15 Temmuz 2017 00:15

Açlık sessizliği

Açlık sessizliği

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Nuriye ve Semih’in, işlerinin gasbedilmesine karşı başlattıkları açlık grevi bugün 128. gününe girdi. Artık ‘ölümcül sınır’ veya benzeri olumsuz deyişlerin de çok ötesinde, ölümcül bir açlık sessizliğinin pençesindeyiz. 
Toplumun çoğu kesiminden yükselen seslerin neden bu kadar yetersiz geldiğini, asıl karşılık vermesi gerekenlerin neden karşılık veremediğini siz de sorguluyor olabilirsiniz. Mahir Kılıç ve Mahmud Sarsak, bu soruların en azından futbol eksenindeki cevabı olarak tarihin çok da tozlu olmayan sayfalarından bizlere göz kırpıyor.

MAHİR KILIÇ

2009 yılında 3. Lig’i ilgilendiren yepyeni bir karar çıktı. Bu karar, herhangi bir teknik altyapı incelemesi yapılmadan; “Ben yaptım oldu” zihniyetinin bir göstergesi ve bir Fatih Terim icadı olarak kara bir leke halinde hâlâ TFF’nin omzunda gömülü. Bu karara göre, 3. Lig ve amatör ligde 30 yaş ve üstü futbolcular kontenjanla oynayabilecekti. Yani, her takımda sadece belli sayıda 30 ve üstü futbolcu olacaktı. Gerekçe, altyapıdan futbolcu yetişmediği için bu liglerden genç futbolcu yetişmesini sağlamaktı. Peki ne oldu? 12 bin 500 futbolcu işsizlikle burun buruna kaldı!
İşte tam da o günlerde, İzmir’den Mahir Kılıç diye bir futbolcu bu kararı protesto ederek açlık grevine başladı. İnsanların ekmek kavgasını somut düzleme taşımıştı. Mahir Kılıç’ın açlık grevine tek destek, Adana’dan Okan Kopan ve Halil Menekşe’den gelmiş ve sembolik olarak bir günlük açlık grevine başladıklarını duyurmuşlardı.

Sonrasında ne oldu dersiniz? Sadece toplanan imzalar TFF’ye iletildi. TFF, ölü taklidi yaptı. Mahir Kılıç’ın açlık grevi, sessiz sedasız ilerledi ve hiçbir sonuca ulaşmadı. Nitekim, on binlerce futbolcunun işsiz kaldığı, normalden çok düşük ücretlerle 2. Lig’de oynamak zorunda kaldığı yaş kontenjanı, aradan geçen altı yıldan sonra bu sezon başında esnetildi. Mağduriyetler, gasbedilen haklar, yetiştirilemeyen futbolcular ve fiyaskoyla sonuçlanan bir girişimle…

MAHMUD SARSAK

Tabii, bu işin bir de uluslararası boyutu var. 25 yaşında Filistinli bir futbolcu olan Mahmud Sarsak, Temmuz 2009’da bir futbol maçına katılmak için Batı Şeria’ya giderken hiçbir suçlamada bulunulmaksızın tutuklanmıştı.

3 yıllık tutsaklığının ardından açlık grevine başlayan Mahmud Sarsak’a, tahmin edeceğiniz üzere futbol dünyasından başlarda hemen hemen hiç destek gelmedi. Ancak sonradan, sağlık durumu iyice kötüleşince biraz ses çıktı ve en nihayetinde Mahmud, üç aylık açlık grevinin ardından serbest bırakılacağı kendisine beyan edilince açlık grevine son verdi.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...