18 Mart 2017 01:00

Sanal gerçeklikte şiddet

Sanal gerçeklikte şiddet

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Oyunlardaki şiddet eylemlerinin gerçek hayatta şiddete dönüşüp dönüşmediği epeyce eski bir tartışma olsa da şimdi bu tartışmanın yeni bir cephesi var: Sanal gerçeklik... Soru şu: Elden geldiğince kullanıcının kolayca içine gömülüp kalabileceği şekilde tasarlanıp donanım teknolojilerindeki ilerlemeler ile birlikte her geçen gün gerçekçilikleri artan sanal gerçeklik oyunları oynayanların şiddete meyilli hale gelmesine yol açar mı? 

Bu konuda yapılan çeşitli çalışmalar oyunlardaki şiddet ile gerçek hayattaki şiddet arasında doğrudan bir bağ kuramıyor. Ancak çalışmaların önemli bir çoğunluğunun tarihleri oyunların grafiklerinin daha ilkel olduğu, kitle erişimine açık sanal gerçeklik sistemlerinin bulunmadığı dönemlere ait. 

Sanal gerçeklik oyunlarının en çok satanlar listelerinin üst sıralarında yer alan oyunların önemli bir çoğunluğu şiddet dozajı oldukça yüksek oyunlar. Mevcut sanal gerçeklik sistemlerinde oynayabileceğiniz oyunların grafik detayları henüz gerçeklikten kolaylıkla ayırt edilebilecek düzeyde olsa da gerçeklikten ayırt edilemeyecek grafiklere adım adım yaklaşıyoruz. Bu tabloya şiddetin oyunlarda başarılı bir şekilde estetize edilmesini ve etkileşim faktörünü de ekleyin. Öte yandan tüm bunların bir oyun olduğu verisi oyuncu için kolayca göz ardı edilebilecek bir veri değil. Oyuna girebilmek için yapılan hazırlıklar, oyun sırasında kullanılan kontrolörler ve daha pek çok küçük detay oyuncuya bunun bir oyun olduğunu alttan alta sürekli hatırlatıyor. Sanal gerçeklik kaskı, gerçek ile sanalın sınırlarını katı bir şekilde ayırıyor. Bu sınırlarının daha bulanık olduğu arttırılmış ve karma gerçeklik teknolojileri için tartışma kurabileceğimiz denli şiddet içeren bir oyun ve dolayısıyla da tartışma henüz yok. 

Konu hakkında kararınızı vermeden önce izlediğiniz en gerçekçi şiddet içeren filmi ve bunun sizde yarattığı etkiyi düşünün. Film ne kadar gerçekçi olursa olsun, ne kadar sizi çepeçevre sarabilecek görsel ve ses teknolojileri ile sunulursa sunulsun bunun bir film olduğunu unutmanız ne kadar mümkün? Sanal gerçeklik oyunlarının filmlerden etkileşim gibi fazlalarının olduğu noktalar da mevcut, gerçekçilik gibi eksiklerinin olduğu noktalar da mevcut. Eğer sanal gerçeklik oyunlarını oynarken bunun oyun olduğunu unutmayı başarabiliyorsanız belki o zaman oyun içindeki şiddet risk yaratabilir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...