30 Eylül 2017 00:15

Firefox hızını arttırmayı sürdürüyor

Firefox hızını arttırmayı sürdürüyor

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Mozilla Firefox tarayıcı pazarındaki yüzde 30’ların üzerine çıkan payını başta hız tartışmaları olmak üzere çeşitli sebeplerle zaman içinde Google Chrome’a kaybederek yüzde 5’lik kullanım oranlarına kadar gerilemişti. Chrome, hem Firefox hem de Internet Explorer’dan devşirdiği kullanıcılar sayesinde yüzde 50’leri aşan bir kullanım oranı ile bugün tarayıcı pazarının zirvesinde. Ancak bu tablo çok uzun sürmeyebilir. Firefox’un altyapısındaki çeşitli parçalarının Rust programlama dili ile yazılması ile Firefox performans konusunda Chrome’a karşı ciddi avantaj kazanmıştı. Şimdi 14 Kasım’da yayımlanacak Firefox Quantum kod adlı 57. sürümü ile bu performans iyileştirmelerini daha da ileri taşıyor. Yeni Firefox yaklaşık bir yıl önce yayınlanan 52 versiyon numaralı sürümünden 2 kat daha hızlı. Üstelik Firefox Quantum bunu yaparken yüzde 30 daha az bellek harcıyor.

Tarayıcıların biraz fazla sekme açtığımızda belleğimizin üçte ikisine, işlemci gücümüzün dörtte üçüne el koymasının suçlusu sadece tarayıcı üreticileri değil elbette. Kötü yazılmış JavaScript kodları, yetersiz CSS3 ve HTML5 bilgisi nedeniyle varı yoğu JavaScript’le çözme eğilimi ve performans sömürgeni reklamlar sayfa yükleme performanslarını epeyce aşağı çeken faktörlerden. Firefox, Quantum kod adlı sürümü ile bütün bu tablo içinde performans açısından üzerine düşeni yapmayı başarmış. Bütün işleri tek işlemci çekirdeği ve tek iş parçacığı ile çözmekten Firefox’un 54’üncü sürümünde vazgeçilmişti. Bu yeni sürümde çok iş parçacıklı çalışma biraz daha optimize edilmiş hem de web sayfalarına biçimini veren CSS’leri yorumlayan altyapı yeniden yazılarak çok iş parçacıklı çalışabilir hale getirilmiş. İşleri sırayla tek bir çekirdekte çalıştırmaktansa boştaki bütün işlemci çekirdeklerinde paralel olarak çalıştırmaya dayanan bu yeni CSS motoru ve yapılan diğer iyileştirmeler Firefox’un Chrome’u tahtından etmesini sağlayabilecek mi birlikte göreceğiz.

Elbette söz konusu olan bu düzeyde bir performans artışı olduğunda yazılanlara ve web’de kolayca bulabileceğiniz karşılaştırmalı hız testlerine inanmak zorunda değilsiniz. 14 Kasım’ı beklemeden Firefox Quantum’un Beta sürümünü Mozilla’nın web sitesinde Quantum’a ayrılan sayfadan[0] indirip kolayca kendiniz de test edebilirsiniz. Firefox Quantum’un hızına alışınca -hele ki de uBlock Origin[1] gibi bir reklam engelleyici ve kullanımı daha zor olsa da No-Script Suite Lite[2] gibi bir JavaScript engelleyici eklenti ile birlikte kullandığınızda- diğer tarayıcılara bir daha dönmek istemeyebilirsiniz.

[0] https://goo.gl/dNZpgZ 
[1] https://goo.gl/HHpt5U 
[2] https://goo.gl/zcmHDX 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...