23 Aralık 2017 00:15

Apple'a sorular

Apple'a sorular

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Apple’ın eski telefonları yavaşlattığı iddiası uzun süredir dile getirilen bir iddia idi. Geçtiğimiz gün bu iddia bir Reddit gönderisinin [0] ardından yapılan testler ile doğrulandı. Primate Labs’dan John Poole’nin test sonuçlarını [1] açıklamasının ardından Apple da bataryası eskiyen cihazları yavaşlattığını kabul etmek zorunda kaldı. John Poole’nin yayınladığı veriler yavaşlatma işleminin iPhone 6S’lere iOS 10.2.1 ile iPhone 7’lere ise iOS 11.2.0 ile geldiğini gösteriyor. 

Apple’ın açıklamasına göre yavaşlatma işlemi batarya performansı düşmüş cihazların yük altında iken kapanmasını önlemek için yapılıyor. Bu ilk bakışta oldukça makul bir açıklama gibi görünse de Apple’ın diğer politikaları ile birlikte değerlendirince makullük örtüsünün altından aç gözlü kapitalist sırıtıyor. 

Öncelikle Apple yaptığı açıklamada eskimiş bataryaların işlemci performansını düşüreceğini ve sadece bataryayı değiştirmenin bile bu sorunu çözeceğini açıkça belirtmiyor. Apple’ın kendilerince onaylanmamış servislerin cihazlara herhangi bir müdahalede bulunmasının önüne geçmek için elinden geleni yaptığı zaten bilinen bir gerçek. Onaylı servislerde ise batarya değişimine niteliği belirli olmayan bir test sonucunda karar veriliyor ve batarya testi geçti ise değiştirilmiyor. Yani cihazınıza Apple onaylı olmayan bir serviste yan sanayi bir batarya taktırmayı göze almadığınız sürece yavaşlatılmış bir telefonu kullanmak zorunda kalabilirsiniz. 

Sorun Apple’ın ‘cihazların kapanmasını engellemek için’ cihazları yavaşlatması değil bunun sebebini ve çözümünü açıkça belirtmemesi. Garanti süresi içinde bataryaların yüzde kaçı işlemci hızı düşürülecek seviyeye geldiği halde servislerin testinden geçti? Cihazları yavaşla(tıl)dığı için cihazını değiştiren kaç iPhone kullanıcısı var? Bunların kaçına Apple tarafından bilgi verilse cihaz yerine bataryayı değiştirirdi? Oysa bu bilgileri vermek öyle zor bir iş değil. İşletim sistemi zaten bataryanın eskidiğine karar vermiş. Hepi topu kullanıcıya bataryasını değiştirene kadar işlemci hızının düşürüldüğünü açıkça söyleyen bir bildirim eklenecek telefona. Apple’ın böyle bir bildirim eklememesinin sebebi söz konusu bildirimin garantiye ve servise gelen batarya değişim taleplerini arttırırken cihaz satışlarını düşürecek olması olabilir mi? 

Cihazınızın yavaşlatılıp yavaşlatılmadığını anlamak için Antutu[2] gibi bir benchmark yazılımı ile test edip skoru, olması gereken ile karşılaştırabilirsiniz.

[0] https://goo.gl/vxHXAd 
[1] https://goo.gl/5UysFB
[2] https://goo.gl/piDvv1

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...