03 Kasım 2017 00:50

Fatih’in bedduası vesilesiyle...

Fatih’in bedduası vesilesiyle...

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Yaz aylarında banklarda, köşe başlarında geceyi sabahla buluşturan canlılar, kış gelince başlarını sokacak bir dam ararlar. Yaz bitti soğuklar başladı. Bu arayışlar artacak. Barınma canlıların temel ihtiyacı. Kediler, köpekler ve insanlar... 

Son günlerde İstanbul’a “ihanet ettik”, “İstanbul’u mahvettik”; yatay mimari, dikey mimari, kentsel rantsal bölüşümdü derken, barınma ve konut meselesine göndermeler gidiyor. İstanbul’un silüetinin bozulması, bozanların birilerinin arkadaşları olması, rica ile binaların tıraşlanmasının istenmesi, olmadı bozuştuk demeler... 

Komedi anlayacağınız. Sonra o “Silüeti bozan binaların yapımcısı” vatandaşın bağış ve yardımlarıyla yapılan ve bir büyüğümüzün adı verilen imam hatip lisesinin açılışında gurur fotoğraflarının çekilmesi... Offf of... Bir yandan itiraflar sürerken şöyle bir tarihi notla karşılaştım.

“...Gün gelecek emlak ve toprak azalacak bu suretle İstanbul Türk malı olmaktan çıkacak”

Doğru mudur yanlış mıdır bilmem.  Ben Star gazetesinin yalancısıyım. Yıllar önce İstanbul Büyükşehir Belediyesinin İstanbul’un fethi ile ilgili bir ansiklopedide de yayımlandığını duymuştum. Belki oradaki ‘Türk’ kelimesinin yerinde ‘Osmanlı’ denmiş olabilir (!)

Peki hikaye neymiş? Tam alıntılıyalım: 

“Fatih, Ayasofya’nın önündeyken bir inilti işitti. Keşişin sesiydi. Konstantin’e fal bakmış ve şehrin Osmanlı’ya geçeceğini söylediği için zindana attırılmıştı. Fatih, bu kez kendisi için fal baktırdı. Keşiş ‘Gün gelecek emlak ve toprak azalacak bu suretle İstanbul Türk malı olmaktan çıkacak’ dedi. Fatih de ellerini gökyüzüne açarak “Bu yerleri yabancılara satanlar Allah’ın gazabına uğrasın’  diye beddua etmiş.” 

Fatih Sultan Mehmet Hazretleri daha ‘kentsel dönüşüm’ adı altında ‘rantsal bölüşüm’ü tasavvur edememiş olabilir. Ama sonuçta Fatih’in bedduası ne zaman tutacak bakalım (!)

Kaynağı merak edenlere: 

STAR GAZETESİ

Hakan Ottaş arkadaşın boru içindeki kedi fotoğrafını görünce aklıma barınma sorunu geldi. 

Anlaşılan daha çok insanlar kapı önlerinde, kediler de su borularında sabahlayacak gibi...

Neyse ya, ironi son yılların modası...

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...