21 Eylül 2016 00:50

Okul ve sağlık

Okul ve sağlık

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Okullar açıldı. Okul hayatına yeni başlayan çocuklar muhtemelen soruyor ailelerine: “Neden okula gitmeliyim?” Peki cevabımız nasıl oluyor? Okuma yazma öğrenmek, meslek sahibi olmak mı temel cevaplarımız? 

Sağlık Bakanlığı “Okul, çocuk, genç insan ve yetişkinlerin daha sağlıklı, daha uzun, daha konforlu ve daha fazla üretken bir hayat sürmeleri amacıyla eğitim ve öğretim gördükleri bina ve kurumlardır” demekte yayınlarında. Peki, okullar daha sağlıklı kılıyor mu mevcut haliyle? Dahası okulların kendisi sağlıklı mı?

Sağlık salt hasta olmamak mıdır? Elbette değil. Fiziksel, ruhsal, sosyal yönden tam bir iyilik halini gerektirir sağlıklı olmak. Her şey bir yana on binlerce öğretmenin işten atıldığı, açığa alındığı bir ortamda ‘sosyal iyilik’ halinden bahsedebilir miyiz? Bırakalım lise öğrencilerini, nasıl anla-tacağız henüz ilkokul ikinci sınıftaki öğrencilere barış için çaba harcadığı, barış mitingine katıldığı için öğretmeninin açığa alındığını? İnsan hakları dersinde hangi öğretmen ‘yüzü kızarmadan’ çocuklara insan haklarını anlatacak onca ‘barışsever öğretmen’ işten atılmışken? Öğretmenler müfredatta yer alan insan hakları bağlamında örgütlenme hakkını, sendikaya üye olma hakkını nasıl anlatacak on binlerce Eğitim Sen’li öğretmen meslekten uzaklaştırılırken? Hasılı, bu hali ile sosyal iyilik halinden uzaklaştırılmış okullar sağlıksız kılacak tüm çocuklarımızı.

Öğrenci sağlığı denince sağlığın korunması, geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi, sağlık sorunlarının saptanarak tanı konulması, tedavisi akla gelir. Sağlığın korunmasında hijyen, ağız diş bakımı olmazsa olmazlardandır. Elbette aşı programları gerek çocuklar gerekse ülkenin geleceği için son derece önemli. Bu konuda farklı görüşler daha sorunlu kılmaya başladı aşı takvimlerini. Bu konuyu bir başka yazıda ele almak gerekiyor.

Bir yandan okul kantinlerinde abur cuburların, sağlıksız gıdaların satışının engellenmesi olumlu bir çaba iken öte yandan yüksek ihaleler ile kiraya verilen okul kantinleri piyasanın insafına terk ediyor çocuklarımızı. Misal  ülkede işsizlik, yoksulluk bu kadar had safhada iken minicik çocuklara içme suyu pet şişelerde neden fahiş fiyata satılır? Yeterli sıvı almadan sağlıklı bir nesil olmak mümkün mü?

Salt sağlıklı çocuklar gitmiyor okullara. İçlerinde pek çoğu şeker hastalığından astıma, işitme kaybından görme sorunlarına, bedensel özürden otizme nice sorunla başlı-yorlar eğitim yılına. Ne yazıkki sayıları milyonu aşan bu çocuklar için yeterli çözüm üretilememiş durumda.

Evet, okullar açıldı. Ya sağlıklı okullar?

Sağlıcakla kalın.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa