25 Kasım 2017 00:50

‘Teknoloji’ çocukları bozar mı?

‘Teknoloji’ çocukları bozar mı?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Geçtiğimiz gün bir ebeveynin kendi çocuklarına dair gözlemlerinden hareketle tablet ve benzeri teknolojilerin çocuklar üzerindeki kötü etkilerine dair yazdığı bir tweet serisi düştü önüme. “Çocuğun algısını bozma”, “Dikkat eksikliği yapma”, “çocuğu aptallaştırma” ve benzeri suçlamalar havada uçuşuyor. Çevremden ve Twitter’da söylenen ebeveynlerden gözlemleyebildiğim kadarıyla bu kaba algı oldukça yaygın. 

Çocukların cihazlar ile ilişkisini kısa bir süreliğine bir kenara bırakıp ebeveynlere başka konularda birkaç soru yönelteyim:

* Çocuğunuzun bulduğu her kitabı okumasına izin veriyor musunuz yoksa çocuğunuzun okuyacağı kitaplar konusunda seçici mi davranıyorsunuz?

* Çocuğunuzla izleyeceğiniz filmleri kendinize göre mi yoksa çocuğunuza göre mi seçiyorsunuz?

Çoğunluk ebeveynin bu sorulara vereceği yanıtlar çocuklara izletilen ve okutulan eserlerde asgari düzeyde de olsa seçici davrandıklarını gösterecektir. Söz konusu olan tablet, telefon ve benzeri cihazlarla çocuğa iletilen -iyi ya da kötü- eserler olduğunda ise herhangi bir seçicilik tartışmasına dahi girmeden cihazlar suçlu bulunup infaz ediliyor. Kitabın içeriğini değil de üzerine basılı olduğu kağıdı infaz ettiğinizin farkında mısınız? Söz konusu cihazlar içeriğe ulaşmanın bir aracı sadece ve siz bu araçları çocuktan ne kadar kaçırsanız da -eğer çocuğunuzu fanusta büyütmüyorsanız- çocuğunuz bu araçlarla yüz yüze gelecek. Esas mesele hangi içerikle yüz yüze geleceği? 

Dijital dünyada çocuklar için kötü eserler olduğu gibi iyi eserler de var. Doğru yönlendirme ve biraz da rehberlikle çocuğunuzun gelişimini güçlendirebilecek pek çok eser parmaklarınızın ucunda. Ancak bu eserlerin çocuğunuz için ulaşılabilir olması için öncelikle sizin bunları araştırmanız, keşfetmeniz gerekiyor. Çocuğun gelişimine potansiyel katkısı açısından sadece bir örnekle yetineceğim: Google Expeditions.[0]

Expeditions, netten 10-15 liraya sipariş edebileceğiniz içine akıllı telefon takılan sanal gerçeklik gözlükleri ile kullanabileceğiniz rehberli bir gezi yazılımı. Expeditions sayesinde Antartika’dan Mars’a bir kısmına asla gitme olanağınız olmayacak 700’ü aşkın yer ve zamana[1] çocuğunuzla rehberli bir tura çıkabilirsiniz. 

Elbette mesele sadece Expeditions gibi eğitim amaçlı yazılımlar ile sınırlı değil. Çocuğunuza programlamanın temellerini öğreten oyunlardan tutun da çocuk gelişimi dikkate alınarak hazırlanmış animasyonlarla pek çok başarılı çalışma çok da uzağınızda değil.

[0] https://goo.gl/p2819k
[1] Expeditions ile ziyaret edebileceğiniz yer ve zamanların güncel listesi: https://goo.gl/CmLjbp

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...