18 Şubat 2017 00:50

NOLO: Bütçeye uygun sanal gerçeklik

NOLO: Bütçeye uygun sanal gerçeklik

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Google Cardboard gibi akıllı telefonunuz ile kullandığınız basit sistemler haricindeki sanal gerçeklik sistemleri oldukça yüksek fiyatlara sahip. 399 dolarlık Playstation VR, 599 dolarlık Oculus Rift ve 799 dolarlık HTC Vive elbetteki üç beş dolarlık Google Cardboard’dan daha becerikli aletler. Gelişmiş kontrolörleri, konum algılayıcıları gibi avantajları ile geliştiriciler için de daha fazla olanak sunuyorlar. Ancak söz konusu fiyatları hak edip etmedikleri de şüpheli. Pahalı sistemlerdekine benzer kontrolörleri ve konum algılayıcıları Google Cardboard’la birleştirme deneyleri epeydir var. Ancak şimdi yeni bir kickstarter projesi[0] bunu hayata geçirmeye aday: NOLO VR.

“Steam oyunları ve mobil oyunlar için bütçeye uygun hareket takibi” sloganıyla yola çıkan NOLO telefonunuzu taktığınız Google Cardboard uyumlu kaska takılan bir konum işaretçisi, bir baz istasyonu ve bir çift kontrolörden oluşan, HTC Vive benzeri 4 metreye 4 metrelik bir alanda 2 milimetrelik sapma ile konum takibi yapabilen bir sistem. Steam VR oyunlarını oynatabilen bir bilgisayara kurulan Riftcat’in Vridge yazılımı aracılığıyla görüntüler düşük gecikme ile -üstelik de halihazırda pahalı VR setlerinde mevcut olmayan kablosuz kullanım seçeneği de dahil olmak üzere- kaskınıza takılı telefona aktarılıyor.  

Bu yazı yazılırken hedefinin neredeyse dört misline ulaşmış olan NOLO, 99 dolar ve üstünde yatırım yapanlara mayıs ayında kontrolörler, baz istasyonu, ve kask işaretçisinden oluşan bir adet NOLO seti sözü veriyor. NOLO, sanal gerçeklik sistemlerinin daha fazla kişiye ulaşması açısından bir dönüm noktası olabilir. Eğer vaatlerini hayata geçirebilirse 99 dolarlık fiyatı ile hızla popülerleşip ister istemez diğer sanal gerçeklik sistemlerinin fiyatlarının da düşmesine yol açacaktır. 

NOLO’nun vaatlerini yerine getirip getiremeyeceğini mayıs ayında birlikte göreceğiz. Ancak o zamana kadar bir fikir edinmek için NOLO’nun da kullandığı, Steam VR ve Oculus Rift oyunlarını Google Cardboard’da oynamanızı sağlayan Riftcat Vridge’e[1] göz atabilirsiniz. 

[0] https://goo.gl/gifIiI
[1] https://goo.gl/Pfzr9g

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa