24 Aralık 2016 00:46

Amaç tasarruf ise...

Amaç tasarruf ise...

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Elektrik Mühendisleri Odası(EMO), kış gündönümünde kış saati uygulamasından vazgeçilmesinin sonuçları konusunda bir basın açıklaması yaptı.[0] EMO’nun TEİAŞ verilerine dayanan açıklamasına göre Kasım ayında elektrik tüketimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,53 arttı. Bu değer önceki 4 yılın Kasım ayı verilerinin oldukça üzerinde. Üstelik bu artış Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre Kasım ayında sıcaklıklar mevsim normallerinde seyrettiği, imalat sanayi kapasite kullanımında ciddi bir artış olmadığı, ekonominin durgun olduğu ve pek çok şirket kapandığı ya da tasfiye edildiği halde yaşandı. Veriler böyle olunca da ilk şüphelimiz doğal olarak kış saati uygulamasına geçilmemesi kararı oluyor. 

Kış saatine geçilmemesi kararının handikaplarını ve böyle bir kararın gerçekte nasıl bir hazırlıkla tartışılması gerektiğini Nilay Etiler “Yaz saatinin sürdürülmesine dair sorular” başlıklı yazısında ele almıştı.[1] Ben işin biraz daha farklı bir yanına değinmeye çalışacağım. 

Kış saatine geçilmemesi uygulamasının nedeni “tasarruf” olarak açıklanmıştı. Veriler tasarruf etmememiz bir yana kayda değer ölçüde zarar ettiğimizi de ortaya koyuyor. Şimdi bu veriler ışığında iktidarın bu uygulamadan vazgeçmesi ya da geçmemesi gerçekten amacın tasarruf olup olmadığını da büyük ölçüde netleştirecek. 

Amaç tasarruf ise:

-Sadece şehir ve yol aydınlatmalarının yüksek tasarruflu LED’ler ile değiştirilmesi bile ciddi tasarruf sağlayabilir. Bunu söyleyen ben değilim, Haziran 2012’de dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız söylüyor.[2] Üstelik 17 milyon sokak lambasının yenilenmesini kamudan bir kuruş dahi almadan hayata geçirecek bir projeleri olduğunu da belirtiyor. Geçen 4 yılda bu projede ne kadar yol alındığı meçhul olmakla birlikte sokaklarda hâlâ yoğunluklu olarak eski tip yüksek güç tüketen aydınlatmaların kullanılıyor olması projede kayda değer bir yol alınmadığına işaret ediyor. Bu projeyi yeniden ve makul bir sürede tamamlanacak şekilde hayata geçirmek hem tasarruf sağlar hem de gerek daha zor bozulmaları gerek de enerji tüketimlerinin daha az olması nedeni ile tasarruf amaçlı kapatmaların seyrekleştirilebilmesi nedeni ile sokakları daha aydınlık(ve dolayısıyla biraz daha güvenli) kılar.

-Hâlâ evlerde yoğun bir şekilde kullanılan akkor flamanlı ampullerin devlet sübvansiyonu ile değiştirilmesi

-2014’te elektrik tüketiminde payı yüzde 47,2 olan sanayiinin[3] elektrik kullanımının ve tasarruf tedbirlerinin düzenlenmesi ve sıkı sıkıya denetlenmesi

Salt bu hamleler bile elektrik tüketiminde kayda değer bir düşüşe yol açacaktır. Tabii amaç tasarruf ise...

[0] https://goo.gl/GNRdUj, [1] https://goo.gl/cz9f7p, [2] https://goo.gl/6HQy5J, [3] https://goo.gl/pxItMk

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa