08 Nisan 2017 01:00

Ubuntu Gnome'a dönüyor

Ubuntu Gnome'a dönüyor

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Ubuntu’nun en üstündeki isim Mark Shuttleworth, Ubuntu blogunda yayınladığı bir yazı[0] ile Unity 8, Ubuntu telefon ve telefon, tablet ve masaüstünde aynı kullanıcı deneyimini yaşatma hayalinden vazgeçtiklerini açıkladı.  Bu karara gerekçe olarak çabalarının yenilik değil de daha fazla parçalanma olarak algılanmasına ve piyasanın “tanıdığın şeytan tanımadığından yeğdir” eğilimine işaret eden Shuttleworth Ubuntu 18.04 LTS’de varsayılan masaüstü olarak GNOME 3’e döneceklerini belirtti. Böylece 2011’de Ubuntu’nun GNOME’dan vazgeçip Unity’ye geçmesi ile başlayan hikaye yine GNOME’a geri dönüşüyle son buldu. 

Ubuntu’yu -Unity’li ya da Unity’siz- kendi masaüstü kullanımım için tercih etmesem de benim gözümde değeri büyüktür. Ubuntu yeni bir kuşağın Linux’la tanışmasını sağlamış, masaüstünde yaygın bir şekilde Linux’un kullanılabileceğini bir hayal olmaktan çıkartmayı başarmıştır. Benim Linux’a başladığım dönemde büyük ölçekte doğruluk payı olan ancak geçen sürede şehir efsanesine dönüşen “Uzman olmayanlar Linux kullanamaz” ve “Linux çoğu donanımı tanımaz” gibi mitleri yerle bir etmenin en önemli araçlarından biri olmayı başarmıştır. Bu mitlerin yerle bir olduğuna hâlâ inanmayan varsa Mint, Debian, Ubuntu ya da istediği herhangi bir Linux dağıtımının diski ile bilgisayarını başlatarak bunu kolayca test edebilir. 

Linux’a sağladığı bütün bu ivmenin ötesinde Ubuntu, sloganında kelimelere dökülen “Tüm insanlık için Linux” idealinin hayat bulabileceğini kanıtlamıştır. Bügün masaüstü Linux kullanıcılarının sayısı milyonlarla ölçülüyorsa bunda -beğenelim ya da beğenmeyelim- Ubuntu’nun payı büyüktür.

Ubuntu’nun 2011’de varsayılan masaüstü olarak Unity’ye geçme kararını doğru bulmamıştım. Ancak bugünkü GNOME’a geri dönüşü zararın neresinden dönsek kârdır diye değerlendirmeyi de doğru bulmuyorum. Her ne kadar Unity kullanıcıların masaüstü tercihlerinde en üst sırayı alamasa da geride ciddi bir deneyim ve HUD gibi oldukça kullanışlı araçlar bırakmayı başardı. Şimdi yapılması gereken bu deneyimi ve araçları kullanıcılarca tercih edilen masaüstü çevrelerinde bir seçenek olarak sunmayı başarabilmek. Sonuçta yüzlerce farklı dağıtımı ve binlerce farklı yazılımıyla Linux biraz da seçme özgürlüğü demek.

[0] https://goo.gl/q445Sf 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...