16 Aralık 2017 00:51

Marifet terfiye tabi (mi)

Marifet terfiye tabi (mi)

Fotoğraf: Envato

Paylaş

“Marifet iltifata tabidir” sözü, geçer akçe oluşunu her kulvarda yitirdi. Artık PR denilen reklam çalışmaları yoksa; hangi sektörde mücadele veriyorsanız adeta bir hiçsiniz. Benzeri durum, futbolda da pek tabii geçerli. Geçtiğimiz günlerde ana akım medyada çıkan haber Karabükspor’un menajerler, üstelik yetkisiz menajerler, aracılığıyla düşürüldüğü batağı gözler önüne serdi. Peki, futbolun marifete en çok yatkın yönü olan gol krallığı ünvanını 3. Lig’de taşıyanların futbol serüvenleri nasıl ilerledi? Marifet, 3. Lig’in iltifatı olan terfiye tabi oldu mu; yoksa kaderleri değişmedi mi?

2016-2017 sezonunun üç gruptaki gol krallarını ele alarak başlayalım.

1. Grup’ta 19 golle Çorum Belediyesporlu Yakup Alkan, 2. Grup’ta 18 golle Kemersporlu Umut Dilek ve 3. Grup’ta ise Tarsus İdman Yurdu forması giyen İlyas Kubilay Yavuz 20 golle gol krallığına isimlerini yazdırdılar. 

Bu futbolculardan Yakup Alkan, playoff’ta da bir gol attıysa da; takımı elenmekten kurtulamadı. Sezon sonunda 3. Lig’den Yeni Orduspor’a transfer olan Alkan, bu takımla iki resmi maça çıktıktan sonra bir diğer 3. Lig takımı Diyarbekirspor’a geçiş yaptı. Bir diğer gol kralı Umut Dilek ise, ligi orta sıralarda bitiren Kemerspor’dan; bir diğer 3. Lig takımı Diyarbekirspor’a transfer oldu. İki gol kralının, geride bıraktığımız sezonda attıkları gol sayısı ise sıfır.

20 golle sezonun da en golcü ismi olan İlyas Kubilay Yavuz ise, 2. Lig’deki Keçiörengücü’ne transfer oldu. Geride kalan 16 haftada ise on gol kaydetmeyi başardı.

2015-2016 gol krallığı listesine baktığımız zaman 1. Grup’ta Tire 1922 formasıyla 21 gol atan Mert Hakan Yandaş, 2. Grup’ta 23 gollü Kemerspor futbolcusu Umut Dilek ve 3. Grup’ta ise 20 golle Niğde Belediyesporlu İbrahim Alan’ı görüyoruz.

2. Grup gol kralının geleceğine bir üstte açıklık getirmiştik. 3. Grup gol kralı İbrahim Alan’a bakacak olursak; 2. Lig’e yükselen takımıyla yola devam ettiğini fakat 2016-2017 sezonunda 2. Lig’de dokuz gol kaydettiğini görüyoruz. 2017-2018 sezonu itibarıyla bir diğer 2. Lig temsilcisi Silivrispor’da futbol kariyerini sürdürüyor…

Sezonunun kazananı ise, Mert Hakan Yandaş oldu. İlk olarak 2. Lig’deki Menemen Belediyespor’a transfer olan genç golcü; bu takımla playoff oynadığı sezonu 10 golle kapattı ve akabinde Süper Lig’den Sivasspor’a transfer oldu. Şimdiye dek 14 resmi maça çıktığı Sivasspor formasıyla ikisi de Türkiye Kupası’nda olmak üzere iki golü var.

2014-2015 sezonunda 1. Grup’ta, şampiyon bir gol kralı vardı. İki sene sonra farklı bir formayla ama aynı grupta gol kralı olacak olan Yakup Alkan; 18 golle gol yükünü sırtladığı Tuzlaspor’da şampiyonluğu tattı. İlk olarak 1. Lig’den Yeni Malatyaspor’a, oradan da 2. Lig’den Menemen Belediyespor’a transfer olarak sezonu golsüz geçirdi. Akabinde 3. Lig’de Çorum Belediyespor formasıyla gol kralı olan Yakup Alkan, ilk paragraflarda belirttiğim gibi 3. Lig’de yoluna golsüz devam ediyor…

2. Grup’ta, 14’er golle iki gol kralı vardı: Maltepesporlu Abuzer Gaffar Toplu ve Denizli BBSK formasını terleten İlker Avşar. Dardanelspor alt yapısı çıkışlı olan Gaffar Toplu; standardını hiç bozmadan yoluna 3. Lig’de devam etti. Gölcükspor’la 13, Darıca Gençlerbirliği ile 14 gol attığı sezonlar sonrasında şu sıralar Çorum Belediyespor’da, 15 maçta beş gollük istatistikle devam ediyor. İlker Avşar ise bir sonraki sezonunda Cizre ve Düzce formalarıyla toplam beş gol kaydetti ve 2016-2017 sezonunda transfer olduğu SancaktepeBelediyespor formasıyla 11 gol atarak şampiyonlukta pay sahibi oldu. İlker, aynı takımla 2. Lig’de yoluna 15 maçta beş golle devam ediyor hâlâ…

3. Grup gol kralı da bir diğer şampiyondu: Anadolu Üsküdar 1908 formasıyla 19 gol atan Cenk Sarıtaş hem şampiyonlukta ciddi pay sahibi oldu, hem de 2. Lig’e terfi etti. 2. Lig’de aynı takımla yola devam eden Sarıtaş, attığı 10 golle, toplam 39 gol atıp bir puanla kümede kalan Anadolu Üsküdar’a “can suyu” verdi diyebiliriz. Fakat bu, kendisi için yeterli olmamış ki Cenk Sarıtaş’ı 3. Lig’de izledik 2016-2017 sezonunda. 24 Erzincanspor ve Diyarbekirspor formalarıyla toplamda beş gol kaydeden Cenk Sarıtaş; sezon sonunda 2. Lig’den Zonguldak Kömürspor’a transfer oldu. Kısa ve resmi maça çıkmadığı 2. Lig sürecini Bölgesel Amatör Lig’den Şile Yıldızspor’a transfer olarak noktaladı. Hâlen, BAL’da gollerine devam ediyor…

Gayesi futbolcu yetiştirmek olan ve bu uğurda ‘yaş kontenjanı’ gibi ciddi insan hakkı ihlallerinin yapıldığı rant kapısı 3. Lig’de son üç sezonun 10 gol kralından sadece birisi Süper Lig’e çıkabilmişse ve üstelik birisi futbol hayatını amatör statüde sürdürüyorsa, bence oturup düşünülmesi gereken bir şeyler var… Hayır, çok şeyler var!

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...