03 Şubat 2018 00:00

LibreOffice 6.0: Daha güçlü, daha güvenli

LibreOffice 6.0: Daha güçlü, daha güvenli

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Açık kaynaklı, ücretsiz yazılımlar kapalı kaynaklı yüksek fiyatlı rakipleri ile pek çok alanda kimin kazanacağı henüz belli olmayan bir yarışı kafa kafaya sürdürebiliyor. Ofis yazılımları da bu alanlardan biri. Piyasanın hakimiyeti Microsoft Office’te olsa da açık kaynaklı, ücretsiz ve özgür rakibi LibreOffice de pahalı rakibinden aşağı kalmayan özellikleri ile kendine makul bir yer edinmeyi başardı. Geçtiğimiz hafta LibreOffice’in yeni sürümü 6.0 Windows, Linux ve MacOS için yayınlandı. 

LibreOffice 6.0 irili ufaklı epeyce bir yenilikle birlikte geliyor: Microsoft Office dokümanları ile uyumluluk artırılmış. Dosyalari bir e-kitap formatı olan EPUB3 şeklinde kaydedebilme özelliği getirilmiş. Document Liberation Project tarafından sağlanan kütüphaneler ile Quark, AbiWord, PageMaker ve Microsoft Publisher dosyalarının dokümanlara çekilebilmesi sağlanmış. OpenPGP desteği ile dokümanların imzalanması ve şifrelenmesinin önü açılmış. Bu yeni sürümde ara yüz ve şablonlar da yeniliklerden nasibini almış. Araç çubuklari için Elementary adlı yeni bir ikon set ile yeni fontlar da yenilikler arasında. LibreOffice klasik bir araç çubuğu ile gelse de eğer Microsoft Office tarzı ribbon ara yüzleri tercih ediyorsaniz, grup ve sekmeli kompakt ara yüzleri ayarlardan kolayca aktif hale getirebilirsiniz. 

Microsoft’un ofis yazılımları ile bir göbek bağınız yoksa, yaptığınız işte mutlaka Microsoft Office kullanmak zorunda değilseniz, LibreOffice’i denemekle bir şey kaybetmezsiniz. LibreOffice’ten memnun kalmanız halinde ise en azından Microsoft Office’e yapmayacağınız ödemeler cebinizde kalır.

LibreOffice 6.0’i resmi sitesinde yer alan “Download” sayfasından [0], Türkçe yazım denetimi eklentisini ise eklenti sayfasından [1] indirebilirsiniz. Eger openPGP desteğini kullanmak istiyorsaniz işletim sisteminize uygun bir GPG yazılımını da ayrıca yüklemeniz gerekecek. 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...