12 Ağustos 2017 01:00

Google'ın cinsiyetçilik sorunu

Google'ın cinsiyetçilik sorunu

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Google’ın kendi iç haberleşme ağlarından birinde dolaşıma girip daha sonrasında da dışarıya sızan bir metin bu hafta epeyce gündem oldu. Google’da çalışan erkek bir yazılım mühendisinin kaleme aldığı “Google’ın İdeolojik Yankı Çemberi” başlıklı 10 sayfalık metin boyunca yazar kadınların teknoloji alanında yetersiz temsil edilmelerinin sebebinin iş yerinde karşılaşılan ön yargılar ve ayrımcılık değil de kadınlar ve erkekler arasındaki psikolojik farklar ile bağlantılı olduğunu, Google’ın pozitif ayrımcılık temelli politikalarının zararlı olduğunu kanıtlamak için debeleniyor. Oldukça düzgün bir dille çoğumuzun aklına gelmeyecek abuklukları zaman zaman bilimsel görünümlü referanslara da başvurarak temellendirmeye çalışan bu cinsiyetçi metinin dışarı sızmasının ardından Google, metnin Yazarı James Damore ile yolları ayırma kararı aldı. 

Hemen önden söyleyelim, Google eninde sonunda kapitalist bir şirket. Sektördeki pek çok şirkete kıyasla cinsiyet ayrımcılığı gibi konularda daha titiz olsa da ya da daha doğrusu daha titiz olduğu izlenimini yaratsa da teknoloji alanının cinsiyetçilik sorunundan azade değil. Google’ın kendi yayımladığı verilere göre [0] genel iş gücünün yüzde 31’i teknik kadrosunun ise sadece yüzde 20’si kadın. Amerikan Çalışma Bakanlığı maaşlarda kadınlar aleyhine ayrımcılık yaptığı gerekçesi ile Google’a soruşturma başlatmış durumda. Guardian’ın bir kaç gün önce yayımladığı bir habere [1] göre ise bir kısmı eski bir kısmı mevcut Google çalışanı 60 kadın Google’a işyerinde cinsiyet ayrımcılığı ve aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki maaş farkı nedeni ile dava açmaya hazırlanıyor. Dışarıdan bakıldığında cinsiyet ayrımcılığı ve benzeri konularda alanın en titiz şirketlerinden biri olarak görünen Google’da tablo böyle. Varın diğer şirketlerdeki durumu siz düşünün. 

Bu tablo gözünüzü korkutmasın. Bilim ve teknoloji alanının geleneği ve geçmişi kimi zaman hakkı teslim edilen ama çoğunlukla da teslim edilmeyen ya da çok geç teslim edilen Ada Lovelace, Grace Hopper, Rosalind Franklin ve Jocelyn Bell gibi pek çok kadını içeriyor. Alanı belli ölçekte değiştirebilecek güçlerden biri de bu geçmiş. Genç kadınlara Lovelaceların, Hopperların Franklinlerin ve alanın görmezden gelinen tüm kadınlarının hikayelerini daha fazla anlatmak gerekiyor. 

[0] https://goo.gl/X8hxMA 
[1] https://goo.gl/Z58HqH 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...