02 Eylül 2017 01:00

Alt liglerin cehennemi

Alt liglerin cehennemi

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Pir Sultan Abdal, “Demiri demirle dövdüler; biri sıcak biri soğuktu. İnsanı insanla kırdılar; biri aç biri toktu.” sözlerini sarf edeli öyle ahım şahım değişimler yaşanmadı evrenin düzeninde. Bukowski’nin Afrika’daki açlığa dair sözü gibi… Hakeza, birkaç ay silah ticareti yapılmasa Afrika’daki açlığı birkaç on yıl giderecek paranın bir havuzda birikeceği iddiası doğru olabilir.

Bu girizgahtan, keskin bir çizgiyle Türkiye Kupası’na geçmek zor. Türkiye Kupası’nın, Pir Sultan Abdal öğretisiyle “Alt lig takımını alt lig takımına kırdırmak” zihniyetiyle ilerlediği 2. tur maçlarını geride bıraktık bu hafta. Peki, Türkiye’nin kupası sloganıyla yenilenen formatı bu iddiayı ne kadar karşılıyor? Biraz da bunu konuşalım mı?

Oynanan 33 maçla geride kalan 2. tur maçlarını ele alalım bu ölçekte.

BÖLGESEL AMATÖR LİG’İN DÖRTTE BİRİ

3. Lig takımlarından Van BBSK, Cizrespor, Batman Petrolspor, Yeni Altındağ Belediyespor, Çorum Belediyespor, Kozan Belediyespor, Orhangazi Belediyespor, Kızılcabölükspor, Kemerspor 2003, Düzyurtspor; eşleştikleri Bölgesel Amatör Lig statüsündeki rakiplerini elediler.

Gene 3. Lig takımlarından Diyarbekirspor, Arsinspor, Ofspor, Pazarspor, 24 Erzincanspor, Ankara Demirspor, Düzcespor, Erzin Belediyespor, Payasspor, Anadolu Bağcılar SK, Bayrampaşaspor, Darıca GB, Bergama Belediyespor, Sultanbeyli Belediyespor, Ergani Velimeşespor, Tire 1922, Muğlaspor, Tarsus İdman Yurdu, Yeşil Bursa ise eşleştikleri 3. Lig takımlarını eleyerek yola devam ettiler.

Bölgesel Amatör Lig takımlarından Edirnespor, Sinopspor ve Nevşehir GK ise, 3. Lig’de yer alan rakiplerini eleme başarısı gösterirken; BAL ekibi Kars 36 Spor bir diğer BAL takımı Muş Spor FC’yi mağlup etti.

ON KIRMIZI, BEŞ GALİBİYET

Hakemlerin kırmızı kartlarına pek başvurmadığı 2. tur maçlarında 10 ayrı maçta, 10 ayrı takıma kırmızı kart çıktı. Bu maçlardan beşi, on kişi kalan takımların galibiyetiyle sonuçlandı.

Diyarbekirspor, 5-2 gibi sansasyonel bir sonuçla Elaziz Belediyespor’u elerken; bir diğer kırmızı gören takım Pazarspor 2-1 ile Bayburt İl Özel İdarespor’u geçti. Cizrespor 10 kişiyle Yüksekova Belediyespor’u 1-0’la elerken; Anadolu Bağcılar SK, Çatalcaspor’u 2-1 mağlup ettiği maçı 10 kişi tamamladı. Tire 1922 ise 10 kişi kaldığı maçta Turgutluspor’u 2-0 ile geçmeyi başardı.

SÜRPRİZLER

Geçtiğimiz sezon Türkiye Kupası gruplarında Eskişehirspor’u yenen, tur aşamalarında ise Osmanlıspor’u eleyen Büyükçekmece Tepecikspor bu sezon gruplara kalamadı. Inter Toto efsanesi Kocaelispor ise Düzcespor’a elendi.

Düzyurtspor, Artvin Hopaspor’u 4-3; Erzin Belediyespor ise Osmaniyespor’u 3-2 gibi sansasyonel skorlarla geçerken asıl sürprizi Nevşehir GK yaptı ve 3. Lig’deki rakibi Kayseri Erciyesspor’u 3-0 gibi net bir skorla eledi.

FİNAL VURUŞU

Toplamda 16 Bölgesel Amatör Lig takımının yer aldığı 2. turdan, dördü kupaya devam edebilirken ve bunca maç oynanırken 1. ve 2. Lig takımları bu turlara hiçbir şekilde dahil edilmezken Türkiye Kupası ne kadar “Türkiye’nin kupası” misyonunun hakkını veriyor olabilir ki?

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa