11 Şubat 2017 00:53

Ayağımıza dolanan kablolar

Ayağımıza dolanan kablolar

Fotoğraf: Envato

Paylaş

iPhone 7’de analog kulaklık girişini kaldıran Apple’ın “Ultra Accessory Connector(UAC)” adında bir kablolu kulaklık girişini duyurdu. Söz konusu girişe dair tek ciddi yenilik Apple’ın bu girişe verdiği uzun cafcaflı isim... Biraz daha eski teknolojilerle haşır neşir olmuş olanlar bu girişi Nikon’un UC-E6 olarak andığı kamera bağlantı kablolarından da hatırlayacaktır. 

“Bu yeni bir isimle vaftiz edilmiş eski giriş Apple’ın ne işine yarayacak?” sorusu da “Daha dün kulaklık kablosunu kaldırması fanatikleri tarafından ‘zafer’ olarak ilan edilen Apple neden hâlâ kulaklıklar için kablolarla uğraşıyor?” gibi soruların yanıtlarını aramaya başladığımızda ilginç bir tablo ile karşılaşıyoruz: Apple büyük olasılıkla bu girişi cihazlarında değil ara kablolarında kullanacak.

Teknolojinin mevcut hali ile USB-C kulaklıkları Apple’ın Lightning girişlerinde, Lightning girişli kulaklıkları da USB-C cihazlarda kullanmak mümkün değil. Apple’ın, UAC’yi ve bir miktar dönüştürücüyü kullanarak kulaklıkları hem USB-C’de hem de Lightning’de çalıştırmayı planladığı tahmin ediliyor. Apple’la başlayan analog kulaklık girişini ortadan kaldırma eğilimi belli ölçekte diğer cihazlara da sıçradı ve bu eğilim devam ederse kendimizi kablolu kulaklıkları her cihazda kullanabilmek için yanımızda bir kaç çeşit kablo ve dönüştürücü taşırken bulacağız. Bütün bu kablo hengamesinden bezersek onun da çözümü var. Bize her biri kolayca kaybolmaya meyilli kablosuz kulaklıkları dünyanın en muhteşem icadıymış gibi pazarlamaya hevesli pek çok marka ve pek çok satıcı var. Yani kablolardan kurtulma bahanesi ile bize sunulan analog ses girişsiz cihazlar ya daha fazla kabloya dolanıp düğüm olmamıza ya da yüzlerce lirayı kablosuz verimsiz ve kaybolmaya meyilli kulaklıklara yatırmamıza yol açacak. Kulaklıkta analogdan dijitale geçiş sürecinin dertleri bununla da sınırlı değil. Yeni dijital kulaklıkların neredeyse tümü kapalı sistemler. Bu kapalı sistemlerin bağımsız araştırmacılarca -örneğin dinlenme açısından ne kadar güvenli olduğunun- analiz edilmesi oldukça zor. 

Ses sistemlerinde analogdan dijitale elbette geçilmeli ancak bunun en makul yolu bu geçişin ortak ve açık bir standart altında yapılması. Geçiş böyle olmadığı sürece ayağımıza dolanıp düğüm olan sanal ya da gerçek kablolar varolmaya devam edecek.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...