06 Ocak 2018 00:50

Kalıcı mı gidici mi?

Kalıcı mı gidici mi?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

3. Lig’in en önemli sorularından ikisi, yıllardır süregelen “3. Lig kaldırılacak mı?” haricinde, gruplarda yer alan takımların Bölgesel Amatör Lig çıkmazına saplanıp saplanmayacakları veya bir üst lige çıkıp fırtına gibi esip esmeyecekleridir.

Hikayeleri seviyoruz malum. Almanya’da bir köy takımının çıkıp en üst ligde şampiyon olması yahut 90+5’te gelen golle şampiyonluğunu ilan eden İngiltere takımı hep yer alır gönül çerçevemizde. Bizim liglerimiz için bu durum, ender takımlar haricinde çok da geçerli değil. Bizde, daha ziyade çöküşler meşhur. Fakat yazımızın konusu, bu değil.

2017-2018 futbol sezonunun ilk devresi geride kalmışken, zirvede ve düşme hatlarında yer alan takımlar ne kadar kalıcı, ne kadar gidici olabilir? Kısa geçmişlerinden hareketle sezon sonu akıbetlerini flu da olsa çizebilir miyiz?

Bu hafta kulüplerin hikayelerine, önümüzdeki hafta ise bu hikayelerin sebeplerine değineceğiz… 

1. GRUP
2011 yılında futbol arenasına katılan, 2015’te Bölgesel Amatör Lig’den şampiyon olarak yükselen, 2015-2016’da dört puanla kümede kaldıktan sonra geçtiğimiz sezon playoffta Silivrispor’a elenen Manisa BBSK; yükselişini sürdürerek devreyi lider kapatmayı başardı!

Grubun sondan üçüncüsü olan Yeni Altındağ Belediyespor; 2014’te başladığı Bölgesel Amatör Lig yolculuğunda üç sezon geçirdikten sonra geçtiğimiz sezon playofflar ile 3. Lig’e yükselmişti. Bu sezon, şimdilik bir puan farkla ateş hattında yer alıyor.

Ankara temsilcisinin bir altında, iki puan gerisinde yer alan Orhangazi Belediyespor, üç puanla kümede kaldığı yılları da, üç puanla playoffu kaçırdığı sezonları da yaşadı son beş yılda. İnişli çıkışlı grafiği, en nihayetinde devreyi sondan ikinci sırada noktalamasına sebep oldu… 

Orhangazi Belediyespor ile aynı puanda olmasına rağmen averaj ile son sırada yer alan İstanbul ekibi Çatalcaspor; 2012’de başladığı BAL serüveninde ikinci sezonda playoff ile 3. Lig’e yükselmiş, ilk iki sezonunda 45 ve 47 puan topladıktan sonra geçtiğimiz sezon 55 puanla 3. Lig’de playoffa kalmıştı. Playoffta ilk maçı kendi sahasında kazandıysa da, deplasmanda yenilerek elenen Çatalcaspor bu travma ile midir, karmaşık bölge siyaseti nedeniyle midir bilinmez, bu sezon son sıraya kuruldu.

2. GRUP
Bir puanlık farkla zirvede yer alan Karadeniz temsilcisi Pazarspor; geçtiğimiz sezon altı puanla kümede kalmış, bir önceki sezon ise üç senedir yer aldığı 2. Lig’de sondan ikinci sırayı alarak küme düşmüştü. Düşüşü durdurduklarını öngörmek zor değil fakat tekrar 2. Lig’e yükselip yükselemeyeceklerini söylemek için çok erken…

İsmi Oyak Renaultspor’dan Yeşil Bursa’ya evrilen Bursa temsilcisi ise 2. grupta sondan üçüncü sırada… Genelde orta sıralarda yer alan kulüp, iki sezon önce dört puanla playoffu kaçırdı ve geçtiğimiz sezon küme düşmekten deplasmanda topladığı birkaç fazla puan ile kurtuldu…

Son yıllarda 44-47 bandında puan toplayan ve küme düşmekten ciddi manada uzak duran Hatay temsilcisi Kırıkhanspor ise; bu sezon grubunda sondan ikinci sırada ilk devreyi kapattı.

Grubun sonuncusu, bir dönemin UEFA Kupası yarışanlarından sıfır puanlı Kayseri Erciyesspor için fazla bir şey yazmaya ise gerek yok… 

3. GRUP
Beş puan farkla liderliğini sürdüren Utaş Uşakspor, henüz yedi yıllık geçmişi olan bir kulüp. Bölgesel Amatör’den geçtiğimiz sezon dramatik bir şekilde bir puanlık farkla lider olarak playoffa kalmış; playoffta 3-1’lik zaferle 3. Lig biletini cebine koymuştu. 

Üç yıl önce BAL’dan yükselme başarısı gösteren Tekirdağspor sondan üçüncü sırada yer alıyor. Geçtiğimiz sezon averajla; bir önceki yıl ise beş puanlık farkla kümede kalmıştı.

2011’den beri futbol arenasında yer alan, Hatay’ın profesyonel liglerdeki ender temsilcilerinden Payasspor ise geçtiğimiz iki sezonda sırasıyla üç ve dört puanla kümede kalmıştı. Bu sezon ise, grubunda sondan ikinci sırada.

2015-2016 sezonunda 3. Lig’den averajla Bölgesel Amatör Lig’e düşen, geçtiğimiz sezon şampiyon olarak tekrar 3. Lig’e yükselen Arsinspor ise, 3. Lig 3. grupta son sırada bulunmakta.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...