26 Ağustos 2017 00:15

Android Oreo ne getiriyor?

Android Oreo ne getiriyor?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Android’in 8. sürümü Android Oreo bir kaç gün önce tanıtıldı. İlk Oreo güncellemelerini Google’ın Pixel ve Nexus serisi akıllı telefonları alacak olsa da pek çok Android cihaz ilerleyen günlerde bu güncelleme ile tanışacak [0]. Eğer Android kullanıcısıysanız ve telefonunuz son bir kaç yıl içinde yayımlanmış modellerden biriyse bu güncelleme büyük olasılıkla sizi de kapsıyor. 

Gelelim Android Oreo ile gelen yeni özelliklere: 

- Resim içi resim (PiP) ile bir uygulamayı bir diğerinin üzerinde ufak bir pencerede çalıştırabileceksiniz. Resim içi resim kullanımına izin veren çeşitli üçüncü parti yazılımlar Android 7’de zaten mevcuttu. Ancak bu özelliğin resmi sürüme gelmesi bu yazılımlarla uğraşma zahmetine girmek istemeyen pek çok kullanıcıyı mutlu edecektir.

- Arka plan uygulamalarına getirilen limitler arttırılarak arka planda çalışan uygulamaların pilinizi sömürmesi bir nebze de olsa azaltılmış.

- Applevari bir “Cihazımı bul” sistemi ile cihazınızı kaybetmeniz halinde cihazınızın konumuna erişmeniz, cihazı kilitlemeniz ve silmeniz artık mümkün.

- Android’in açılışı optimize edilerek cihazların açılış süresi yarı yarıya varan oranlarda kısaltılmış.

- Bilinmeyen kaynaklardan uygulama yükleme ayarları daha detaylı ve esnek hale getirilmiş.

- Android Anında adı verilen şimdilik az sayıdaki uygulamayı Android 8 ile indirmeden de çalıştırabileceksiniz.

- Yeni otomatik doldurma API’si ile seçtiğiniz bir şifre yöneticisi ile formlara girdiğiniz verileri kolayca şifreli olarak depolayıp kullanabileceksiniz.

- Makine öğrenmesi tabanlı metin seçimi ile küçük dokunmatik ekranlardaki en büyük dertlerden biri olan metin seçimi biraz daha kolaylaşıyor.

- Bildirim noktaları adı verilen yeni özellikle bildirimlere ayrı ayrı ince ayar yapabilmeniz ve neyin ne kadar bildirimde bulunabileceğini belirleyebileceksiniz.

- Emojiler de yenilikten nasibini almış. Mevcut emoji tasarımları yenilenmiş, altmışın üzerinde yeni emoji eklenmiş.

- Uygulama simgeleri artık animasyonlu olabilecek.

Yeni Android epeyce bir özellik ve performans iyileştirmesi ile geliyor. Ancak hakkında son sözü söyleyebilmek için bir kaç hafta pratik kullanımda denemekte yarar var.

[0] Güncelleme alacak telefon modellerinin listesine şuradan ulaşabilirsiniz: https://goo.gl/wXNLwd 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa