05 Ağustos 2017 01:50

Firefox’un geri dönüşü

Firefox’un geri dönüşü

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Firefox tarayıcı pazarındaki yerini Chrome’a bırakalı epey oldu. StatCounter verilerine göre [0] 2010’larda yüzde 30’larda olan Firefox’un pazar payı yüzde 5’lere düşmüş durumda. Firefox’un (ve Explorer’ın) kaybettiği pazar payı şimdilerde yüzde 54 ile liderlik koltuğuna kurulmuş olan Chrome’a kaydı. Ancak Firefox mücadeleyi kolay bırakmıyor. Geçtiğimiz aylarda Firefox’un pek çok parçası yeniden yazılarak ciddi düzeyde performans iyileştirmeleri sağlanmış, her üç ana işletim sistemi platformunda da bellek kullanımında en verimli tarayıcı haline gelmişti. Şimdi üç yeni özellik ile Firefox kaybettiklerini geri kazanmaya çalışıyor. 

Test Pilot adı verilen proje ile gelen üç yeni özellik tek sefer indirilebilir şifreli dosya gönderimi, tarayıcı içinde not alabilme ve sesli arama. Piyasada pek çok dosya gönderme servisi var ancak uçtan uca şifrelenmiş ve dosyaların sadece bir kez indirilebildiği bir servis hassas dokümanlar konusunda kullanışlı olabilir. https://send.firefox.com adresini ziyaret ederek Send’i kullanmaya başlayabilirsiniz. 

Tarayıcınızın bir kenarında rahatça not tutabilmenize yararyan Notes’u Test Pilot’ın sayfasından [1] aktifleştirebilir, aktifleştirmenin ardından adres çubuğunuzun soluna yerleşen ikona tıklayıp Notes’u seçerek açabilirsiniz. Tarayıcı içinde not tutabilme özelliği not penceresi ile tarayıcı penceresi arasında geçiş yapma ya da her iki pencereyi de aynı anda görebilecek şekilde ekrana yerleştirme derdinden sizi kurtaracak. 

Voice Fill adlı son özellik şimdilik sadece Google, Yahoo ve DuckDuckGo arama motorlarında çalışıyor. Voice Fill’i Test Pilot’ın sayfasından devreye aldıktan sonra bu arama motorlarından herhangi birini açtığınızda arama kutusunun yanına yerleşen mikrofon ikonuna tıklayarak sesli aramayı kullanabilirsiniz. Voice Fill bilgisayarı klavyeden ziyade fare ile kullanmayı tercih edenler açısından kullanışlı olabilir. 

Bu üç yeni özellik ve yapılan performans iyileştirmeleri Firefox’un pazar payına bir etkide bulunabilecek mi birlikte göreceğiz.

[0] https://goo.gl/vHTGL2 
[1] https://goo.gl/v9au7B 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa