07 Ekim 2017 01:00

Kulaklık kablosuna dolananlar

Kulaklık kablosuna dolananlar

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Google’ın çeşitli yeni donanımlarını tanıttığı yıllık etkinliği bir kaç gün önce yapıldı. Etkinlikte, Google’ın yeni telefonundan akıllı hoparlörüne epeyce bir ürün tanıtıldı. Amazon Echo Dot’a rakip olarak çıkartılan ve 50 dolara satılacak olan akıllı hoparlör Google Home Mini, Chromebook serisinin devamı sayılabilecek yeni Pixelbook ve akıllı kamera Clips gibi ürünleri şimdilik bir yana bırakıp iki ürüne değineceğim: Pixel 2 ve Pixel 2 XL akıllı telefon.

Tasarımları ilk Pixel’e oldukça benzeyen Pixel 2 ve Pixel 2 XL, Android 8.0 işletim sistemi ile gelen ilki 5 inçlik ekranda 1920x1080 çözünürlüğe, ikincisi ise 6 inçlik ekranda 2880x1440 çözünürlüğe sahip oldukça başarılı birer akıllı telefon. Pixel 2’lerin kameralarında önceki versiyonuna göre donanımda bir değişiklik yapılmamasına rağmen yazılımda yapılan değişiklikler ve geliştirmelerle Pixel 2 Dxomark’ın testlerinde(0) en iyi akıllı telefon kamerası olmayı başararak daha öncesinde liderlik koltuğunu paylaşan iPhone 8 ve Galaxy Note 8’i tahtından etti. Pixel 2 ve Pixel 2 XL oldukça güçlü cihazlar ancak ciddi bir handikap ile geliyorlar: Her iki cihaz da 3.5mm kulaklık girişine sahip değil. 

Hatırlayanlar olacaktır, çok değil bir yıl kadar önce Google, ilk Pixel’in tanıtım videosunda(1) iPhone’un 3.5mm kulaklık girişinden vazgeçmesi ile dalga geçmişti. Google’ın Pixel 2 serisinde kulaklık girişinden vazgeçmesindeki iki yüzlülüğü görmezden gelsek bile bu hamle Pixel 2 serisi bir telefon kullanmayacak kişileri de büyük olasılıkla etkileyecek. Google ve Apple, pratikte akıllı telefon piyasasının belirleyici kuruluşlarından. Her ikisinin de aynı eğilimde olması diğer üreticilerin de büyük olasılıkla analog kulaklık girişinden vazgeçmesi anlamına gelecek. 

Söz konusu akıllı telefonlar ve muhtemelen kısa vadede çıkacak olan analog kulaklık girişine sahip olmayan cihazlar, USB-C girişine analog kulaklık takılabilmesini sağlayan ek bir parçayla gelecek olsa da bu parça sorunu çözmediği gibi kablo kalabalığını da artırmaktan öteye gitmiyor. Apple’ın analog kulaklık girişinden vazgeçmesine övgüler düzen iPhone kullanıcılarının, telefonu kulaklık takılı iken de şarj edebilmek için kullanılacak olan 35 dolarlık parçayı Apple’ın bir kaç hafta önce piyasaya sürmesi nedeni ile ne kadar sevindiklerini hatırlayın. Bir yandan analog kulaklık kullanımı zorlaştırılıp kullanıcı ek parça satın almak zorunda bırakılırken diğer yandan da aynı firmalarca farklı farklı teknolojilere sahip Apple AirPods ve Google Pixel Buds gibi kablosuz kulaklıklar da piyasaya sürülüyor. Kablosuz kulaklıkların şarj edilme gerekliliği ve aynı fiyat bandında kablolu kulaklıklara kıyasla düşük ses kalitelerini de göz önünde bulundurduğumuzda kablolu kulaklık kullanıcı için öyle kolay vazgeçilebilecek bir şey değil.

[0] https://goo.gl/fv6P97 

[1] https://goo.gl/LNBvhQ 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...