27 Ocak 2017 23:14

Kanseri teşhiste yapay sinir ağları

Kanseri teşhiste yapay sinir ağları

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Yapay sinir ağları, yapay zeka ve makine öğrenmesi çalışmalarında sıklıkla kullanılan, çalışma şekilleri insan beyninin işleyiş şeklinden esinlenerek geliştirilmiş bir yaklaşım. Bu ağlarının kökleri 1940’lara dayansa da emekleme dönemleri çok uzak bir geçmişte değil. Çok değil daha bir buçuk yıl önce Google’ın yapay sinir ağı kedi fotoğraflarını köpek fotoğraflarından ayırmayı daha yeni öğreniyordu. Geçen bir buçuk yılda yapay sinir ağları epeyce ilerledi ve Stanford Üniversitesinden bir grup bilim insanı bir sinirsel ağa çeşitli lezyonları fotoğraflarına bakarak deri kanseri riskine göre lezyonları ayırt edebilmeyi öğretti.

Rastgele düzensiz noktalardan oluşan bir lekeyi bir diğerinden ayırt etmek, karar vermek hayvanları birbirinden ayırt etmekten elbetteki zor. Deri kanseri konusunda algoritmayı eğitecek büyük bir veri kümesi olmadığından araştırmacıların önce bu kümeyi oluşturması gerekmiş. İnternetten toparlanan fotoğrafların Stanford Tıp ile birlikte çalışarak sınıflandırılması ile oluşturulan 2 binden fazla tipte 130 bin lezyon fotoğrafını içeren veri kümesi incelemesi ve öğrenmesi için algoritmaya verilmiş. Ve ardından algoritmaya sunulan yeni vakalardaki teşhisleri Stanford Tıp’tan 21 dermatologun teşhisi ile karşılaştırılmış. Sonuç: Sinir ağı deri kanserinin çeşitli tiplerinin teşhisi konusunda neredeyse dermatologlar kadar başarılı.

Araştırmayı yapan bilim insanları bir yandan daha fazla test yapmayı ve sinir ağına öğretmeyi sürdürürken bir yandan da bunu akıllı telefonlarda kullanılabilecek hale getirmenin yollarını arıyorlar.

Söz konusu olan doğrudan insanların hayatta kalmasını etkileyecek kararlar olunca bir hastanın durumuna karar vermeyi sinir ağlarına bırakabilmek, sinir ağlarını pratik klinik uygulamalarda kullanabilmek için daha pek çok teste ihtiyaç var. Öte yandan yeterli düzeyde test ve çalışma ile sadece deri kanseri değil belki de daha pek çok hastalığın teşhisinin bir akıllı telefon uzaklığında olması pek çok kişinin hayatını kurtarabilir. Yeter ki bu tip sistemler bunları salt rant kapısı olarak kullanabilecek kişilerin elinde kilitli kalmasın.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa