08 Aralık 2017 23:48

Şimdi öyle uzak ki…

Şimdi öyle uzak ki…

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Başlamak, gerçekten de bitirmenin yarısı mıdır onu bilemem ama 3. Lig’den Bölgesel Amatör Lig’e düşmek; kulübün kapanmasına giden yolun yarısına karşılık geliyor uzun zamandır. Mübalağa ettiğimi düşünüyorsunuz muhtemelen… Geçtiğimiz sezon küme düşen takımların, ilk devrenin bitimine yakınken BAL’da ne durumda olduklarını ele alalım isterseniz.

Son hafta oynadığı maçı kazansa da, puan durumundaki rakiplerinin hepsinin kazanması sonrası ikili averajla küme düşen Kartalspor’la başlayalım. Çok değil, 2012-2013 sezonunda 1. Lig’den düşmüş, 2013-2014 sezonunda 2. Lig’de playoff oynamış bir İstanbul takımından bahsediyoruz. 2015-2016 sezonunda bir puan farkla, topladığı 39 puanla 2. Lig’den, 2016-2017 sezonunda ise ikili averajla ama gene 39 puanla bu kez 3. Lig’den düşen Kartalspor; Bölgesel Amatör Lig’de 9. grupta orta sıralarda seyreyliyor…

Kartalspor’un bir puan gerisinde, 100 yılı aşkın tarihi ve birkaç yıldır TFF’nin merkez üssü gibi konumlandığı Beylerbeyi Spor Kulübü vardı. Yeşil kırmızılılar da çok değil, bir önceki sezon 3. Lig’de playoff oynamıştı. Bölgesel Amatör Lig’de yer aldığı 11. grupta ise, grubun iddialı bütün takımlarına yenildiyse de hâlen 4. sırada yola devam ediyor.

Sondan ikinci sırayı alarak, uzun yıllardan sonra ilk kez mücadele ettiği 3. Lig’den futbolculara bıçak çeken bir yönetim ve takım kaptanına ihanet eden bir kulüp kimliğinde tekrar Bölgesel Amatör Lig’e düşen Kütahyaspor da her ne kadar üçüncü sırada olsa da; grubunun iddialı takımlarına karşı kaybettiği bir sezon içinde.

Geçtiğimiz yıl dört takımın küme düştüğü 3. Lig 1. grupta sonuncu sıradaki Manavgatspor’a gelelim. Adı yıllardır taraftarının ve iç sahada takımın çıkardığı şiddet olaylarıyla anılan Manavgatspor, Bölgesel Amatör Lig’deki grubunda sadece son iki sıradaki takımları yenerek sondan üçüncü sırayı aldı. Sondan üçüncü sırada kalsa bile, il kontenjanı gereği sezon sonu karanlık görünüyor.

3. Lig 2. gruba gelelim.

Sondan üçüncü sırayı alan Dersimspor, Türkiye Kupası’nda Eskişehirspor’u eleyerek sükse yapmışsa da profesyonel liglerdeki ikinci sezonunda küme düşmekten kurtulamadı. O da her ne kadar Bölgesel Amatör Lig’de grubunda ilk iki sıradaki takımdan mağlubiyet alsa da lideri bir puanla takip etmeyi sürdürüyor…

Sezon boyunca, aldığı puanlardan çok gördüğü kırmızı kartlarla konuşulan grubun sondan ikincisi olan ve haliyle profesyonel liglere yeni yeni ısınırken tekrar BAL’a düşen Derincespor ise pek umut vadetmiyor. BAL’da son sırada olan Kocaeli temsilcisi; 11 haftada sadece bir galibiyet alabildi.

Kayyuma devredildikten sonra, sendika takımı hüviyetini de büyük ölçüde kaybeden, MKE Kırıkkale’nin mirasçısı Türk Metal Kırıkkalespor ise grubun sonuncusu olarak 3. Lig’e yükseldiği sezonda tekrar düşmüştü. Bölgesel Amatör Lig’de yer aldığı 6. grupta ise namağlup lider olarak sezonu sürdürüyor.

Son olarak 3. Lig 3. gruptan düşenleri inceleyelim…

Grubun sondan üçüncüsü; üç puan farkla amatör liglere yolcu olan, yılların profesyonel lig mücadelecisi İstanbul temsilcisi Maltepespor olmuştu. Maltepe şu anda, Derince ve Beylerbeyi ile aynı grupta, lideri üç puanla ikinci sıradan takip ediyor.

Grubun sondan ikincisi Denizli BBSK ise, düşer düşmez adını değiştirip Sarayköy 1926 yapmıştı. Yer aldığı grupta düşme hattına uzak ama il kontenjanı gereği sezon sonu korkulu günler yaşayabilecek durumda. Zira yer aldığı grup, diğer pek çok gruptan daha zorlu.

Benim yazarken içimin acıdığı, sebep olanların gece nasıl uyuduklarını merak ettiğim son takım Orduspor’a geldik. Geçtiğimiz sezon grubunda son sırayı alan köklü Ordu temsilcisi, Ordu Belediyesinin kendi takımını yükseltmesi için “kurban” seçilmişti. Nitekim bu yıl da grubunda son sırada, üstelik mali fairplay kıstaslarını karşılamamasından ötürü eksi puanda!

Eski bir şarkıda dendiği gibi: “Şimdi öyle uzak ki, geldiğim yollar / Yanlış bir öyküdeyim, beni yeniden yaz.”

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...