Bu etkinlikler, medyaya ve parlamentoya yansımadan çok daha önce 2014 Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Almanya Raporu’nu hazırlayanların gözünden kaçmamış ve eleştirilmişti. Raporda, Almanya Silahlı Kuvvetleri’nin çocukları hedef alan reklam kampanyaları düzenlediği ve bu kampanyaların okul ziyaretleri ile güçlendirildiği belirtiliyordu.

Ordunun sürdürdüğü çalışmalar geçen yıl Sol Parti soru önergesi ile parlamento gündemine getirildi. Savunma Bakanlığı’nın önergeye verdiği yanıtla, yalnızca 2017 yılı içerisinde orduya 2128 çocuk asker alındığı ortaya çıktı. Ordunun 2011 yılında 689 olan bu sayıyı her yıl arttırdığı anlaşılıyordu.

Savunma Bakanlığı ortada bir çocuk asker sorunu olmadığını, ordunun nitelikli bir işgücüne gereksinimi olduğunu, gençlerin mesleklerini ve geleceklerini belirlemeye çalıştıkları bir dönemde tıpkı başka meslekler gibi orduyu da düşünebilmeleri gerektiğini iddia etse de, çocuk hakları ve barış örgütleri ordunun 18 yaşının altındaki bireylerden uzak durması gerektiğinde ısrar ediyor.

Militarizmin pençeleri yalnız Almanya’da çalışmıyor. İngiltere’de yürütülen kampanyalar uzun süredir tırmanışta. Giderek güçlenen militarizm etkisi ile her gün ordu reklamı yapılıyor. Militarizmin pençeleri hemen her zaman yoksullara, dar gelirlilere takılıyor. Ama daha önemlisi, militarizm çocuklar için hep acı, hep ölüm üretiyor. Almanya’dan Afganistan’a, ABD’den Vietnam’a, Filistin’e Suriye’ye her zaman, her yere. Çocuklar için barış değil, savaş isteyenler dünyanın sonunu getirecekler.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...