16 Eylül 2017 00:15

Irkçıları hedefleyen reklamlar

Irkçıları hedefleyen reklamlar

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Facebook sadece dünyanın en büyük sosyal ağı değil, aynı zamanda dünyanın en büyük reklam platformlarından da biri. Facebook’ta reklam verenler cinsiyet, yaş grubu, meslek ve ilgi alanı gibi çeşitli demografiklere göre filtrelenmiş kullanıcıların akışlarında reklamlarını yayımlayabiliyor. Geçtiğimiz gün ProPublica bu filtreler ile “Yahudi Düşmanı” ve “Yahudiler nasıl yakılır” gibi antisemitik, Nazi yanlısı “ilgi alanlarına” reklam verilebileceğini ortaya çıkarttı.

Söz konusu reklam kategorilerini test etmek için ProPublica’nın verdiği 30 dolarlık 3 ayrı reklam 15 dakika içinde onaylandı ve birkaç gün içinde 5 binden fazla kişiye ulaştı. Facebook durumdan haberdar olunca söz konusu antisemitik kategorileri kaldırarak bu tip kategorilerin engellenmesi için yeni bir  teftiş mekanizması kuracaklarını açıkladı. Ancak geride Facebook açıklamasının yanıt vermediği ciddi sorular kaldı. 

Hemen hatırlatalım bu Facebook hedefli reklamları ile ilgili ilk ırkçılık tartışması değil. 2016’da Facebook’ta verilen konut reklamlarının çeşitli etnik kökenlere gösterilmemesinin sağlanabildiğini yine ProPublica ortaya çıkartmış, Facebook yine bu tip durumları engellemek için daha sıkı denetim mekanizmaları kuracağını açıklamıştı. Facebook’un tüm reklam kategorilerini yayımlayan açık bir listesi yok. Derlenmiş çeşitli listeler olsa da bu listeler büyük olasılıkla Facebook’un bütün reklam verilebilir alanlarını içermiyor. Yani kullanıcı girdilerine göre otomatik olarak oluşturulan bütün bu reklam kategorilerini Facebook dışında kimsenin kontrol etme şansı yok. Bu nedenle daha pek çok fark edilmemiş faşist, ırkçı reklam kategorisinin mevcut olma olasılığı oldukça yüksek.

Aklımıza gelen ve reklam alanlarını elbette kolayca test edebiliriz ancak bu bütünün sadece küçük bir parçası olacaktır. Facebook eğer daha önce pek çok kez açıkladığı gibi nefret suçları karşıtlığı konusunda gerçekten ciddi ise bütün reklam kategorilerini taramalı, aralarından faşist, ırkçı olanları belirleyip bu alanlarda kimlerin ne reklam verdiğini ve bu reklamların kaç kişiye ulaştığını açıklamalı, bu tip durumların bir daha oluşmaması için aldığı ve alacağı tedbirleri büyük bir şeffaflıkla duyurmalı. 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...