04 Mart 2017 01:00

VR Savaşları kızışıyor

VR Savaşları kızışıyor

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Sanal gerçeklik donanımları arasındaki savaş kızışıyor. Playstation VR’ın dört ayda 915 bin sattığını[0] açıklamasının üzerinden çok fazla zaman geçmeden Oculus, Rift kaskı ve Touch kontrolörlerinde 100’er dolarlık indirime gitti. HTC Vive ise “şimdilik bir fiyat düşürme ihtiyacı hissetmediğini” açıkladı.

Gelişmiş sanal gerçeklik sistemlerinin yaygınlaşmasının önündeki en önemli engellerden biri bu sistemlerin yüksek fiyatları. Playstation VR için 399 dolar kaska, 59 dolar konum algılayıcıya, tanesi 49 dolardan toplam 98 dolar kontrolörlere 350 dolar da Playstation 4’e olmak üzere toplamda 900 doları aşan bir maliyet çıkıyor. Son indirime rağmen Oculus’te ve indirim yapmayan HTC Vive’da da durum çok farklı değil. Rift kaskı ve Touch kontrolörü bir arada 600 dolar. HTC Vive ise kontrolörleri ile birlikte 800 dolar. Bu maliyete bir de VR’a hazır bir bilgisayarın 600-800 dolarlık maliyetini ekleyin.

Hesap ortada, bu fiyatlarla bu sistemlerin alıcısı dar bir kitle olacaktır. Öte yandan Google’ın kartondan yapılan gözlüğü ile başlayan akıllı telefonu ekran olarak kullandığımız mobil VR türevleri 10-20 liradan başlayıp en uç örneklerinde(Samsung Gear VR, Google Daydream) 100 dolara çıkan fiyatları ile çok daha geniş kitleler açısından erişilebilir. Şimdilik bu sistemlerin becerileri gelişmiş sistemler kadar olmasa da NOLO[1] gibi cihazlar ve VRidge[2] ve Trinus VR[3] gibi yazılımlar yardımı ile en basit kaskların bile becerileri epeyce genişletilebiliyor.

NOLO Mayıs ayında piyasaya çıkacak olan ve mobil VR sistemlerinin en önemli eksiklerinden biri olan hareket takibi işlevlerini yerine getiren bir kontrolör seti. VRidge ve Trinus VR ise bilgisayarınızdaki herhangi bir uygulamayı kablolu ya da kablosuz olarak akıllı telefonunuza sanal gerçeklik modunda aktarmaya yarayan yazılımlar.

NOLO ve Vridge gibi eklentilere rağmen mobil VR sistemleri pahalı rakiplerine göre şimdilik biraz zayıf kalsalar da düşük fiyatları ve kayda değer bir çoğunluğun akıllı telefon sahibi olması mobil VR’ı fazlasıyla cazip kılıyor. Tam da bu nedenle sanal gerçeklik sistemleri yaygınlaşmayı başarabilecekse bu pahalı sistemler sayesinde değil mobil VR sayesinde olacak.

[0] https://goo.gl/IhS457

[1] https://goo.gl/kKFZJ9

[2] https://goo.gl/Ng1Mvo

[3] https://goo.gl/ekrn6q

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...