01 Nisan 2017 00:50

VPN korur mu?

VPN korur mu?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Çeşitli siteler düzenli aralıklarla “VPN kullanmak için bilmem kaç neden” ve benzeri başlıklarla VPN’lere methiyeler düzüyor.

Çevremdeki insanlardan da sıklıkla “hangi VPN” sorusu geliyor. VPN servislerinin başta sansürü aşmak olmak üzere çeşitli avantajlar sağladığı doğru. Ancak bu VPN kullanmanın yüzde yüz güvenli ve izlenemeyen iletişim sağladığı anlamına gelmiyor. Eğer VPN kullanmaktaki öncelikli amacınız sansürü aşmak değil de Anayasa ile de güvenceye alınmış olan haberleşmenin(her türlü internet trafiğiniz) gizliliği hakkınızın ihlal edilmesini zorlaştırmak ise VPN’ler pek de iyi bir seçim olmayabilir. 

İnterneti kullandığınızda yaptığınız işlemler servis sağlayıcınızdaki günlük dosyalarında kayıt altına alınır. VPN kullandığınızda değiştirdiğiniz şey temel olarak bu günlüklerin servis sağlayıcınız yerine VPN’de tutulmasıdır. Bu günlükleri tutmadığını iddia eden VPN servisleri mevcut olmakla birlikte bu konudaki bilgi ilgili VPN servislerinin kendilerinden geliyor ve bu bilgiyi doğrulama ya da yalanlama şansımız yok. Üstelik pek çok örnekte VPN yazılımlarının bilgisayarımızda tam olarak ne yaptığını da bilemiyoruz. 2015’te bir grup güvenlik araştırmacısı ücretsiz Hola VPN kullanıcılarının bağlantılarının boşta kalan kısmının aynı şirketin ücretli VPN’i Luminati’nin trafiği için kullanıldığını ortaya çıkartmıştı. Üstelik bağlantınızın başkalarına satılmasına dayanan bu kullanım şekli lisans sözleşmesinin de bir parçasıydı. VPN’lerin tek satabileceği şey boşta duran internet bağlantınız değil. Parayı bastırana kullanıcılarının trafik bilgilerini satan çok sayıda ücretsiz VPN servisi var. 

Elbette VPN hizmeti sağlayan daha güvenilir sayılabilecek firmalar var. Öte yandan trafik bilgilerinizi VPN servislerinin iyi niyetine emanet etmeden de çeşitli çözümler mevcut. Tor projesi[0] ve Tails[1] Linux dağıtımı gibi araçları kullanarak ve internet kullanım alışkanlıklarınızı biraz değiştirerek trafik bilgilerinizi VPN’lere muhtaç olmadan da korumanız mümkün.     

[0] https://goo.gl/1ZwiMc 
[1] https://goo.gl/Qd46bW 
 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...