03 Şubat 2018 00:00

Küsuratlı iki yüz oy

Küsuratlı iki yüz oy

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Yüz yılı aşkın geçmişi olan kulüplerin girdikleri borç batakları, çoğu zaman bu kulüplerin kapanmalarına veya en alt liglerde hayatlarını sürdürmeye çalışmalarına neden olabiliyor. Bu konuda futbol tarihimiz kapanması güç yaralara sahne etti, etmeye de devam ediyor… Geçtiğimiz günlerde Manisaspor tesislerinin haczedilmesi gibi.

Haciz işlemi, başkanın devreye girip icra memurlarına bir miktar para ödemesiyle “tatlıya” bağlanmış olsa da Manisaspor özünde ele alınması gereken daha ciddi problemler var. 

Yakın dönemde, özel bir hastaneyle isim sponsorluğu gerçekleştiren 53 yıllık Manisaspor’da 2010’ların başı itibarıyla bazı şeyler garip gitmeye başladı. 2006-2007 sezonunda Süper Lig’deki liderlik serüveninin Bülent Ataman’ın 20 maç ceza almasıyla iyice çöküşe geçmesi Ege temsilcisini geri dönülmez bir yola sevk etti. Nitekim o sezon Manisa üç puanla kümede kalmışsa da, bir sonraki sezon 1. Lig’e düşüyordu…

Düşer düşmez ise 1. Lig’den şampiyon olarak, haliyle güçlenerek geri döndü ama orta sıralarda ligi tamamladığı iki sezonun ardından tarihe ‘play off sezonu’ olarak geçen 2011-2012’de tekrar 1. Lig’e düştü. O sezon, Manisa için ciddi bir kırılma noktası oldu ve yönetim değişti. Bu konuya, az sonra detaylı değineceğiz…

Değişen yönetimle, o sezon 1. Lig’de play off oynasa da Süper Lig’e yükselemedi. Sonraki sezonda altı puanla play off’u kaçırdı ve tekrar yönetim değişti… Ancak bu kez beklenen etki olmadı ve 2014-2015 sezonunda averajla 2. Lig’e düştü… 

Tarihin tekerrürü müdür bilinmez 2015-2016 sezonunda 2. Lig’den şampiyon olarak 1. Lig’e yükseldi. Yönetimin, seçimle güven kazandığı geçtiğimiz sezon ise üç puanla kümede kaldı. Halen devam eden 2017-2018 sezonunda 1. Lig’de son üçte yer almakta…

Şimdi sizinle üç rakam paylaşacağım.

İki yüz on üç, iki yüz elli bir ve iki yüz otuz altı.

Bu rakamları izah edeyim…

İki yüz on üç oy, 2012’deki başkanlık seçimine tek başına aday giren Emre Hasgör’ün aldığı oy sayısı. Salondaki üyelerin yarısından azının oyunu aldığını belirtmekte fayda var!

2014 yılındaki seçimde, Emre Hasgör aday olmuyor ve mevcut aday Abdullah Mergen’i destekliyor; hatta sandığa beraber oy atıyorlar… Tam bir dostluk rüzgarı, ve o seçimin oy rakamları hemen hemen hiçbir sitede yer almıyor. Nitekim tek aday Mergen, seçimi kazanıyor. Bu tabloyu, 2012’de görmüştük: Eski başkan Kenan Yaralı, güle oynaya kulübü Emre Hasgör’e devretmiş; tüm oylama ve seçim konuşması yarım saat bile sürmemişti… Sonrasında kulübün geldiği konumu yukarıda zaten özetledik.

2016 yılında gerçekleşen olaylı seçimde Abdullah Mergen iki yüz elli bir, rakibi Mevlüt Aktan ise iki yüz otuz altı oy alıyor… Muhaliflerin verdiği oy, Emre Hasgör’ün yönetimi devraldığı oy sayısından bile fazla!

Ancak seçimin “olayı” bu kadar değil.

Seçim öncesinde, 700 üyenin kaydının aidat ödemedikleri gerekçesiyle silindiği ortaya çıkmış, bu üyeler arasında olan başkan adayı Orkun Şıktaşlı ve beraberindeki destekçi grup kongre salonunun kapısında kalmıştı. Üstüne üstlük, çoğunluk yakalanmadığı hâlde kongre gerçekleştirmeye çalışan Abdullah Mergen’in çabaları belediyenin avukatı tarafından engellenmiş; silinen üyelerin yerine bir gecede 116 üye eklemesi yapıldığı ortaya konulmuştu.

Hâl böyleyken, nice Manisasporlar nice çekişmelere kurban edilmeye devam edecek gibi. Çünkü, o meşhur filmde de söylendiği gibi “Futbol hayata, hayat da futbola benziyor”. Hem de fena hâlde!

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa