08 Ekim 2016 01:00

VR zamanı

VR zamanı

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Neredeyse her gün sanal gerçeklik(VR) ile ilgili yeni bir haber önüme düşüyor. Yeni bir kontrolörün, yeni bir yazılım ya da yeni bir VR gözlüğünün haberi tek başına bir şey ifade etmese de haberlerin toplamı VR’ın kısa sürede pek çok alanda kullanılan merkezi etkileşim şekli haline geleceğine işaret ediyor.
Oyun konsolları birer birer kendi VR sistemlerini duyuruyor. Sosyal medyanın en yoğun kullanılan servislerinin neredeyse tümünün VR konusunda çalışmaları var. Facebook, pazar payı büyük VR şirketlerinden Occulus’u 2 yıl önce 2 milyar dolarlık bir anlaşma ile satın almıştı. O günden bu yana Occulus’un “sosyal medyada VR” konusuna daha fazla eğildiğini söyleyebiliriz. Periscope’un da VR desteği üzerine çalışmaları olduğu biliniyor. VR’ın kullanım alanı üstelik bununla da sınırlı değil. Popüler dizi Mr. Robot’un birinci ve ikinci sezonu arasında VR için özel hazırlanmış bir bölümü yayınlandı. Oyun ve eğlence sektörlerinin dışında emlaktan sosyal medyaya, yazılım geliştirmeden tasarıma pek çok alanda VR’ın nasıl kullanılabileceğine dair pek çok çalışma hali hazırda mevcut ve bu çalışmaların sayısı her geçen gün artıyor.
VR dendiğinde ilk aklınıza gelen pahalı bilgisayar sistemleri, astronomik fiyatlı gözlükler ve pahalı aksesuarlar ise yanılıyorsunuz. VR sistemlerin yüksek fiyatlı olduğu ve bu nedenle kolay kolay yayılamayacağı iddiası güçlü VR sistemleri için bile çok gerçekçi değil. Güçlü bir VR sistemini çok da pahalı olmayan bir bilgisayar, fiyatları 400-800 dolar arasında değişen gözlükler ile fiyatları 50-200 dolar arasında değişen kontrolörler ile kurmanız mümkün. Ya da eğer bir Playstation 4’e sahipseniz 400 dolara Playstation VR edinmeniz mümkün. Elbette bunlar görece yüksek fiyatlar ancak iPhone7’nin Türkiye satış fiyatından  daha düşük bir maliyetle kurulabilecek bu sistemlerin ciddi sayıda müşterisi olacaktır. Bu bahsettiklerim güçlü sistemlerdi. Bir de daha ucuza malolan mobil sistemler var. En basiti 20-30 liradan başlayan ve içine akıllı telefonunuzu yerleştirdiğiniz Google Cardboard ve benzeri sistemlere mahallenizdeki telefoncuda bile denk gelmeniz mümkün.
VR ne düşündüğünüz kadar pahalı, ne de bir VR sistem kurmak düşündüğünüz kadar zor. VR’ın konvansiyonel görüntüleme/etkileşim metodlarının yanındaki yerini alması düşündüğünüzden çok daha kısa sürecek.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...