08 Temmuz 2017 01:31

Adını sen koy

Adını sen koy

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Arabesk midir, protest midir tartışıladururken aramızdan göçüp giden Müslüm Gürses’in bir şarkısı başlığa konuk oldu bu hafta. “Vuslat mı, hasret mi; adını sen koy” diyor o şarkının dizelerinde Gürses. Futbol yöneticilerimiz, 1989 çıkışlı bu şarkının ilhamını hâlâ diri tutmak adına mıdır bilinmez; isim değiştirip durmaktan beis duymuyorlar. Son olarak bir İstanbul takımı ismini değiştirdi. Ancak öyle takımlar var ki…

TURANSPOR

Amatör liglere düştüğünde “Ben hep ülkücüydüm” düsturuyla başkanı olduğu Şekerspor’un adını Turanspor yapan ve sadece ülkücü futbolcuları oynatacağını açıklayan Orhan Kapelman’ın takımının ilk isim değişikliği değildi bu. Şekerspor olarak futbol arenasına çıkan başkent takımı sırasıyla Şekerhilal, Şekerspor, Etimesgut Şekerspor, Beypazarı Şekerspor, Akyurt Şekerspor, Çamlıdere Şekerspor, Şekerspor ve son olarak da Turanspor olarak liglerde boy gösterdi.

SPONSORUM NE DERSE O!

Sponsora bağlı isim değiştiren takımların da varlığı az değil. Çanakkalespor – Çanakkale Dardanelspor, Rizespor – Çaykur Rizespor, Siirt Köy Hizmetleri YSE Spor – Siirt Jet-Pa – Siirtspor, Fatih Karagümrükspor – Karagümrük Kyoto, Yozgatspor – Yeni Yozgat – Yimpaş Yozgatspor, Sakaryaspor – Manisaspor – Vestel Manisaspor – Manisaspor örnekleri başlıca akla gelenler oluyor.

BAŞKENTİN İSİMSİZ MENEKŞESİ

Tarihi kendinden menkul Hacettepe’nin hikâyesi ise biraz çetrefilli. İlk olarak Melih Gökçek takımı Keçiörengücü yapar. Sonrasında ASAŞ diye bir takım çıkar, ki bu takım da İlhan Cavcav’ındır. ASAŞ ilk olarak OFTAŞ olur, ambleminden renklerine dek her şeyi Gençlerbirliği’nin kopyası olan OFTAŞ tartışmalara neden olunca bir gecede Hacettepe’ye dönüşüverir. Belediye yıkmış, Cavcav inşa etmiştir.

ANKARA’DA İSİMLER MUAMMA

Başkentin takımları, isim değişiklikleriyle ünlü. Tabii bir de dünyanın şampiyon çıkaramayan tek başkenti olmakla…

Pursaklarspor olarak yola çıkan kulüp sırasıyla Kızılcahamamspor, Gölbaşı ve son olarak Çubukspor adını alırken; belediyenin takımı da benzeri bir aşamadan geçti. Ankara B.Bld. Spor, B.BldAnkaraspor, Ankaraspor ve son olarak Osmanlıspor adını alan takım hâlen Süper Lig’de yer alıyor bildiğiniz üzere.

BELEDİYE DEMİŞKEN…

Van, Bafra, Bingöl, Nazilli, Çarşamba gibi ismine Belediyespor ekleyen takımlar olduğu gibi; Sankospor iken Gaziantep Büyükşehir Belediyespor olan takımlar da var. Keza Kapalıçarşıspor’dan ilk olarak Güngören Gençlikspor’a, sonra da Güngören Belediyespor’a dönüşen İstanbul ekibi son olarak İstanbul Güngörenspor ismini almıştı.

KAYSERİ ERCİYES, ERCİYES KAYSERİ OLDU

Erciyesspor 1932’de kurulur. 1937’de Yılmazspor ile birleşir ve Erciyes Gençlik adını alır. 1966’da ise Erciyes Gençlik, Fener Gençlik, Sanayi Spor ve Orta Anadolu kulüpleri bir araya gelerek Kayserispor adını taşımaya karar verir. Dokuz yıl sonra kurulan Emniyetspor ise 1988’de Erciyesspor adını alır. 1992’de Büyükşehir Belediyesi Erciyesspor, 1997’de Melikgazi Belediyesi Erciyesspor, 1999’ da ise Hacılar Belediyesi Erciyesspor adını alır. Son olarak 2000 yılında Kayseri Erciyesspor olur.

Ancak hikaye burada bitmez. 2004 yılında Süper Lig’deki Kayseri Erciyesspor, Kayserispor; bir alt kategorideki Kayserispor ise Kayseri Erciyesspor adını alır! Sonrasında kısa bir dönem Suat Altın İnşaat Kayseri Erciyesspor adını taşıyan kulüp, tekrar Kayseri Erciyesspor ismine dönüş yaptı…

SON KURBAN

İstanbul takımları arasında son dönemde moda olan (İBBSpor – Başakşehir) isim değiştirme furyası son olarak 100 yıllık kulüp Anadolu Üsküdar’ı da vurdu ve kulübün adı Anadolu Bağcılar Spor oldu.

Bu işin sonu yok. Sponsor nereye savurursa, hangi belediye talip çıkarsa oraya! Öyle ya, şarkıda bile ne diyor: “Sıla mı, gurbet mi; adını sen koy”.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...