07 Ekim 2017 01:00

Yalancı Aristo

Yalancı Aristo

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Aristo, “İyi bir başlangıç, işin yarısının yapılması demektir.” diye söylemiş söylemesine ancak acaba 2. ve 3. Lig’de de iyi bir başlangıç aynı anlama geliyor mu? Bu sorunun cevabını, birkaç yıllık periyodu ele alarak gözlemleyelim. Önce günümüzü özetleyelim. Liglerde 7. haftaya girilirken namağlup takımlar da, sezona yaptıkları transferlerle bomba gibi girmeyi hedeflerken dibi görenler ve hatta ‘nagalip’ takımlar da var. 

2. Lig Kırmızı Grup’ta başkentin en zengin takımlarından Keçiörengücü beş galibiyet ve bir beraberlikle namağlup lider. Menemen Belediyespor ise bir puan gerisinde, bir mağlubiyetle, onu takip ediyor. Afjet Afyonspor ve Hatayspor ise dört galibiyet, bir beraberlik ve bir mağlubiyetle averajla sıralanıyorlar peş peşe. Kastamonuspor 1966 ise üç galibiyet, bir beraberlik ve iki mağlubiyetle play off potasının son sırasında yer alıyor. Grubun son üçü ise 4 puanlı 

Eyüpspor, 1 puanlı Tuzlaspor ve henüz puansız Mersin İdmanyurdu’dan ibaret.

2. Lig beyaz gruba göz attığımızda ise, geçtiğimiz yıl zorla Ankaragücü’ye şampiyonluk rakibi yapılmaya çalışılan Gümüşhanespor ve Şanlıurfaspor’u beş galibiyet, bir beraberlikle namağlup görüyoruz. Yıllardan sonra ilk kez geçtiğimiz sezon ‘küme yükselme’ başarısı göstermiş olan Altay ise dört galibiyet, birer beraberlik ve mağlubiyetle; Bandırmaspor da dört galibiyet ve iki mağlubiyetle sıralamayı sürdürüyor. Kırklarelispor ise üç galibiyet, iki beraberlik ve bir mağlubiyetle playoff hattının son sırasına yerleşmiş durumda. Son üçte ise, -3 puan silme cezasıyla 2 puana düşmüş olan Karşıyaka ile puandaşı Kahramanmaraşspor ile bir puanlı Silivrispor var.

GEÇTİĞİMİZ SEZON, TANIDIK BİR LİDER VAR

Geçtiğimiz sezona bir göz attığımızda ise ilk altı hafta sonunda 2. Lig beyaz grupta zirvede tanıdık bir takım görüyoruz: Beş galibiyet ve bir beraberlikle Keçiörengücü! Playoff hattı ise sırasıyla dört galibiyet, birer beraberlik ve mağlubiyetle BB Erzurumspor; üçer galibiyet ve beraberlikle Amed Sportif; üç galibiyet, iki galibiyet ve bir beraberlikle Sivas Belediyespor ve üç galibiyet, bir beraberlik, iki mağlubiyetle İstanbulspor olarak şekillenmişti. Lig sonunda zirve ne oldu dersiniz? 

İstanbulspor şampiyon, Amed Sportif ikinci, BB Erzurumspor üçüncü, Kocaeli Birlikspor dördüncü ve Sivas Belediyespor beşinci sırada tamamladı ligi. İlk altı haftanın lideri, ligi yedinci sırada tamamlayabilmişti. Dahası, Kocaeli Birlikspor aynı süreçte ligde 11. sıradaydı.

Son üçe bakacak olursak, ikişer puanlı Büyükçekmece Tepecik, Fatih Karagümrük ve Anadolu Üsküdar 1908 averajlarına göre sıralanmış durumdaydı altıncı hafta itibarıyla. Fatih Karagümrük, geriye kalan 27 haftada kırk puan toplayarak ligi 12. sırada bitirmiş; 37 puanla Anadolu Üsküdar 1908 bir puanla küme düşmüştü. Büyükçekmece Tepecik 32 puanla sondan ikinci sırayı alırken grubun sonuncusu ise ilk altı haftada altı puan toplayabilen Ofspor olmuştu. 

2. Lig kırmızı grupta ilk altı hafta iki takım da puandaştı ama averajla Ankaragücü, Gümüşhanespor’un üstünde yer alıyordu. Onları birer puan farkla Menemen Belediyespor ve İnegölspor, onları da bir puan farkla Hatayspor takip ediyordu. Ligin bittiğinde ise Ankaragücü liderliğini korumuştu. Gümüşhanespor ikinci, Kastamonuspor 1966 üçüncü, Hatayspor dördüncü ve Menemen Belediyespor beşinci sırayı almıştı. İlk altı hafta ile, bitiş düdüğü arasında ilginç bir fark vardı: İlk altı haftada grupta 12. sırada olan Kastamonuspor 1966 ile Menemen Belediyespor yer değiştirmişti!

İlk altı haftanın son üçünde ise 1461 Trabzonspor, Tokatspor ve Kayseri Erciyesspor vardı. Aradan 27 hafta geçtikten sonra ise Tokatspor 11. sıraya yükselmiş; son ikiyi alan 1461 Trabzonspor ve Kayseri Erci-yesspor’la beraber küme düşme hattını bir puan farkla düşen Aydınspor 1923 tamamlamıştı. Oysa Ege temsilcisi, ilk altı haftada grupta dokuzuncu sırada seyrediyordu.

İKİ SEZON ÖNCESİ, GELENEĞİN DEVAMI

2. Lig kırmızı grupta iki sezon öncesine baktığımızda ilk altı haftada namağlup lider Manisaspor, onu bir puanla takip eden ikinci Kocaeli Birlikspor ve 10’ar puanlı Amed Sportif, Keçiörengücü ile Sivasspor’dan ibaret ilk beş sırayı görüyoruz. Lig sonunda ise Manisaspor dört puan farkla Kocaeli Birlikspor’un önünde şampiyon oldu. Playoffun kalanı ise Tuzlaspor, Keçiörengücü ve Gümüşhanespor’dan oluştu. Gümüşhanespor ilk altı hafta sonunda küme düşme hattının bir puan ve bir basamak üstündeydi. Hakeza, lig bitiminde ilk devrenin playoff sakini Sivas Belediyespor üç puanlık farkla kümede kalabilmişti…

Son üç sıranın ise 5 puanlı Fatih Karagümrük ile -1’er puanlı Tarsus İdman Yurdu ve Bucaspor ile şekillendiği ilk altı maçın 2 bin 430 dakika sonrasında ise  son üç sırada Kartalspor, Ankara Demirspor ve Tarsus İdman Yurdu vardı. Fatih Karagümrük iki puanla, Bucaspor ise bir puanla kümede kalabilmişti. Düşen ‘sürpriz’ iki takımdan Ankara Demirspor ilk altı haftada play off hattının bir puan gerisinde, Kartalspor ise averajla play off hattının gerisindeydi!

2. Lig beyaz grupta da farklı bir tablo yoktu iki sezon evvel… İlk altı haftanın namağlup galibi İstanbulspor, onu birer puan farkla takip eden Sarıyer ve Menemen Belediyespor ile 12 puanlı Ümraniyespor ve 10 puanlı Hacettepespor play off hattındaydı. Lig bitiminde ise İstanbulspor’un dört puan önünde ligi lider bitiren Ümraniyespor olacaktı… Play off hattı ise sırasıyla Bandırmaspor, Hacettepe ve Sarıyer’den oluşuyordu. İlk altı haftanın yedincisi Bandırmaspor, lig sonunda play off hattındaki Menemen Belediyespor’u yedinci sıraya atıvermişti…

İlk altı haftada beyaz grupta son üç sıra Anadolu Üsküdar 1908, Pazarspor ve Orduspor’dan oluşuyordu. Lig bittiğinde son iki değişmemişti ancak iki sezon sonra bir puanla küme düşecek olan Anadolu Üsküdar 1908, Bayrampaşaspor’un bir puan üstünde kümede kalmıştı. Bayrampaşa ise, ilk altı haftada grupta 11. sıradaydı…

Burada iki soru bizi bekliyor esasında: Dikkat ettiyseniz genelde hep aynı takımlar ekseninde şekillenen play off   düşme hatları var. Bunun nedeni ne? İkinci soru ise bu atılımların / düşüşlerin ardında hangi sebepler var? Bu soruların cevabı da haftaya… Bakalım, Aristo gerçekten de yalancı mı; yoksa sıkıntı farklı bir yerde mi? 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...