01 Kasım 2017 00:54

Faşist diktatörlük

Faşist diktatörlük

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Tekirdağ’ın CHP’li Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat AKP Genel Başkanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “faşist diktatör” dedi diye hakkında TCK’nin 299. maddesini ihlalden (cumhurbaşkanına hakaret) ceza soruşturması başlatılmış, savcılık ifade vermeye çağırmış. Hakkında soruşturma açılan partisinin bir belediye başkanına destek vermek için yanına giden CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan da Belediye Başkanının sözlerini tekrarlayarak Erdoğan’a “Faşist diktatör” demiş.

İçişleri Bakanı “Bunun hesabı sorulur” diyerek Tezcan’ı tehdit etmiş.

Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ ise,”Bu terbiyesizliktir, arsızlıktır. Türkiye’deki tek faşist parti CHP’dir”, “Türkiye’de bir faşist olsaydı Tezcan böyle bir cümle sarf edemezdi. Aklının ucundan dahi geçiremezdi. Bu bile Türkiye’de faşizmin olmadığının en büyük ispatıdır. Edepsizlik, ahlaksızlık, terbiyesizlik. Akıl ve ruh sağlığı sorunu olan insanların yapacağı şeydir bu” demiş.

Bozdağ, “Türkiye’de faşist diktatörlük olsa, Tezcan bu sözü edemezdi” dedikten sonra adeta Bozdağ’ı tekzip edercesine, savcılık Tezcan hakkında soruşturma açtı. 

Yukarıda anlatılanlarda bir gariplik yok mu?

Birinci olarak, “faşist diktatör” sözleri bir siyasi tanımlamadır. “Liberal demokrat”, “muhafazakar demokrat”, “sosyal demokrat”, “devrimci komünist” gibi. Hakaret sayılmaz. Bozdağ da” CHP faşist bir partidir” demiş. Tezcan’ın sözleri hakaret ise, Bozdağ da aynı hakareti bilerek ve isteyerek CHP’ye yapmıştır. Ama savcılar onun hakkında soruşturma açmadı. 

Bozdağ, CHP’ye “faşist” demekle yetinmeyip, bir de Tezcan’a “edepsiz, arsız, ahlaksız, terbiyesiz” demiş. Ki, bu sözler hakarettir. Bununla da yetinmemiş, Tezcan’ın sözleri için “Akıl ve ruh sağlığı sorunu olan insanların yapacağı şeydir bu” demiş. Bu sözler de hakarettir. Savcılık bu sözler için de soruşturma açmamış.

Soylu’dan da tehdit var.

Böyle şeyler ancak faşist diktatörlüklerde olabilir. 

Faşist diktatörlüklerde, iktidarı eleştirmek suç kabul edilir. Ama, iktidar sahipleri herkese hakaret edebilir.

Faşist diktatörlüklerde, iktidara en ufak bir eleştiri yönelttiğinizde hakkınızda davalar açılır, işinizden olursunuz, hatta terörist ilan edilirsiniz. Ama, iktidar sahiplerinin her türlü yasalara aykırı fiilleri yargılanamaz.

Bunları nereden biliyoruz?

Tarihten. 

Hitler, Mussolini, Salazar, Franco, Pinoşe, Saddam, bin Ali vb. ülkelerini böyle yönetti. 

TCK 299. madde (cumhurbaşkanına hakaret suçu) gibi yasa maddeleri demokratik ülkelerde yoktur. Bize Faşist İtalya Ceza Kanunu’ndan geçmiştir. 

İktidar temsilcileri “faşist” nitelemesini kabul etmiyorlarsa demokrat gibi davranmalıdır.  

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa