24 Eylül 2016 00:50

SolidPC: Cebe sığan x86

SolidPC: Cebe sığan x86

Fotoğraf: Envato

Paylaş

2012’de Raspberry Pi ilk kez satışa sunulduğunda oldukça sevinmiştim. Nasıl sevinmeyeyim ki? Oldukça düşük fiyatlı (25-35 dolar), kredi kartına yakın ebatlarda bir mini bilgisayar fazlasıyla iş görebilecek bir cihazdı. Pek çok yerde pek çok kişi de benim gibi düşünmüş olmalıydı ki her yeni Raspberry Pi modeli stokları tüketecek denli yoğun satıldı. Raspberry Pi, 700 Mhz’lik tek çekirdek ARM işlemci ile başladığı yola şimdilerde 1.2 Ghz’lik 4 çekirdekli 64-bit ARM işlemcilerle devam ediyor. 

4 adet 1.2 Ghz’lik çekirdek boyutlarına göre epey bir işlemci gücü anlamına gelse de bazı pratik sorunlar Raspberry Pi’yi belli ölçüde işlevsizleştirebiliyor. Bu sorunların başında akıllı telefonlarda da kullanılan ARM işlemci mimarisi geliyor. ARM işlemci mimarisi alışkın olduğumuz bilgisayarlarda kullanılan x86 uyumlu mimarilerden farklı. Bu nedenle yazılımların ARM işlemci için ayrıca geliştirilmesi ve derlenmesi gerekiyor. Android sayesinde ARM mimarisinde çalışabilen pek çok yazılıma sahip olsak da bazı eksiklerin yeri dolmuyor. İşletim sistemi olarak ARM’yi destekleyen pek çok Linux dağıtımı var. Ancak bu dağıtımlar ile birlikte gelen yazılımların kayda değer bir kısmı ARM işlemciler için optimize edilmediğinden yeterli performansı sunamıyor. Eğer hedefiniz Pi ya da benzeri bir cihazı bir masaüstü bilgisayar gibi kullanmaksa ARM işlemci mimarisi, daha doğrusu ARM işlemci mimarisi için geliştirilmiş ve optimize edilmiş yazılımların azlığı bu noktada ciddi bir engel teşkil ediyor. 

Bir kaç gün önce SolidRun firması, Intel Braswell işlemcilere sahip yeni mini bilgisayarlarını tanıttı. Raspberry Pi ile aşağı yukarı aynı ebatlara sahip bu yeni mini bilgisayarlar Pi’nin aksine x86 uyumlu. Yani bu cihazda çeşitli Windows sürümlerini ya da Linux’ü rahatça çalıştırabilirsiniz. 1 GB’den 8GB’ye kadar RAM’a 128GB’ye kadar depolamaya sahip olabilen bu cihazlar 4 çekirdekli 1.8-2.6 Ghz’lik işlemciler ile geliyor. Tabii ki x86 uyumluluk ekstra bir maliyet getirmiş: SolidPC’lerin fiyatları 157 dolardan başlıyor. Bu, güncel modellerini düşündüğümüzde 3-4 Raspberry Pi alınabilecek bir fiyat. SolidPC, Pi’ye kıyasla yüksek fiyatına rağmen x86 uyumluluğu nedeni ile popülerleşmeye ve belki de Pi’yi tahtından etmeye aday bir makine. 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...