13 Ocak 2018 00:15

Meltdown ve Spectre yamaları bilgisayarı ne kadar yavaşlatacak?

Meltdown ve Spectre yamaları bilgisayarı ne kadar yavaşlatacak?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Meltdown ve Spectre krizinin başından beri işlemci üreticileri ile Microsoft, Apple ve Google gibi dev firmalar açıklamalarını krizi olduğundan daha küçük göstermek eksenine kurmuş, açıkların kullanıldığı bir saldırı olasılığının ne kadar düşük olduğundan ve yamaların ciddi bir performans kaybına yol açmadığından bahsedip durmuştu:

    Microsoft: Azure müşterilerinin büyük bir çoğunluğu bu güncelleme ile bir performans kaybı fark etmeyecek. 

    Google: Bulut altyapımız da dahil olmak üzere iş yükümüzün büyük bir kısmında performans düşüşü ihmal edilebilir düzeyde.

    Apple: Yaptığımız testler Aralık 2017 güncellemelerinin MacOS ve iOS’un performansında ölçülebilir bir düşüşe yol açmadığını gösterdi.

    Intel: Yamaların performansa etkilerinin iş yükünün tipi ille doğrudan bağlantılı olduğuna ve ortalama kullanıcı için kayda değer olmadığına inanıyoruz.

Utanmasalar “performans kaybı falan yok”, hatta “yeni yamalar performansı artıyor” gibi cümleler kuracaklardı. Ancak sonrasında yaşananlar firmaların 6 ay öncesinden geldiğini bildiği bu dev krize, nasıl hazırlanamadıklarını da ortaya koydu: Meltdown ve Spectre için Windows yamaları bazı AMD işlemcili bilgisayarları açılamaz hale getirdi [0]. Ubuntu 16.04 sürümü güncelleme yapıldığında açılamaz hale geldi. Kullanıcılar güncelleme öncesi işletim sistemi çekirdeğini geri yüklemek zorunda kaldı [1]. Nvidia grafik işlemcilerin de Spectre’dan etkilendiği ortaya çıktı [2].

Microsoft da son blog yazılarından birinde [3] güncellemeler sonrası performans kaybının ciddiyetini kabul etti. Söz konusu yazı performans düşüşünü şöyle özetliyor:

    - Windows 10 altında 2016’da veya sonrasında üretilen işlemcilerle tek basamaklı yüzdelerdeki ihmal edilebilir yavaşlama. Çoğu kullanıcının bu yavaşlamayı fark etmesini beklemiyoruz.

    - Windows 10 altında 2015’te veya öncesinde üretilen işlemcilerde bazı testler daha fazla yavaşlamaya işaret ediyor. Bazı kullanıcılar bu yavaşlamanın farkına varacaktır.

    - Windows7 ve 8 ile 2015’te veya öncesinde üretilen işlemcilerle çoğu kullanıcı yavaşlamayı hissedecektir.

    - Windows Server sürümü tüm işlemcilerde özellikle de IO işlemleri yoğunluklu uygulamalarda yamanın uygulanması dikkate değer bir performans düşüşüne yol açacak.

Yani yamayı yaptığımızda en iyi ihtimalde tek basamaklı yüzdelerde yavaşlama ile karşı karşıyayız. Ancak bu ilk guruba dahil olanların sayısı oldukça kısıtlı. Kullanıcılarının ezici çoğunluğu ikinci ya da üçüncü grupta yani güncellemelerin yavaşlığından en fazla etkilenecek grupta olacaktır. Windows blogunda rakamsal bir veri verilmiyor ancak farklı testlerde yüzde otuzlara hatta kırklara varabilen ciddi bir performans kaybından bahsediyoruz. Yamaları yapmamak ise internete bağlı bir bilgisayar için kolayca göze alınabilecek bir risk değil. 

[0]https://goo.gl/To88P6
[1] https://goo.gl/F8ouLF
[2] https://goo.gl/ZJwL9S
[3] https://goo.gl/DF5YnA

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...